Back to Main Page Back to Main PageSon SayıÖnceki SayılarEditörlerİletişim

Editörden

Tekniğin Olanaklarıyla Yeniden Üretilebildiği Çağda Sanat Yapıtı

Seyit Ali Ak : Bir Fotoğraf Tarihçisi

"Black&White in Colors" YAZIT

Uzaklardan "Sanatsal Fotoğraf, Alfred Stieglitz"

Işık Çiz (Photography - Fotoğraf - Işıkçiz - Ardışık-Işıkçiz)

"Fotografi, Süreçler, Kendi"

Sanat ve Felsefe : "Bir Sanat Yapıtında Estetik Kaygı Zorlamaları"

Yine Sinema Üzerine

Sinema ve Fotoğraf

Fotoğraf ve Uygarlık ve Demokrasi

Sırt Çantalılar

İzahlı Orhan Cem Çetin Külliyatı

Fotoğraf ve Mimari - 4

Temel Tasarım: Kompozisyon

Kaktüs

‘Cam Kent’ : Masumiyet ve Cennetin Dili

Solan Renkler: "Bir Yaprak Dökümü Öyküsü: Kaybolan Zanaatlar"

Okudunuz mu ? Gördünüz mü ?

Bakü'den

Yol Notları:Toskana-2

Ciddiyet

Temel eğitim : Kompozisyon ve Çerçeveleme

İleri düzey : Teknik Denemeler

Haberler

"Çiçeği Burnunda" Yayınlar


Platformlar,Fotoforum


Yeni Umutlar
Emine Denizer
Dicle Türkyılmaz


Sergi Salonu
Mahmut Özturan, Rhythmosthetica
Emrah Can, Bire Bir
Bayramali HALAFOV
Suyunu Çıkaranlar
Bir Ülke Bir Fotoğrafçı : Ken Ligth


Portfolyolar

Emine Ceylan
Hüsnü Gürsel
İzzet Keribar

 






 

 

Sayı 14
Haberler...Haberler...Haberler...Haberler...Haberler...Haberler...
E.Kemal Mert

ETKİNLİKLER

AFSAD 6. FOTOĞRAF SEMPOZYUMU

AFSAD tarafından düzenlenen fotoğraf sempozyumlarının altıncısı 18-19-20 Ekim 2002 tarihlerinde Ankara’da gerçekleşecek. Kültür Bakanlığı tarafından desteklenen sempozyum ‘Fotoğraf Yayıncılığı ve İletişim’ konulu çağrılı ve serbest bölümlerden oluşmakta. ‘Federasyonlaşma Aşamasında Fotoğraf Dernekleri’, ‘Üniversitelerde ve Teknik Liselerde Fotoğraf Eğitimi’, ‘Görsel Sanatlar İçerisinde Fotoğrafın Konumu’ ve ‘Fotoğraf Sanatında Teknolojik Bağlamda Estetik Değerler’ başlıklı dört ayrı panelin gerçekleştirileceği sempozyuma panelist olarak katılması planlanan isimler arasında Dernek temsilcileri, Üniversite ve Bakanlık temsilcileri, Özcan Taras, Simber Atay, Güler Ertan, Gültekin Çizgen, Önder Şenyapılı, Handan Tunç, Merih Akoğul, Orhan Alptürk,Orhan Cem Çetin, Mehmet Bayhan, Sadık Demiröz yer alıyor. Sempozyumda ayrıca Dia gösterileri ve sergiler de gerçekleştirilecek.

