Editör

Bülent Irkkan

Yayın Kurulu

Özlem Akdağ
Meryem Akköse
Mustafa Alibaşoğlu
Dilek Bal
Erdal Bektaş
Can Gazialem
Elif İnan
Nejat Kutup
Doğanay Sevindik
Ceyda Taşdelen
Gülçin Telioğlu
Aylin Yılmazbayhan
Leyla Yücel






Fotografya Yayın Kurulu
adına İmtiyaz Sahibi
Ş. Uğur Okçu


E-Mail Fotografya
fotografya@ada.net.tr

Yayınlanmasını İstediğiniz
Fotoğraf Haberleri İçin

fotografya@fotografya.gen.tr

ADANET Fotoğraf Editörü

Ş. Uğur OKÇU
 
ara


Dijital Fotoğraf Makinesi Alırken - Bölüm 1 (Listenizi yaparken)
Bazı arkadaşlar bir şekilde “dijital fotoğrafçılık gelişiyor, ucundan bir yerinden biz de yakalasak” şeklinde düşünüyor; öte yandan (belki bilgi kaynaklarının çoğu yabancı dillerde olduğu için) doğru bilgiyi nereden alacağını bilmiyor ya da yanlış bilgiler ediniyor. Bazıları dijital kameraları oyuncak gibi görüyor. O yüzden bilgimin yettiği ve dilimin döndüğü kadarıyla bu konudaki düşüncelerimi yazma hevesindeyim.

Dijital fotoğraf makinesi seçiminde bana sorarsanız ilk adım, bu ise ayırabileceğiniz parayı bir kenara yazmak. Çünkü çıkıp piyasaya bakarsanız, her özellikte ve her fiyatta makine var. Önce ne kadar para harcayabilirsiniz, bütçenizi ne kadar zorlarsınız onu düşünün. Örnek vermek gerekirse, bir arkadaşım makine alacaktı, 400 dolar ayırabileceğini söyledi, ancak 430 dolara zorlayıp bir makine aldık. Bunun gibi, bir "harcamak istediğim miktar" bir de "çok iyi bir alternatif çıkarsa zorlayabileceğim son nokta" şeklinde iki fiyat belirlerseniz kafanızda iyi olur.

Hesaba katılması gereken bir nokta da fotoğraf makinesinin yanında “flash card” dediğimiz makinenin fotoğrafları saklamak için kullandığı ortamlara harcanacak para... Çoğu zaman makineler 16 ya da 32 MB gibi çok da işimize yaramayacak kartlarla geliyorlar (3.2 MP bir fotoğraf 1,2 MB tutar, 6 MP bir fotoğraf 2.5 MB’dir yaklaşık).. On-line alışveriş sitelerinden bakabilirsiniz kartların fiyatlarına. 256 MB kullanışlı bir boydur çoğu zaman. Madem dijital kamerayla çok fotoğraf çekebiliyoruz, o zaman kartın da o kadar çok fotoğrafı alabilecek boyutta olması önemli.

Almak istediğiniz başka aksesuar varsa onları da bir listelemenizde fayda var; tripod, taşıma çantası, filtre, geniş açı adaptörü vs... Çünkü baştan düşünülmeyince sonradan cüzdana yük getirebiliyor. Örneğin eğer makineniz kendine özel pil kullanmıyorsa, kalem piller de bayağı masraftır. Normal piyasadan aldığınız pillerle makinenizi çalıştırabileceğinizi asla düşünmeyin; 10 poz çekersiniz ve pilleriniz biter. O yüzden mutlaka şarjlı pil kullanmanız gerekir ve tavsiyem 2000mAh’lik NiMh pillerdir. Bunların da az para tutmadığını göreceksiniz ve tabii yarı yolda kalmamak için mutlaka yedek pil taşımanız gerektiğini de unutmamak lazım.

Bütçeyi bir kenara yazdıktan sonra eğer daha önce fotoğrafçılıkla uğraşıyorsanız mevcut fotoğraf alışkanlıklarınızı bir gözden geçirmeniz gerekir. Daha çok ne fotoğrafı çekiyorsunuz; çektiğiniz fotoğrafları kendiniz mı banyo ediyorsunuz; yanınızda kocaman bir çantada makine taşımayı mı seviyorsunuz yoksa dışarı çıkarken alıp gömlek cebinize koyup bir sürü fotoğraf mı çekiyorsunuz? Çoğunlukla aydınlık ortamlarda mı çekiyorsunuz; yoksa karanlık ortamlarda mi?

