Editör

Tacettin Teymur

Yayın Kurulu

Tülin Ağca
Özlem Bağcı
Leyla Benli
D. Esra Ertürk
Bülent Irkkan
Elif İnan
Nejat Kutup
Fulya Köse
E.Kemal Mert
Doğanay Sevindik
Aylin Yılmazbayhan






Fotografya Yayın Kurulu
adına İmtiyaz Sahibi
Ş. Uğur Okçu


E-Mail Fotografya
fotografya@ada.net.tr

Yayınlanmasını İstediğiniz
Fotoğraf Haberleri İçin

fotografya@fotografya.gen.tr

ADANET Fotoğraf Editörü

Ş. Uğur OKÇU
 
ara


Çocukların Yazıları Depremden Sonra Fotoğrafçı Çocuklar Atölyesi
Ahmet BAŞTÜRK
KOCAELİ' DE YAŞAM

Kocaelinin çarşıları, gezme alanları, turistik yerleri, alışveriş merkezleri v.b. yerleri

Mesela çarşı olarak en başta fethiye geliyor fethiye deyince fethiyenin o muazzam kalabalığı gezmek için güzel bir ortam inanamassınız o kadar çok kişi hiç bir kuvvetle bir araya toplayamassınız
Turistik yerleri deyince o kadar turislik yerleri olduğunu söylenemez. ama yinede turislik yerleri var yok değil alışveriş merkezi inanılmaz derecede çok hangisine gideceğinizi şaşırırsınız.
İnsanların belediye duraklarında kocaeli yaşamının doğal bir ortamlarından biridir. Bunun gibi bir çok ortam kocaeli yaşamıdır. Kocaeli yaşamı kısaca böyle açıklayabiliriz. Böyle birçok şey düşünebiliriz.

Duygu SEZER Yaş:11
NEDEN FOTOĞRAF ÇEKMEK İSTİYORUM

Çünkü bir bilgiye kavuşabilmek için mücadele etmeliyiz. Fotoğraf bir bilgidir. Fotoğraf çekime hatıraya gerçeğe tarihe ihtiyaç duyar. Bir hatıra bi tarih bi gerçek fotarahlarımız olsun diye fogtoraf çekmeliyiz. Foğtaraf değerli bir emektir. Fotoğraf işlediğimiz bir çekimdir. Bu çekim bir sıfattır. Fataraf gerçeği, tarihi, hatırayı bir ulusa sokmaktır. Fatarah gerçeği tarihi ispat etmeye yarar. Çünkü fotoğraf bizim değerimizdir. Foğtaraf haber sosyal işlerini çekmek isteriz, fotoraf çekmek için deprem bölgesini çekmek isteriz. Kötü şeyleri çekmek isteriz. Kuşları çekmek isteriz. Çünkü fotoraf çekmeyi çok seviyorum.

_ÇADIRDAKİ HAYAT_
Çadır kente geleceğimizi nerden biliyorduk. Bu hale düşüp sokaklarda ve böyle çadırlardayasıcağımızı nerden biliyorduk. Çünkü deprem oldu ve hayatımız söndü. Evlerimiz gitti, ve aramızdaki güzelliği bozdular. Çünkü evde Ailem ile gezelllik gibi yaşayamıyoruz.

_ÇADIRDA ÇEKİYECEĞİM KONULAR_
1- Annem kavvatımızı hazırlarken
2- Kavvaltı yaparken
3- Babamı işe yollarken
4- Çadırda oynarken kardeşlerimizle
5- Ailemizle yemek yerken

_ÇADIRDA İYİ VE KÖTÜ HAYATIMIZ_
İYİ HAYATIMIZ: Sabah kakarken eylenip dolaşırız. Parklarda oynarız. Sevenip yaşarız. Ailemde sevinir.
Kötü Hayatımız:Evde yaşadığımız gibi çadırlarda yaşayamıyoruz. Huzurumuz olmuyor. Çünkü huzurlu olamıyoruz. Huzurlu olmak için elimizden ne gelirse yapmalıyız.

Eren DUMAN Yaş:15
FOTOĞRAF DÜŞÜNCELERİ

17 Ağustos 1999 da depremden sonra çadırkentte kalmaya başkadık. Daha sonra Dayanışma Gönüllüleri ve Fransız ekibi tarafından Açılan Fotoğraf Atölyesine (karanlık odaya) üye olarak Faliyetlere katıldık. Fotoğraf çekerken insan Bazı düşüncelerle Fotoğraf çekiyor. Fotoğrafın Amacı, Gittiğimiz yerlerde gördüpümüz güzel şeyleri bir daha görme ihtimali olmayabilir. onun için fotoğraf çekersek onu ömür boyu görebiliriz. veya Bir doğumgününü hatırlamak için çekeriz. Fotoğraf çekmek zevkli bir iş. Aslında ben fotoğraf çekmeyi bilmeden önce nasıl çekildiğini bilmezdim. Ama Fotoğraf atölyesine gelince kendi başıma fotoğraf bamayı öğrendim Bilemem belkide büyünce fotoğrafçı olurum.