7. İSTANBUL SAYDAM GÜNLERİ

Türkiye'nin önde gelen fotoğraf etkinliklerinden İstanbul Saydam Günleri’nin yedincisi, 12-27 Ekim tarihleri arasında Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi Salonları ve Turkcell Salonu'nda fotoğraf izleyicilerine yine bol fotoğraflı iki hafta geçirtecek. Amatör-profesyonel, fotoğrafla ilgilenen herkese kapılarını açık tutan İstanbul Saydam Günleri bu yıl Fotoğraf Vakfı Girişimi’nin desteğiyle düzenleniyor. 11 Ekim’de Kadir Has Üniversitesi’nde düzenlenecek açılış gecesinde, bu yıl saydam burslarını kazanan Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Nesli Sarıkaya’nın ‘Görünenin Ötesinde’, Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Dilek Şenoğuz'un ‘Bavul’ gösterileri, Cemil Ağacıkoğlu'nun kent insanı üzerine kurğuladığı ‘Aralık’ adlı çalışmasıyla birlikte izlenebilir. ‘Performans’ bölümünde, bu yıl farklı disiplinlerden Balkan Naci İslimyeli, Nilüfer Gökeşmeoğlu, Serkan Gönenç‘saydam’ malzemesini kullanarak hazırladıkları çalışmaları, kendi belirledikleri mekanlarda sunacaklar. Ayrıca bu bölüm içerisinde, bir gösteri sanatı olan ‘Performans’ ile fotoğrafın buluşmasının, gösteri sanatlarındaki yerini sorgulamak amacı güden bir de panel düzenlenecek. ‘Güncel Sanatta Anlatım Öğesi Olarak Fotoğraf’ başlıklı panele Orhan Cem Çetin, Levent Öget, Halil Altındere, Ali Akay ve Özgür Uçkan konuşmacı olarak katılacaklar. Saydam Günleri’nin bu yıl yabancı konukları Japonya'dan. Haruhiro Takada ve Harumi Hondo, ‘Our Works’ (Bizim İşlerimiz) başlığı altında hazırladıkları dört gösteriyle İstanbullu izleyicilere farklı bir kültürün gözünden fotoğraflar sunacaklar. Bu yılkı konusu ‘Yaşam ve Ölüm’ olan ‘Tematik Çağrılı’ bölümde ise Ali Öz, Arzu Şenyurt, Hakan Denker, Orhan Cem Çetin, Özgür Nizam ve Timurtaş Onan'ın gösterileri yer alıyor. Yine her yıl gerçekleştirilen, ‘Toplu Gösteriler’ bölümünde Orhan Cem Çetin'in ‘Yumuşak Şeyler’, ‘Renk-arnasyon’, ‘Çalıntı Düşler’, ‘Bilet’ ve ‘Yaklaş’ başlıklı beş gösterisi izlenebilir. ‘Saygı’ bölümünde ise, geçen yıl aramızdan ayrılan basın fotoğrafçısı Ferhat Atalay, İstanbul’da çektiği fotoğraflardan oluşan bir derlemeyle anılacak. Saydam Günleri, ‘Serbest Katılım’ bölümünde ise farklı fotoğraf deneyimi ve yaklaşımlarına sahip toplam elli fotoğrafçının saydam gösterileriyle yoğun fotoğraf günleri yaşatmaya her yıl olduğu gibi bu sene de devam edecek.

İFSAK, İstanbul Fotoğraf Günleri ile bu yıl 1-30 Kasım 2002 tarihleri arasında 18.kez merhaba diyecek…
Düzenleme Kurulunun Basın Bülteninden....

" Geride bıraktığımız yıllar boyunca gerek yurtdışı / yurtiçi konukları gerekse çeşitli panelleri,konferansları ve workshopları ile fotoğraf günlerinin tüm heyecanını birlikte yaşadık. Bir aylık süre içinde, fotoğrafçıların ürettiklerini paylaşma / izleme dışında, " Fotoğrafınla Gel ", " Fotomaraton " ve " Dia Gösterisi Yarışması " gibi Fotoğraf Günlerine özgü etkinliklerde yer alarak heyecanımızı aktif katılımlara dönüştürdük. 18. kez düzenlenecek İstanbul Fotoğraf Günleri'nin bu yılki teması:" Öteki" .
" Öteki " kelimesi Meydan - Larousse Ansiklopedisi' nde ; " Sözü edilen ya da benzer iki nesnenin önem yahut konum bakımından uzakta olanı " olarak tanımlanıyor. 2001 yılının 11 Eylül'ünde olan olaylar ve sonrasında ki gelişmeler farklı coğrafyaların, farklı kültürlerin, farklı ırkların var bulunduğunu ve bu farklılıkların bir " Öteki " leştirme sürecinde olduğunu gerek yazılı gerekse görsel ortam bizlere sundu. Bu sürecin, " Öteki " nin ne olduğu değil ne olmadığı / olamadığı şeklinde devam edeceği de kesin gözüküyor. Hayatımızın içinde hep var olan erkek / kadın, batılı / doğulu, yerli / yabancı, siyah / beyaz , kent / varoş, gibi farklılıkların " Öteki " leştirme süreci ile beraber hep karşı tarafta, hep bulunduğu yerde kalması istenecektir. Bu anlamda " Öteki " ile karşılaşmak, iletişime geçmek yalnızca onu / onları bize tanıtmayacak aynı zamanda kendi kendimizi tanıma yolunda da açılacak bir yol olacaktır. Bu noktada göstergebilimin araçlarından olan fotoğraf " Öteki " nin yaşadığı / var olduğu dünyayı bizlere aktaracak ve iletişimin kurulmasını sağlayacaktır."