Eğer fotoğrafçılığa ilk defa başlayacaksanız makineyi ne için aldığınızı düşünüp, nasıl kullanmak istediğinizi hayal etmeye çalışın. Örneğin bir arkadaşım makro fotoğraf çekmek için aldı; bir başkası evde bebeğini çekmek için istedi; öteki arkadaşım motokros yapıyordu, yarışlarda fotoğraf çekmek için istedi... Makinenin özelliklerini belirleyecek olanlar zaten bunlardır. Makro için o makinenin minimum netlik mesafesinin çok az olması gerekir; bebeği çekmek içinse flaş kullanmadan oda ışığında netlik yapabilecek ve temiz fotoğraf çekecek kadar iyi bir makine olması gerekir. Motokros ise tamamen ayrı bir hikaye; makinenin çok hızlı netleme yapabilmesi ve tercihen de zoomunun iyi olması gerekli; artı, bastığınızda hemen çekmesi lazım ki motor geçmeden siz onu yakalayabilin. Yani şunu anlamak gerekli: Aldığınız makine sizin nasıl fotoğraf çekeceğinizi belirlememeli; sizin nasıl fotoğraflar çekeceğiniz makinenin nasıl bir şey olacağını belirlemeli. Çünkü artık hemen her ihtiyaca cevap verecek (farklı özelliklerden ödünler vererek tabii) makine var. Yeter ki siz ne istediğinizi bilin...

Yeni başlayacak arkadaşlar ne kadar şanslı olduklarını hiç bir zaman bilemeyecekler; bunun kıymetini ancak fotoğrafçılığa 35 mm film makineyle başlayanlar takdir edebilir... Yeni başlayan birisi için dijital bir fotoğraf makinesiyle fotoğraf çekmekten daha öğretici bir şey olamaz. Yaptığınız deneme yanılmaların hiçbir maliyeti yoktur. Aynı sahneyi kırk ayrı ayarda çekip bakın hangi ayar nasıl etki ediyor... Burada bilinmesi gereken (ve yine pek kimsenin bilmediği) dijital makineler, çektikleri her fotoğrafın içine EXIF denen bir formatta o fotoğrafın bütün ayarlarını yazarlar. Bir örnek vereyim; çektiğim bir fotoğrafın içindeki bilgiler (sadece bir kaç tanesi, yoksa çok detaylı aslında):

Camera Make Canon
Model Canon EOS DIGITAL REBEL
Orientation upper left İmage
Exposure time 1/125 s
F-number 10
ISO speed ratings 100
Date/time original 2004:05:05 13:10:12
Max. apertüre value 1.8
Metering mode Pattern
Flash Flash did not fire
Focal length 24 mm

Buradan hemen anlayabilirsiniz ki bu fotoğraf 5 Mayıs’ta saat 13:10’da çekilmiş, pattern ölçüm yöntemi kullanılmış, f10, 1/125 saniye ile 100ASA’da çekilmiş, objektif 24 mm’de imiş ve en yüksek diyafram değeri de f1.8’miş; hatta resmin dik mı yanlamasına mı çekildiği bile burada yazıyor. Yeni fotoğrafçılık öğrenen birisi için bundan daha kıymetli bir bilgi düşünemiyorum. Bu arada aklıma gelmişken, bu exif verilerini okuyan bir çok program var; örneğin, ACDsee, irfanview, hatta birisi İnternet Explorer içinden okuyabileceğiniz bir add-on yazmış ki o da şu adreste: http://ak.no-ip.com/ adı da view exif... Çok faydalıdır, yükleyin... Daha sonra internet explorerda açtığınız fotoğrafların üstüne sağ tık yaparsanız orda görürsünüz zaten view-exif diye.



Ziyaretçi Sayısı:1000380
 
   
 
   
 

Barındırma: AdaNET

 

Copyright and "Fair Use" Information

Dergimiz ticari bir kuruluş olmayıp amatör bir yayındır. Fotoğrafçıları ve dünyada yapılan fotoğraf çalışmalarını tanıtmak amacıyla bilgi ve haber yayınları yapmaktadır.
Bir kolektif anlayışıyla çalıştığı için makalelerde yer alan fotoğraflar ve alıntıların sorumluluğu makalenin yazarına, fotoğrafçısına aittir.
Dergide yer alan içeriklerden ve ihlallerden derginin herhangi bir sorumluluğu yoktur.

Fotoğrafya'da yayınlanan yazıların, fotoğrafların ve kısa filmlerin sorumluluğu
yazarlarına/fotoğrafçılarına/sanatçılarına/film yönetmenlerine aittir.

Dergimiz fotoğrafla ilgili gelişmeleri duyurmak amacıyla çalışmaktadır. Ek olarak, ülkemizde yeterince tanınmayan yabancı fotoğrafçılar ve fotoğraflarıyla ilgili bilgi de aktarmaktadır. Makalelerde yer alan fotoğraflar HABER amaçlı kullanılmaktadır.

AdaNET Ana Sayfa X-Hall Instagram