Ertaç KAPLAN Yaş:10
NEDEN FOTOĞRAF ÇEKMEK İSTİYORUM

Sevdiğim için çekmek istiyorum. Haber almak için ve gazete ilan vermek içindir. Bütün ünlüleri çekmek için. Manzarayı görmek içindir. Zevk aldığım içindir. Fotograf çekmeyi çok seviyorum. Dünyadan haber almak içindir. Çok güzel manzaraya görmek için ve modelli evleri görmek için ve bütün dünyada en güzel şeyleri görmek içindir. Bütün dünyadan haber alıp millete yansıtmak için ve Türkiyeyi görmek içindir. Çok güzel ilkeleri, ilçeleri ve Ülkeleri görmek içindir. Depremden yıkılan evleri arabayla gezip çekmek içindir. Bitkileri ve meyveleri, ağaçları görmek içindir. Güzel insanları ve bütün dünyadaki yaşayanları görmek içindir. Bu yüzden fotograf çekmeyi çok seviyorum. Bütün dünyayı görmek istiyorum Fotograf çekmek istiyorum.

Fatih Kaşeoğlu Yaş:10
ÇEVREMİZ 2000

1- NİYE ÇEVREMİZ
Benim için ilk neden ve en önemlisi sağlımız etrafımdaki canlılar. Unutmayalım ki her canlının bir hayatı vardır kendimizi düşünmüyorsak bari hayatımızın gerçeği yani diğer etkenleri düşünmemiz lazım.
2-ÖNEMİ
Benim için bu önemlidir ama sanece benim için önemli değildir.
3-ÜLKEMİZ ÇEVREYE NASIL! HAZIRLANIYOR!
Çevremiz 2000 konusunu seçtiğimin en önemli sebebi ise Türkiye' nin 2000 yılında sağlığının ne olacağı.
Geleceği göremeyiz ama galiba ben görüyorum benim düşüncemde Türkiye yakında çöl olacak.
4-İNSANLIĞIN SONU NASIL OLACAK
Bence ya da herkezce insanlığın sonucu çevrenin kirliliğinden olacak örnek verirsek Kimyasal maddelerin çöpe atılmadığı, Çöplerimizin çöp kutusuna değil de yere atmak, insanlar kendileri edip kendileri bulacaklar.
5 SİYASİLERİN ÇEVRESİ
Bana göre siyasilerin çevresi çöpden ibarettir. Hepsi oy peşinde ve taht kavgasındadırlar. Artık bunu daha uzatmanın bir anlamı yokdur.

Neler Çekeceğim
1-Özellikle çöplük
2-Çöpün yanında oynayan çocuklar
3-Çöpün yanındaki yarı çıplak çocuklar
4-Düşünen insanlar
5-İnsanların içinde yarattığı çöplük
6-Türkiye ne olacak
7-Gerçekten temizmiyiz
8-Örnek temiz yerler
9-Beden açısından temizlik
10-Ne olacağız.

Gökhan İPEK Yaş:9
NEDEN FOTOĞRAF ÇEKMEK İSTİYORUM

Fotoğraf çekmek çok güzel birşeydir. ben büyüyünce fotoğrafçı olmak istiyom çünkü Fotoğrafçı çok güzel meslektir ben çok fotoğraf çekmek istiyom
NELERİ ÇEKMEK İSTİYORUM
Annemi babamı kardeşlerimi çekmek istiyom kuşları civcivleri yengemleri halamları dayımı eniştemi çocukları maç edenleri çekmek istiyorum. kışlık çadırları çekmek istiyom. yolları, çamaşiranedekilerini çekmek istiyom.