GAZİANTEP FOTOĞRAF GÜNLERİ

15 - 30 Ekim tarihleri arasında yapılacak olan 4. Gaziantep Fotograf Günleri kapılarını fotoğrafçılara açıyor. Geleneksel hale getirilen Gaziantep Fotograf Günleri`nin dördüncüsü 15 - 30 Ekim 2002 tarihleri arasında yapılacaktır.

Fotoğraf günlerinde saydam gösterileri, fotoğraf sergileri ve konferanslar yer alacaktır. Bu etkinliklerde yer almak isteyen fotoğrafçılara GAFSAD kapılarını açmış durumda. Katılımcıların konaklamasını GAFSAD üstleniyor.

‘4.Uluslararası 13 Kare Fotoğraf Festivali’

Festival bu yıl 11 Ekim 2002 Cuma günü başlayacak ve 19 Kasım 2002 Salı günü Özgen Özgenal Çağrılı Fotoğraf yarışması sergi açılışı ile sona erecek. Festivalde; 9 Sergi, 10 saydam gösterisi, 3 söyleşi, 2 Atölye çalışması, 6 İmza günü yer alıyor. Ayrıca bu yıl diğer yıllardan farklı olarak Adanalılar gezici bir sergi ile tanışacaklar. Atlas dergisinin seçme fotoğraflarından oluşan şık bir sergi tır içinde sergilenecek. 11 Ekim’de Adana Büyükşehir Belediyesi önünde açılacak bu sergi daha sonra 12 Ekim’de 75. Yıl Sanat Galerisi önünde, 14-15 Ekim Ç.Ü. Balcalı Kampüsü’nde ve Ceyhan meslek Yüksek okulunda izlenime açılacak. 16 Ekim’de ise Özel Bilfen okullarında gezilebilecek.

İNTERKAMERA 2003

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından iki yılda bir düzenlenen İNTERKAMERA 2003 9. Fotoğraf, Video ve Dijital Görüntüleme Sistemleri Fuarı, 17-20 Nisan 2003 tarihleri arasında Beylikdüzü’ndeki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. Fuar, klasik ve dijital fotoğrafçılık ile ilgili en son gelişmeleri topluca sergileme, dağıtım kanallarına, profesyonel ve amatör kişi ve kuruluşlara bu alandaki yenilikleri duyurmak, kalite, fiyat ve diğer özellikleri hakkında bilgilenmelerini sağlamak amacı güdüyor. Fuarda fotoğraf ürünleriyle birlikte, sinema, ses ve ışık teknolojileri ürünlerinin yanı sıra ilgili yayın ve eğitim kuruluşları da yer alacaktır. Fotografya'nın da katıldığı İNTERKAMERA 2001 Fuarı’na 22 ülkeden 362 firma ve firma mümessilliği katılmış ve fuarı 9.739 kişi ziyaret etmişti.

ÜZÜCÜ HABER....

AFAD ÜYESİ SERDAR AKALIN VEFAT ETTİ.

AFAD üyesi değerli Fotoğrafçı Serdar AKALIN 22.07.2002  vefat etmiştir. Akalın'a tanrıdan rahmet, ailesi, AFAD camiası ve dostlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz

YOUSUF KARSH ARTIK YOK

Fotoğraf dünyası, 13 Temmuz'da 20. yüzyılın önemli portre fotoğrafçılarından birini kaybetti. 93 yaşında yaşama veda eden Yousuf Karsh, 60 yıllık kariyeri boyunca, içlerinde çağımıza yön veren pek çok politikacı, sanatçı, müzisyen, bilim adamı, yazar ve soylunun da bulunduğu 15,000'e yakın simayı fotoğraflarıyla ölümsüzleştirmişti.

ÜNLÜ FOTOĞRAFCI SİD AVERY ÖLDÜ....

