Back to Main Page
Back to Main PageSon SayıÖnceki SayılarEditörlerİletişim



Editörden

Gezgin Fotoğrafçılar

Amerika'yı Keşfederken

Uzaklardan

Müziğin Resmi

Ben bir Fotoğrafçıyım

Kaktüs

"B & W In COLORS"

Ahmet Kayacık'ı Kaybettik.

Yol Notları

"Öykü"-Eksikliği Duyulan Şeyler

Yüzler

Cadı Kazanı

Gap Projesi

En Eski Fotoğraf Derneği

Siirtli Süpermen

Solan Renkler

Bir Ayrılış Öyküsü

Eğitim

FOTOGEN, FSK

Fotoğraf Dünyasından Haberler

Pano

Okudunuz mu?

Ciddiyet

Bit Pazarı

"Bir Ülke Bir Fotoğrafçı"

Yeni Umutlar
Mehmed Nusreddin Özbay, Lale Öztürk, Ferhunde Çayır


Sergi Salonu, İlkay Muratoğlu, Tekin Ertuğ

Suyunu Çıkaranlar

"Portfolyolar"

Coşkun Aral

Adnan Ataç

Selim Seval

Fethi Sabunsoy

Tanju Akleman

 



Sayı 2


Editörden

MERHABA;

Geçen sayımıza gösterilen yoğun ilgi bizi çok sevindirdi. Sadece 6. sayı için, iki ay gibi kısa bir süre içinde 12,000 kişiye ulaşan okurlarımızdan aldığımız güç ve şevkle yeni bir sayı ile karşınızdayız. Her zaman en iyisini yapma gayreti ve çabası içindeyiz.

Bu sayımızda önemli bir konuğumuz var: Coşkun ARAL. Değerli basın fotoğrafçısı Coşkun ARAL, "Sözün Bittiği Yer" albümünden alınmış fotoğraflarından oluşan portfolyosu, aynı albümün önsözü ve arkadaşımız Müjde Bilgütay'ın hazırladığı " Siirtli süpermen : Coşkun Aral" röportajıyla bu sayımızda konuğumuz oluyor.

Gezgin Fotoğrafçılar köşesinde Engin Özendes, 19.yüzyılda İstanbul'a yerleşip 20.yüzyılın başlarında İstanbul'da ölen İsveçli Fotoğrafçı Guillaume Berggren'i bizlere tanıtıyor.

Amerika'yı Keşfederken köşesinde, Gül Ezen, bizi siyah beyaz fotoğrafın sihirli dünyasına götürüyor.

Uzaklardan, Aylin Yılmazbayhan, Picasso'nun bilinmeyen ya da az bilinen yönünü, fotoğrafçılığını, Anne Baldassari'den yaptığı çeviri ile anlatıyor.

Serap Etike, müzik ile resmin etkileşimini anlatırken, " Ben bir Fotoğrafçıyım" da Ansel Adams, George Eastman House 'daki Uluslararası Fotoğraf Müzesinde 1958 'de yaptığı konuşmada fotoğraf terminolojisini açığa kavuşturma girişiminde bulunuyor.

Köşesinin adını "Kaktüs" olarak koyan Ali Rıza Akalın, bu sayıda dikenlerini 1998 yılında gerçekleştirilen "Devlet 8. Fotograf Yarışması" na batırıyor.

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü Başkanı Doç. Dr. Simber Atay, B&W in Colours adını verdiği köşesiyle her sayı bizimle birlikte olacak. Bu sayıda "Fotoğraf ve Tarih Bilinci" yazısı ile Ernesto Che Guevara' nın Portresi dolayımında, popüler kültür ikonlarına dönüştürülerek, içi boşaltılan değerlerin karşısındaki duruşumuzu sorugulamamızı sağlıyor.

"Yol Notları" bölümünde, Faruk Budak sizleri Kwai Köprüsü'ne götürürken, Murat Selam Mısır'da gezdiriyor.

Mustafa Kurt'un öyküsünü ve "Yüzler" üzerine yazdığı yazılarını zevkle okuyacaksınız.

Bu sayımızda sizlere AFSAD' ın yıllardan beri süregelen projesi GAP' ı tanıtıyoruz. Bundan sonra, elimizden geldiğince bu türden projelere yer vermeğe çalışacağız.

