Mısır yazı dizimizin bu üçüncü bölümünde gezimize Mısır'ın Eski Krallığına ait başkenti Memphis'den devam ediyoruz.
5000 yıllık bir geçmişe sahip olan Memphis'den bugüne bir kaç kalıntının dışında pek bir şey kalmamış. Memhis zamanında Eski Mısır'ın en önemli savaş sektörü olan savaş arabalarının yapıldığı yermiş. İskenderiye'nin gelişmesi ile terkedilmiş.
Bugüne kalan en önemli buluntulardan biri II.Ramses'e ait olan dev heykellerdir. Bir zamanlar Ptah mabedinin önünde bulunan bu bir dizi dev heykelden günümüze sadece ikisi kalmış. Bunlardan kırmızı granit taşından yapılmış olanı bugün Kahire İstasyonunda yer almakta. Bir diğeri de Memphiste bir müzede segilenmekte.
Sergi salonunun bahçesinde çeşitli heykel ve sfenksler yer almakta. Bunlardan en önemlisi Ptah Tapınağın Girişinde yer almış olan II.Amon-Ofis dönemine ait tek bir sumermeri bloğundan oyulmuş ve en az 80 ton ağırlığında olan sfenkstir.
Memphis'in mezarlığı olan Sakkarah, mezar kompleksinin ortasında bulunan III. Hanedanın kurucusu Zoser'in basamaklı piramidi ile ünlüdür. 5000 yıllık bir yapı olan bu piramit Dünya'da bilinen en eski piramitdir. Bu piramidin çevresinde soylulara ait "mastaba" adı verilen mezarlar yer almakta. Bu mezarlar duvarlarında yer alan hiyeroglif şekil ve yazılarla meşhurdur. Tarihle yerleşimin iç içe olduğu Memphis'de halı dokumacılığı çok yaygın. Tezgahlarda çocuklar çalıştırılmakta.
Bir sonraki bölümde Mısır'ın en ünlü tapınaklarından olan Karnak ve Luksor tapınaklarını gezeceğiz.
Murat Selam
|