Elizabeth Taylor, Marlon Brando ve Humphrey Bogart gibi Hollywood yıldızlarının özel yaşamlarını ölümsüzleştiren ünlü fotoğraf sanatçısı Sid Avery’nin 83 yaşında öldüğü bildirildi.

Sanatçının yakın çevresinden yapılan açıklamada, Avery’nin Los Angeles hastanesinde kanserden öldüğü belirtildi. Avery’nin çektiği fotoğraflar arasında, köpeğiyle birlikte bisiklet gezintisinde olan Audrey Hepburn, film çekimi sırasında güneşlenen Elizabeth Taylor, telefona cevap vermek için üzerindeki havluyla banyodan çıkan Rock Hudson, evlerinde köpek ve çocuklarıyla görüntülenen Humphrey Bogart ve Lauren Bacall’ın fotoğrafları bulunuyor.

WORLD PRESS FOTO TÜRKİYE'DE...

Dünyanin en önemli fotoğraf kurumlarından biri olan World Press Photo ile Fotoğraf Vakfı Girişimi, Türkiye'de genç basın fotoğrafçılarına yönelik üç yıl sürecek bir proje düzenledi. Genç basın fotoğrafçılarına uluslararası alanda kendini ifade etme olanağı sağlayacak olan proje 15 fotoğrafçının katılımı ile gerçekleşecek. Kurumlar tarafından belirlenenen temalar çerçevesinde yürütülen proje kapsamında üç yıl içerisinde üç defa atölye çalışması düzenlenecek. Bu çalışmalara Time, Stern ve Le Monde dergilerinin fotoğrafçıları ile editörleri, MAGNUM, AP, AFP ve Reuters ajanslarından temsilciler ve Danimarka Gazeticilik Okulu'ndan (Danish Scholl of Journalism) öğretmenler katılacak. Proje sonunda fotoğrafçıların çalışmaları önce Türkiye, ardından da çeşitli ülkelerde açılacak serginin ana malzemesi olacak. Ayrıca bir de fotoğraf albümü yayımlanacak. Projeye katılmak için bir basın kurumunda çalışmış olmak, 35 yaşının altında bulunmak ve ingilizce bilmek gerekiyor. Projeye katılan 15 fotoğrafçıyı Coşkun Aral, Dr. Kayıhan Güven, Dr. Meral Oral, Ali Öz, Hakan Denker, Kadir Can, Hatice Tuncer ve Özcan Yurdalan'dan olusan bir jüri belirleyecek. Jüri World Press Photo'nun kriterlerini göz önüne alarak puanlama sistemiyle başvuran fotoğrafçılar arasından seçilecek. World Press Photo'nun bu çalışmayı Türkiye'de yapmasının sebepleri ise fotoğrafçıların kendilerini ifade etme olanağını kısıtlayan unsurların ülkemizdeki mevcutiyeti. Projenin kordinatörü Evelien Kunst bu unsurları, 'basının tekelleşme eğiliminde olması ve bağımsız basın kurumlarının yeterince ortaya çıkamaması, ifade özgürlüğünün yeterince olmaması ve fotoğraf eğitiminin kurumsallaşamaması' olarak dile getiriyor. Gelişmekte olan ülkelerdeki eğitim yetersizliği ile sınırlı imkânların fotoğrafçıları olumsuz etkilemesi ve bu olumsuzluğun fotoğraflara yansıması, fotoğrafçıların çağdaş yöntemleri kullanamamasına neden oluyor. World Press Photo, bu tür sorunların giderilebilmesi amacıyla bölgesel fotoğrafçılığın güçlendirilmesi için çesitli çalışmalarda bulunuyor. Türkiye'de gerçeklestirilecek olan proje de bu çalışmaların bir ayağını oluşturuyor. Basın fotoğrafçılarının insanlara sosyal gerçekleri yansıtırken takındığı tavrın altını çizen kurumlar bu tür çalışmalarla fotoğrafçıların kapasitesini artırmayı düşünüyor. Projenin kısa vadedeki hedefi, katılan basın fotoğrafçılarının alanlarında kendilerini geliştirmeleri ve ortaya koydugu çalışmaların kalitesini artırmaları. Uzun vadede ise bölgesel şartlara uygun olarak sürekli eğitim veren fotoğraf kurumlarının oluşmasını sağlamak, Batı medyasının bölgesel fotoğraflarla beslenmesini sağlayacak bir platform olusturmak. World Press Photo, yıllardır Türkiye'nin dışında Hindistan, Makedonya, Mali, Uganda, Sri Lanka, Vietnam ve Çin Halk Cumhuriyeti gibi çesitli ülkelerde bu tür çalışmalar yürütülmesinde etkin rol oynuyor. Hollanda'da kurulan World Press Photo, fotograf alanindakı en saygın kurumlardan. Kurum kâr amacı gütmeden basın fotoğrafçılıgını uluslararası düzeyde desteklemeyı ve haberin bağımsızlığını saglamayı amaçlıyor. Bu amaçla çesitli etkinlikler düzenliyor. Kurum her yıl dünyanın en büyük fotoğraf yarışmalarından birinin organizasyonunu yapıyor. Yarışmanın amacı ise yasanan yılın, basın fotoğrafçılarının gözünden nasıl yansıdıgını ortaya çıkarmak.