Kitap okuyanları
Sevdiğim için
Çünkü kütüphane çok güzel bir yerdir
Orda cocuklar kitap okur
Atasözü okur
Ordaki kitaplardun okur
dakvindak vakvak ile pinyo
nun araba yarışı

çok iyi insanlar ben iş yapanları çok severim
çünkü evlerine bakıyorlar yani çadırlarına bakıyorlar demek istedim yani.
tahta çakarlar keserler yani.
bulaşık yıkıyorlar çok güzel bir yaşam.
çocukları ise bazıları gönüllülerle oyun oynar bazıları ise Fıransızlarla oynar bazıları ise kütüphanede kitap okur bölle yaşam sürerler
bazı işçiler fabrikada çalışır.
bazıları ise kamyonculu yapar.
bazıları ise otobüsçülükte şalışır.
bazıları ise berberde çalışır.
bazıları ise taksicilikte çalışır.
bazıları ise bakkalcı idir.
bazıları ise marketçilik yapardır.
bazıları ise çocukları eylerme için meslek
bazıları ise binalarda temizlik yapar.
bazıları ise itfayecilikte çalışır
bazıları ise okulda öretmencilik yapar.
bazıları ise evkadınıdır.
bazıları ise çadırlarla uğraşırdır.
onun için ben çalışanları çok seviyorum.

NELERİ ÇEKİCEM
oyun oynayan çocukları çekmeki istiyorum. maç edenleri çekcem
Ata Binenleri çekcem
beslenme yapanları çekcem

Gülşah ÇAVUŞ Yaş:11
FOTOĞRAF VE DUYGU

Fotoğraf insanların hiç unutamadıkları düşünce, sevinç ve üzüntülerini hiç unutmamak için yapılan bir düşüncedir. İnsanlar duygularını anlatmak için fotoğraf ve fotoğrafa başvururlar. İnsanlar geçmiş zamanlarındaki hatıralarını hatırlamak ister. Mesela doğum gününde arkadaşlarıyla yaşadıklarını hatırlamak isterler. Yaşlandıkları zaman çocukluk anılarını hatırlamak isterler. İnsanların yaşadıkları yerleri nerde yaşıyorlar doğaları nasıl olduğunu merak ederek fotoğraf çekmek isterim. Doğayı hayvanları çekmek isterim. Bir oda dolusu resmim olsa onları başka ülkelre giderek bitirmek isterdim. En çok ben uzayı dünyayı güneşi çekmek bana çok şeyler kazandırır. Uzayda neler yaşanıyor orada yaşantı var mı merak ederek fotoğraf çekmek isterim. Fotoğrafı çektiğimde nasıl olacağını merak ederim. Fotoğrafımı ilerletirsem gazeteci olurum. Bunu ilerleterek her gazeteci gibi silayt gösterisine katılmak ister çok ünlü olmak benim en çok istediğim sanatlardan biridir. Bir de ben okulda ve çadırda yaşamı çekmek isterim.
Çadırda Yaşam
--------------
1-Bulaşık Yıkayanlar
2-Çamaşır Yıkayanlar
3-Yemek Yapanlar
4-Yemek Kuyruğunda Olanlar
5-Çay Yapanlar
6-Yemek Yerken
Okulda Yaşam
------------
1-Oyun Oynarken
2-Resim Yaparken
3-Yazı Yazarken
4-Bebek Yaparken
5-Nakış Yaparken
6-Boyama Yaparken
7-Parkta Oynarken

Amaç:Çadırda insanların dayanışma birbirlerine saygı ve sevgilerini dile getirirler. Çadırda olan zorlukları dile getirmek için çekmek isterdim.

Amaç2:Okulda insanlar çalışarak nakış yapanların becerilerini parkta oynayan çocukların sevincini dile getirmek için.

Çadırda ve Okulda Yaşam Konusunu Seçerken Düşüncelerim
Fotoğraf alınca ilk önce fotoğraf makinesinle çekeceğim konuları göz önüne aldım. Sonra fotoğrafları çekmeye başladım. Filmim bitince nasıl olacağını güzel mi çirkin mi olduğunu merak etmeye başladım. İlk aldığımda da merak etmiştim. Bir de fotoğraf makinesinin nasıl kullanıldığını doğru mu yanlış mı tuttuğumu bilmediğim için merak ettim. En sonunda filmimin yanıp yanmadığını merak ederim. Fotoğraf çekerken hayatı dağa iyi tanıyorum. Fotoğraf alınca çamaşır, bulaşık yıkayan, yemek yıkayan, okuldayken ders çalışanları çektim.

Hatice BAŞOĞUL Yaş:10
ÇALIŞAN İNSANLARI ÇEKERKEN DÜŞÜNCEM

Sabah fotoğraf makinasını aldığım zaman ilk önce su taşıyanları çekmiştim. Çünkü benim projem çalışan insanlardı. Ve sonra çekmeğe devam ettim. Pozlarım bittiği zaman Alp abiğe getirdim ve o filmlerimi geri sardı. Sonra filmlerimi yıkadı ve şimdide çektiğim filmleri karta basacağız.