AFAD başkanı S.Haluk Uygur, Türkiye'nin en eski derneğinin AFAD olduğunu iddia ediyor ve soruyor "Sizce de öyle değil mi? "

Bu sayımızdan itibaren, sizlere zaman zaman, Türkiye' nin yokolmaya yüz tutmuş kültürlerini aktarmağa, tanıtmağa çalışacağız. Nurettin Mardin'in "Mardin İnanç Şehri" yazısı ile Mardin ve Süryani'lerden başladık. Mardin , kültür mozaiği ile sadece Türkiye'nin değil dünyanın da nadir kentlerinden birisi. Size Mardin'i çeşitli yönleriyle tanıtmaya devam edeceğiz.

Tülin Dizdaroğlu, kazandığı "Şinasi Barutçu" kupasının ardından duygularını " Bir Ayrılış Öyküsü"nde anlatıyor.

Eğitim bölümümüz devam ediyor. Temel eğitim bölümünde FOTOĞRAF MAKİNELERİ, ileri düzeyde ise FOTOĞRAF ANALİZİ ve SOLARİZASYON yer alıyor.

Platformlarda İstanbul'dan FOTOGEN, Ankara'dan Fotoğraf Sanatı Kurumu FSK tanıtılacak.

Hafize Kaynarca'nın "Okudunuz mu?" sorusundan sonra, bir an önce yeni bir kitap okumak için can atacaksınız.

"Bir Ülke Bir Fotoğrafçı" bölümünde İtalyan fotoğrafçı Nico BASTONE'yi tanıtıyoruz size.

Fotoğrafta yeni ama gelecek vaat eden fotoğrafçıları değerlendirdiğimiz yeni umutlar bölümünde; Lale ÖZTÜRK, Mehmed Nusreddin ÖZBAY ve Ferhunde ÇAYIR'ın fotoğrafları var.

Portfolyolar bölümünde değerli fotoğraf sanatçılarımız Adnan ATAÇ, Coşkun ARAL, Tanju AKLEMAN, Selim SEVAL ve Fethi SABUNSOY'un fotoğraflarını izleyeceğiz.

Bu sayımızdan itibaren iki yeni bölüm daha başlatıyoruz. Fotoğrafta sergi açabilecek konuma gelmiş fotoğrafçıları konuk edeceğimiz bölümümüzün adı SERGİ SALONU. İlk sergiyi Tekin ERTUĞ ve İlkay MURATOĞLU Jazz fotoğraflarıyla açıyor.

Diğer yeni bölümümüz ise CADI KAZANI. Arkadaşımız Özlem Bağcı her sayıda bir fotoğraf sanatçısını cadı kazanına atacak. İlk konuğu Sn Adnan ATAÇ. İlgi ile izleyeceğinizi düşünüyorum.

Haberlerimiz, Pano, Bit pazarı yine eski şekilleriyle sürüyorlar. Ciddiyet' te, yoğun istek üzerine yayın kurulumuzun bir fotografını yayımlıyoruz(!) Bizleri tanımak isteyenlere duyurulur.

Geçtiğimiz günler içerisinde kaybettiğimiz, Profesyonel Fotoğrafçılar Derneği'nin kurucularından Ahmet Kayacık'ı saygıyla anıyor, ailesine ve tüm fotoğraf camiasına başsağlığı diliyoruz. Tanıtım yazısını yazan Paul McMillen'a teşekkür ediyoruz.

Bu sayımızda, " Fotografya Yeni Yüzler Arıyor" ile birlikte dünyada örneklerine rastladığımız ancak ülkemizde eksikliği hissedilen bir konuyu gündeme taşıyoruz. Amatör ve profesyonel fotoğrafçıların modelli uygulamalarında model olacak kadın ve erkek fotomodellere ilişkin bir yarışma düzenliyoruz. Fotomodel olmak isteyen herkese kapılarımız açık. Şartları ana sayfamızda bulabilirsiniz.

İlgi, destek ve eleştirilerinizin devamını bekliyor, 2001 yılının sağlık, mutluluk, barış ve güzel fotoğraflı günler getirmesini diliyoruz.


HOŞCAKALIN
TACETTİN TEYMUR
EDİTÖR