SERGİLER....

"DAĞ&SAN'AT"

Fotograf sanatçısı Ersin ALOK 3 Haziran ' 2002 tarihinde Beyoglu Garanti Bankasi Salonunda " Dağ& San'at " isimli sergisini sanatseverlerin izlenimine sundu.

"İÇKALPAKÇI ÇIKMAZI - Bir Sokağın Monografisi" 05 - 25 Ekim 2002

İstanbul’un tarihi semtlerinden biri olan Samatya’nın İçkalpakçı Çıkmazı’nı konu alan belgesel fotoğraf sergisi, “İçkalpakçı Çıkmazı / Bir Sokağın Monografisi”, önce 28 Eylül günü Samatya İçkalpakçı Çıkmazı Sokağı’nda, 5 Ekim tarihinde ise Fotoğrafevi’nde açıldı.

Kemal Cengizkan ve Dora Günel tarafından Haziran 2000 tarihinde başlatılan fotoğraf projesi, Ağustos 2002 tarihine kadar sürdürüldü. Sokak sakinlerinin günlük yaşamları ve çevreleri belgelendi. Bu süre içerisinde dünyaya gözlerini açanların ilk fotoğrafları sevinçle akrabalara postalandı; dünyadan göçenlerin son fotoğrafları camlı büfelerin üstünde yerlerini aldı. Çekim çalışmalarına paralel olarak, sözlü tarih konusunda çalışmalar yapmakta olan üç sosyolog, Gülay Kayacan, Ebru Soytemel ve Gamze Toksoy tarafından, sokağın sosyo-ekonomik ve kültürel yapısını ortaya çıkarmak üzere anket çalışmaları yapıldı ve sözlü tarih görüşmeleri gerçekleştirildi.

Tamamlanan fotoğraf çalışması iki aşamalı olarak izlenime sunuldu. Serginin birinci bölümü 28 Eylül Cumartesi günü Samatya’da, İçkalpakçı Çıkmazı’nda açıldı ve bir gün sürdü. 5 Ekim 2002 Cumartesi günü saat 17’de Fotoğrafevi’nde izlenime sunulan serginin ikinci bölümünde ise 60 adet siyah beyaz fotograf yer aldı. Sergi ile birlikte, Fotografik Vizyon Yayınları tarafından bir fotograf albümü de yayınlandı. Albümde, fotografların yanısıra, yürütülen sosyolojik araştırmanın özet sonuçları yer alıyor.

"GÖLGELER(DEN) VE SONRADAN"

Fotoğrafçı Laleper Aytek “Gölgeler(den) ve Sonradan” adlı 7.kişisel sergisini 9-28 Ekim 2002 tarihleri arasında İzmir’de İletişim Kitabevi’nde açtı. “Gölge onda bıraktığımız yaşamalarımızın ardından bize bakarken ve kendi başına buyrukluğunda yalnızdır aslında. Oyunbazdır, doğruyu söylemez, yanıltır, aldatır, bekle diyemezsiniz gölgeye, beklemez, sadece izler. Bir varmış, bir yokmuş gibidir. “Ele avuca sığmaz, şaşırtıcı, kimi zaman da muzip”

