FOTOGRAFYA
 
Editör

Tacettin Teymur

Yayın Kurulu

Tülin Ağca
Özlem Bağcı
Leyla Benli
Müjde Bilgütay
Nejla Demirci
D. Esra Ertürk
Bülent Irkkan
Elif İnan
Nejat Kutup
Fulya Köse
E.Kemal Mert
Murat Selam
Kazım Şahbudak
Aylin Yılmazbayhan






Fotografya Yayın Kurulu
adına İmtiyaz Sahibi
Ş. Uğur Okçu


E-Mail Fotografya
fotografya@ada.net.tr

Yayınlanmasını İstediğiniz
Fotoğraf Haberleri İçin

fotografya@fotografya.gen.tr

ADANET Fotoğraf Editörü

Ş. Uğur OKÇU
 
ara


Bir Ayrılış Öyküsü Tülin Dizdaroğlu
Fotoğraf sanatı üzerindeki tartışmalar bana hep anlamsız gelmiştir. Nasıl diğer sanat dalları duygu ve düşünceyi yaratıcı bir şekilde dışa vurmanın bir yolu ise fotoğraf da böyledir. Sanatçı yaşam ve dünya ile diğer insanlar ya da kendi ile bir derdi olan, söylemek istediği sözü bulunan bir kimsedir. Bu amaçla kendine en uygun bulduğu yolu seçer. Bu yolda ilerlerken yerel motifleri güçlü bir teknikle ve evrensel bir dille işlemesi durumunda geniş kitlelere ulaşabilir. Zengin bir anlatım dili olan fotoğraf günümüzde çok değişik amaçlar için kullanılmakta. Ailemiz dışında çektiğimiz her fotoğrafın bir sanat fotoğrafı olmayacağı, vizörün arkasındaki sanatçı bir kişiliğe sahipse o fotoğrafın sanat fotoğrafı olabileceği (ya da olamayacağı) açıktır. Kimin sanatçı olduğu, hangi yapıtlarının sanat eseri sayılabileceği ise zamana bırakılması gereken bir olgu.

Fotoğraf sanatı adına üretilen fotoğraflardan bazıları kalıcı olacak, bazıları ise kaybolup gidecek. Fotoğraf yarışmalarının bu çalışmalara bir ivme kazandırdığına inanıyorum. İFSAK'ta fotoğrafa ilk başladığım yıllarda yarışmalara katılmamış ve fotoğraflarım ödüller almamış olsaydı fotoğrafa bu denli bir tutku ile sarılabilirmiydim bilemiyorum. Son yıllarda yarışmalara katılmazken FOTOGEN'den aldığım bir çağrı üzerine Şinasi Barutçu kupası çağrılı fotoğraf yarışmasına katıldım. Birbiri ile bağlantılı 6 fotoğraf ile 3 yıl ardarda katılınan bu yarışmada ilk yıl "Kağnılar" ile 1. turu atladım, ikinci yıl ise "Zaman" konulu bir çalışma ile tur atladım. 3. turda, beni her zaman duygulandıran bir ayrılış olayını işlemeyi düşündüm. Mekan ise mimari yapısı bakımından beni çok etkileyen Haydarpaşa garı olmalıydı. Uzun araştırmalar sonunda değil, 2. turu atladığımı öğrendiğim gece eve dönerken altı karede mekanı ile birlikte gözlerimin önünde beliriverdi. Ve bunda hiçbir değişiklik yapmadım. Sunumuna gelince, birkaç sene evvel İstanbul Sanat Fuarında gördüğüm monokromatik bir resimdeki çerçevelemeyi uygulamak istedim. Resimden paspartuya fırça darbeleri ile yapılan geçişler çok hoşuma gitmiş, bunu fotoğrafta da yapmalıyım diye düşünmüştüm. Fotoğrafta böyle çalışmalar yapılmışsa da ben rastlamadığımdan, çeşitli denemeler sonucu bunu başarabildim. (Amerika'yı yeniden keşfetmiş de olabilirim) Grenli çalışma ve kahverengi tonlamada konuyu bütünledi sanırım. (Fotoğraf dergilerinde ve fotoğrafyanın 6. sayısında yayınlanan fotoğraflar (1), yarışmaya yolladıklarım değil. Diğer baskılarımdan hazırlamak zorunda kaldım.)

Bu güne kadar "bir ayrılış öyküsü"ndeki gibi kurgusal bir çalışma yapmamıştım. Sergilerimde daha çok kırsal kesime ağırlık verdim. Bunu da çocukluğumun tatillerini Sinop'un köylerinde geçirmeme bağlıyorum. Tanık olduğum görsel zenginliklerin yanı sıra, o insanların yoksullukları, çalışkanlıkları ve içtenlikleri beni derinden etkilemiş olmalı. Soframıza gelen bir dilim ekmeğin öyküsünü, değer yargılarını yitiren bu dünyaya anlatmak, emeğin değerini vurgulamak amacındayım. Fotoğrafta daha yolun başında olduğumun bilincinde olarak, tüm fotoğraf severlere ve dünyamızı daha yaşanılır kılmak için uğraş veren herkese sevgiler. (1)

http://www.fotografya.gen.tr/issue-x/haber.html#a

Tülin DİZDAROĞLU
www.tulindizdaroglu.com



Ziyaretçi Sayısı:1000597
 
   
 
   
 

Barındırma: AdaNET

 

Copyright and "Fair Use" Information

Dergimiz ticari bir kuruluş olmayıp amatör bir yayındır. Fotoğrafçıları ve dünyada yapılan fotoğraf çalışmalarını tanıtmak amacıyla bilgi ve haber yayınları yapmaktadır.
Bir kolektif anlayışıyla çalıştığı için makalelerde yer alan fotoğraflar ve alıntıların sorumluluğu makalenin yazarına, fotoğrafçısına aittir.
Dergide yer alan içeriklerden ve ihlallerden derginin herhangi bir sorumluluğu yoktur.

Fotoğrafya'da yayınlanan yazıların, fotoğrafların ve kısa filmlerin sorumluluğu
yazarlarına/fotoğrafçılarına/sanatçılarına/film yönetmenlerine aittir.

Dergimiz fotoğrafla ilgili gelişmeleri duyurmak amacıyla çalışmaktadır. Ek olarak, ülkemizde yeterince tanınmayan yabancı fotoğrafçılar ve fotoğraflarıyla ilgili bilgi de aktarmaktadır. Makalelerde yer alan fotoğraflar HABER amaçlı kullanılmaktadır.

AdaNET Ana Sayfa X-Hall Instagram