ÇALIŞAN İNSANLARI ÇEKERKEN DÜŞÜNCEM
Sabah fotoğraf makinası aldığım zaman çok heycanlıydım. Nasıl bir fotoğraf çekeceğimi çok merak ediyordum. Fotoğraf makinasını aldım ve ilk önce bulaşık yıkayanları çekmiştim. Çünkü benim konum çalışan insanlarla ilgiliydi. Çamaşır yıkayanlar, bebek dikenleri kütüphane de çalışan çocuklar gibi çok şeyler çektim. Otuz altı fimim bittikten sonra Alp ağabiye götürdüm ve o benim fimimi geriye sardı. Geriye sardıktan sonragökhan ağbi benim filmlerimi yıkadı ve yıkadıktan sonta karta basacağız.

Emre Özal Yaş:12
Fotoğraf Ve Ben

Fotoğraf çekmek zevkli bir iştir. Biz buraya deprem nedeniyle geldik. Burada fotoğraf atölyesinde fotoğraf işini öğrenmeye başladık. Fotoğraf makinesinin kısımlarını, fotogramı, film yıkamayı vb. gibi işler öğrendik. Fotoğrafı seçtim çünkü bir meslek ediniyoruz. Bilgiler alıyoruz. Fotoğraf atölyesinde yardımlaşmaya, kavga etmeden, sessizce kurallara uyarak çalışmalar yapıyoruz. Hayatta fotoğrafçılığı ve bilgisayarcılığı seviyorum çünkü daha ilerlemiş bir mesleklerdir. Fotoğraf atölyesinde abiler bize herşeyimizde yardım ediyorlar. Bize çok iyi davranıyorlar. ben en çok çadır hayatını ve doğayı çekmek istiyorum. Çünkü daha hoş ve daha ilgi çekici olduğu için çekmek istiyorum. Fotoğrafı öğrendikçe daha zevkli ve daha çok bilgiler kazanıyoruz. Fotoğrafçılık iyi bir meslektir. Fotoğrafçılıkta insanlar bilgi ediniyorlar. Yıllarca fotoğraf çekmeyi filmleri nasıl yıkadıklarını merak ediyordum. Ben de fotoğrafçılar gibi bir meslek edininip fotoğraf çekip filmleri banyo yaptıracağım. Fotoğraf dükkanı açıp resim çektirmek isteyenleri resim çekeceğim. Ve bu işi daha da aydınlatıp yani geliştirip büyülteceğim. Sonraki yıllarda fotoğrafa devam edeceğim


Kompozisyon
Çadır yaşamı, yemek alan insanları, çadır kuran insanları, taşınan insanları, kreşleri, oyun çadırını, ailemi çekmek istiyorum.
Neden
Yani çadırda olan bitenleri ve yaşamın nasıl olduğumı ilgimi çektiği için fotoğraf çekmeyi sevdiğim için bu konuyu tercih ettiğim için çekmek istiyorum.


Kompozisyon
Ben yemek alan insanları, canlıları, çadır yaşamını, çadır kuranları, iş yapanları,,şenlikleri, çekmek istiyorum. Kütüphaneyi, oyun çadırında oynayan çocukları çekmek istiyorum, arabaları, top sahasını, yemekhaneyi çünkü benim ilgimi çektiği için, daha güzel olduğu için.


Kompozisyon
Ben doğadaki çocukları çekmek istiyorum. Çocukları portre olarak çekmek istiyorum. Mesela oyun oynayan çocukları, bir şey yapan çocukları ve bir iş yapan çocukları çekerim. Çünkü onları çok severim.



Ziyaretçi Sayısı:1000375
 
   
 
   
 

Barındırma: AdaNET

 

Copyright and "Fair Use" Information

Dergimiz ticari bir kuruluş olmayıp amatör bir yayındır. Fotoğrafçıları ve dünyada yapılan fotoğraf çalışmalarını tanıtmak amacıyla bilgi ve haber yayınları yapmaktadır.
Bir kolektif anlayışıyla çalıştığı için makalelerde yer alan fotoğraflar ve alıntıların sorumluluğu makalenin yazarına, fotoğrafçısına aittir.
Dergide yer alan içeriklerden ve ihlallerden derginin herhangi bir sorumluluğu yoktur.

Fotoğrafya'da yayınlanan yazıların, fotoğrafların ve kısa filmlerin sorumluluğu
yazarlarına/fotoğrafçılarına/sanatçılarına/film yönetmenlerine aittir.

Dergimiz fotoğrafla ilgili gelişmeleri duyurmak amacıyla çalışmaktadır. Ek olarak, ülkemizde yeterince tanınmayan yabancı fotoğrafçılar ve fotoğraflarıyla ilgili bilgi de aktarmaktadır. Makalelerde yer alan fotoğraflar HABER amaçlı kullanılmaktadır.

AdaNET Ana Sayfa X-Hall Instagram