"‘80 SONRASI GENÇLİK" - SERHAT ÖZŞEN

Taksim Sanat Galerisi, 2002-2003 sanat sezonunu Büyük Salon’da Serhat Özşen’in fotoğraf sergisiyle açtı. 16-30 Eylül tarihleri arasında izlenen ‘80 Sonrası Gençlik’ başlıklı serginin çıkış noktası, 1980 ihtilali ve 1983 seçimleriyle birlikte yeni bir döneme giren Türkiye’nin değişen ekonomik, siyasal ve yapısal değerlerinde doğmuş ve/veya büyümüş genç kuşağın profilini ortaya koymak, bu dönemin gençler üzerindeki etkisini sorgulamak. Üç yıllık bir sürede stüdyo ortamında çekilmiş genç portrelerinden oluşan fotoğraflar, izleyiciye gençlerle sarılmışlık duygusu veribilmesi amacıyla 70x100 cm. boyutlarında dijital baskılar halinde sunulan sergi fotoğraflarına, Radikal gazetesi yazarlarından Mine G. Kırıkkanat’ın konuya uygun yorumlarını içeren yazıları, basılı metinler halinde eşlik ediyor.

"GAUDI, BİÇİM VE RENK"

Cervantes Enstitüsü, tüm dünyada 2002 Gaudi yılı için düzenlenen etkinlikler çerçevesinde, İspanyol fotoğrafçı Marian Mar’ın, Gaudi’nin mimarisini yorumladığı fotoğraflarını ‘Gaudi, shape and color’ (Gaudi, biçim ve renk) başlıklı sergisiyle İstanbullu izleyicilere sundu. Bu mimarlık dehasının hayal gücünü, az bilinen şaşırtıcı detaylarıyla görünür kılan fotoğraflardan oluşan bu sergi, 13 Eylül'den 20 Ekim tarihine kadar açık kaldı.

"KAMUFLAJ"

Galerist’te yeni sezon Paris’te yaşayan sanatçı Seza Paker’in “Kamuflaj” sergisi ile açıldı. 12 Eylül –12 Ekim tarihleri arasında açık kalan sergide; desenlerindeki üslubu fotoğrafa çeken ve fotoğrafı desen gibi kullanan Seza Paker, Ekim 2001’deki son kişisel sergisinde ele aldığı İsrail - Filistin meselesinden sonra; bu kez, yine küresel dünyanın temel sorunlarından birisi olan savaş temasına eğilmiş. Savaştan kalma eski aletlerin, tankların, çıkartma gemilerinin, ciplerin koleksiyonerler tarafından biraraya getirildiği, Paris’de Sen nehri kıyısında bir hangarda çalışan Paker; bu tutkunun arkasında yatanları, koleksiyonerlerin kimliğini, günümüz dünyasına olan bakışlarını sorguluyor.

"JACQUES HENRI LARTIGUE"

Geçtiğimiz asrın yeteneği en erken keşfedilmiş fotoğrafçısı Jaques Henri Lartigue’in retrospektif sergisi 26 Eylül-26 Ekim tarihleri arasında İstanbul Fransız Kültür Merkezi'ndeydi. 1894 doğumlu Lartigue altı yaşında eline aldığı fotoğraf makinesini ömrünün sonuna kadar bırakmadı. On yaşında çocukluk deneyimlerini yansıttığı fotoğrafları, arşivinin ilk ciddi eserleri oldu. Hayatı boyunca emekleme aşamasındaki havacılıktan otomobil yarışlarına, modadan portre fotoğrafına pek çok alanda önemli eserler bıraktı. Sergide Lartigue’in bütün dönemlerinden fotoğraflarını görmek mümkün oldu.

"ANNE FRANK: GÜNÜMÜZ İÇİN BİR TARİH"

‘Anne Frank: Günümüz için bir Tarih’ sergisi, II. Dünya Savaşı’nda Nazilerin kurdukları ve işlettikleri toplama ve ölüm kamplarında uyguladıkları zulmü günümüz insanının gözleri önüne sermek ve onu düşündürmek amacıyla 4 Eylül 2002 Salı günü İstanbul Karaköy’deki Schneidertempel Sanat Merkezi’nde açıldı.Ayrımcılığın insanoğlunu sürüklediği korkunç katliamı Anne Frank’ın kısa yaşamının paralelinde yansıtarak izleyicilerini düşünmeye çağıran sergi,. 31 Ekim 2002 tarihine kadar açık kaldı. Sergi, İstanbul Hollanda Başkonsolosluğu’nun işbirliğiyle düzenlenmiş olup merkezi Amsterdam’da bulunan Anne Frank House’tan getirtilmiş. Sergi boyunca Bergen Belsen ölüm kampında yaşamını yitirmiş Anne Frank’ın dört kişilik ailesiyle saklanmak zorunda bırakıldığı tavan arasında onların dış dünya ile bağlantılarını sağlayan Miep Gies’in o günleri anlattığı bir video filmi de seyredildi.

"AHMET ELHAN, İNCİ EVİNER, NAZİF TOPÇUOĞLU"

İstanbul Fransız Kültür Merkezi, 31 Ekim-30 Kasım tarihleri arasında, herbiri farklı tarzlarda ve tekniklerle çalışan ama ortak noktaları sanatsal yaratımlarında fotoğrafı kullanmak olan üç sanatçıyı, Ahmet Elhan, İnci Eviner ve Nazif Topçuoğlu’nu bir araya getiriyor. İnci Eviner’in dijital fotoğraf kolajlarından, Ahmet Elhan’ın üç boyutlu yapıtların ya da enstelasyonların içine sıkıştırılmış siyah beyaz fotoğraflarından, Nazif Topçuoğlu’nun tablovari renkli fotoğraflarından oluşan sergide bu üç sanatçı, fotoğraf ortamının sunduğu tüm olasılıkları dolaylı ve karmaşık bir tarzda ortaya koyuyor.

YARIŞMALAR....

ANAFİLYA VAKFI FOTOĞRAF YARIŞMASI

Anafilya Vakfı fotoğraf sanatına verdiği önemi vurgulamak, desteklemek, ve yaymak amacıyla bir fotoğraf yarışması açmış bulunmaktadır. Katılım koşulları için tıklayınız...

H.Ü. SPOR BİLİMLERİ VE TEKNOLOJİSİ Y.O. FOTOĞRAF YARIŞMASI

" Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksek Okulu, 2. Doğa Sporları ve Bilim Sempozyumu'nun fotoğarf etkinliği kapsamında fotoğraf yarışması düzenlemiştir. Ayrıntılar için tıklayınız ...

KOÇ ALLİANZ FOTOĞRAF YARIŞMASI

Bu yıl dokuzuncusu gerçekleştirilecek Koç Allianz Fotoğraf Yarışması’na başvurular 1 Kasım tarihine kadar devam ediyor. Konusu 'Anadolu-Türkiye’nin Aileleri’ olarak belirlenen yarışmanın alt başlığı “Bugünün Türkiye’si, Türkiye’nin aileleri, bu ülkenin gerçek gücünü içinde barındıranlar. Memleketin her köşesinden, köyünden, kentinden aileler” olarak özetlenen yarışma, siyah beyaz ve renkli olmak üzere iki kategoride düzenleniyor. Bütün fotoğrafseverlere açık olan yarışmanın seçici kurulunu Şakir Eczacıbaşı, Ergun Çağatay, Nuri Bilge Ceylan, Engin Özendes, Merih Akoğul, Sarah Stevenson ve M. Kemal Olgaç’ın yaptığı yarışmanın sonuçları 22 Kasım 2002 tarihinde duyurulacak. www.kocallianz.com.tr

KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ CİBALİ , FENER, BALAT, AYVANSARAY FOTOĞRAF YARIŞMASI

Kadir Has Üniversitesi, sadece üniversite öğrencilerine açık bir fotoğraf yarışması düzenliyor. Yalnızca Cibali, Fener, Balat ve Ayvansaray'da çekilecek fotoğraflarla katılınabilecek yarışma renkli baskı ve saydam dallarında yapılıyor. 15 Kasım 2002 tarihine kadar başvuruları devam eden yarışmanın jürisinde yer alan isimler ise şöyle: Akgün Akova, Alberto Modiano, Ersin Kalkan, Nadir Ede ve Serhan Oksay. Yarışmayla ilgili ayrıntılı bilgi için www.khas.edu.tr/fy

GENÇLERİN GÖZÜYLE CUMHURİYET

Superonline 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve "Cumhuriyet"in 79. yılını, "Gençlerin gözüyle Cumhuriyet" konulu fotoğraf yarışması ile kutlamayı amaçlıyor. Katılmak için yapmanız gereken, "Katılım Formu"nu doldurmak ve beraberinde "Cumhuriyet" konulu dijital fotoğrafınızı göndermek. 18 Ekim tarihine kadar gönderilecek fotoğraflar arasından seçilecek 20 dijital fotoğraf, 21-29 Ekim tarihleri arasında Superonline üzerinden oylamaya açılacaktır. Oylama sonuçları ise 31 Ekim'de Superonline ve Akşam gazetesinde duyurulacaktır.

GÖZLERDEKİ PIRILTI İÇİN

Novartis şirketi, doktordan hemşireye, hastabakıcıdan ebeye kadar tüm sağlık personelinin hasta ile birlikteliğinden oluşan ‘gözlerdeki pırıltı’yı ölümsüzleştirmek amacıyla fotoğraf yarışması düzenliyor. ‘Gözlerdeki Pırıltı İçin’ isimli yarışmada, metropollerden ücra köylere kadar ülkemizin dört bir yanında insanlara ‘hayat ışığı’ sunan bütün sağlık personelinin gözlerindeki bilgi ve inançla, hastaların gözlerindeki güven ve umut ‘pırıltı’sını fotoğraflarla belgelemek amaçlanıyor.
Tüm Türkiye’de her yaştan katılımcıya açık olan yarışmaya, 20x30 ebatlarında siyah-beyaz ve renkli baskı veya hem siyah-beyaz hem renkli baskı karışık olarak, bir kişi en fazla dört adet fotoğrafla katılabilecek. Fotoğrafların paspartusuz ve hiçbir malzemeye yapıştırılmamış olması gerekiyor. Yarışmada dereceye girenler Ara Güler, İlyas Göçmen, İzzet Keribar, Orhan Cem Çetin ve Selim Güneş’ten oluşan seçici kurul tarafından belirlenecek. Yarışmanın sonunda birinci 6 milyar, ikinci 4,5 milyar, üçüncü ise 3 milyar TL. İle ödüllendirilecek. Üç kişiye de birer milyar TL. mansiyon verilecek. Dereceye giren eserler Novartis arşivine alınacak ve sergilemeye değer bulunan tüm fotoğraflar, bir yıl boyunca Türkiye’nin faklı illerinde sergilenecek, diğer fotoğraflar ise 27 Aralık 2002’den itibaren sahiplerine geri gönderilecek.
Katılımcıların çektikleri fotoğrafları, ad-soyad, adres, telefon numarası ve e-mail adresi belirterek en geç 7 Ekim 2002 tarihine kadar, Novartis Ürünleri Kurumsal İletişim Bölümü, Barbaros Bulvarı, No:83 80690 Beşiktaş/İstanbul adresine posta ile göndermeleri veya elden teslim etmeleri gerekiyor. Daha fazla bilgi 0212 326 91 00 numaralı telefondan alınabilir.

JAPONYA FOTOĞRAF FEDERASYONU SERGİ ÇAĞRISI....

Kyoto'da düzenlenecek "Ortak Sergi" için fotoğraflar isteniyor:
Konu; UNESCO Dünya Mirası (kültür, geleneksel yapılar, sanat, vb)
Boyut; 20/30 - 30/40 cm, renkli ve/veya siyahbeyaz
Süre; 30.Ekim.2002 (katalog hazırlanmıyor)

YARIŞMA SONUÇLARI

T.C. Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü 10. Devlet Fotoğraf Yarışması sonuçlandı. Yarışma sonuçları için tıklayınız...

YUNUS NADİ ÖDÜLLERİ VERİLDİ....

2002 Yunus Nadi Ödülleri Sultanahmet'teki İbrahim Paşa Sarayı'nda törenle sahiplerine verildi. Bu yıl 56'ncısı düzenlenen ve dört dalda altı ödülün verildiği yarışmaya 452 kişi yapıtlarıyla katıldı. Roman dalında "Aşkı Giyinen Adam"adlı kitabıyla Nazlı ERAY Öykü dalında "Vahli Kelebek " ile Zeynep ALİYE Öykü dalında "Uykusu Sakız" ile M.Sadık ASLANKARA Şiir dalında "Saat Farkı" ile Roni Marqulies Şiir dalında "Aşk Ey" ile Ahmet Necdet ve Fotograf dalında İhsan Özçelik ödül kazandılar.

İFSAK'A BAŞARI ÖDÜLÜ
Dünyanın en çok ilgi gören fotoğraf yarışması "AUSTRIAN SUPER CIRCUIT" de bu yıl IFSAK Dia Pozitif dalında "En Başarılı Fotoğraf Kulübü" seçildi ve "Best Slide Club Trophy" ödülünü almaya hak kazandı.