FOTOGRAFYA
 
Editör

Tacettin Teymur

Yayın Kurulu

Tülin Ağca
Özlem Bağcı
Leyla Benli
Müjde Bilgütay
Nejla Demirci
D. Esra Ertürk
Bülent Irkkan
Elif İnan
Nejat Kutup
Fulya Köse
E.Kemal Mert
Murat Selam
Kazım Şahbudak
Aylin Yılmazbayhan






Fotografya Yayın Kurulu
adına İmtiyaz Sahibi
Ş. Uğur Okçu


E-Mail Fotografya
fotografya@ada.net.tr

Yayınlanmasını İstediğiniz
Fotoğraf Haberleri İçin

fotografya@fotografya.gen.tr

ADANET Fotoğraf Editörü

Ş. Uğur OKÇU
 
ara


    Sayı 7    Yol Notları    Mısır - 1
Mısır - 1 Murat Selam

baslik1.jpg

M.Ö. 3000 yıllarında başlayan Eski Mısır tarihi Kleopatranın ölümü ile sona erer. Yaklaşık 3000 yıl sürmüş olan bu uygarlığının hala günümüze kadar izlerini bırakabilmiş olması ve dünyanın yedi harikasından ikisinin bu ülkede yer alması nedeniyle Mısır gitmek istediğim ülkeler arasında hep ilk sırada oldu. Genellikle tur şirketleri tarafından düzenlenen ve 1 hafta süren bir gezi ile bu ülkenin tamamını keşfetmek olanaksız. Buna rağmen Mısır'a yapılan geziler son derece doyurucu, bir anı bile boş değil. Fotoğrafyanın bu sayısından itibaren bu ülkeye yapmış olduğum gezilerden derlediğim notlarımı ve fotoğraflarımı bir dizi halinde siz okuyucularımızla paylaşacağım.

Gezinin ilk durağı İskenderiye.. Mısırın ikinci büyük şehri olan İskenderiye, M.Ö. 331 yılında Büyük İskender'in emriyle kurulmuştu. Eski çağlardan beri deniz ticaretinde sadece Mısırın değil, Güney asya, Uzak Dogu, Akdeniz ve Bati dünyasinin odaklandığı bir liman kentidir. Görünümü ve kültürel mirası nedeniyle bir orta doğu kentinden daha çok bir akdeniz kenti havasında.

Büyük İskender'in ölümünden sonra kent gelişmesini sürdürmüş, kent limanı Pharos adasına bağlanmış. Dünyanın yedi harikasından biri olan İskenderiye ya da diğer adıyla Pharos feneri bu adada yer almaktaymış. 134 metre yükseklikteki bu fener M.S. 955 yılında meydana gelen bir depremde büyük zarara uğramış ve 14. Yüzyılda tamamen yokolmuş.

Günümüzde bu fenerin yerinde ortaçağ mimarisinin örneklerinden olan ve aynı zamanda denizcilik müzesi de olan bir Kale yer almakta.

M.S. 297 yılında kırmızı granitten yapılmış ve imparator Diocletian anısına dikilmiş olan 25 metre yüksekliğinde olan Pompei sütünu İskenderiye'de görülecek yerler arasında. Bu sütün antik iskenderiye kütüphanesi ve Serapis tapınağı kalıntıları içerisinde yer almakta.

Günümüzde ise bu kalıntıların çevresinde fakir yerleşimler sarmış.

İskenderiye'den sonra 225 kilometre uzaklıkta bulunan Kahire'ye geliyoruz.

Nil Nehrinin kıyılarına kurulmuş olan ve Afrika kıtasının kalabalık şehri Kahire dünyanın yedi harikalarından biri olan Gize piramitlerini barındırmakta.

Napoleon Mısır'a düzenlediği sefer sırasında yanında bir çok bilim adamı götürerek Piramitleri ve Mısırın antik yapılarını incelettirmiştir. Sfenksin onarımını sağlamıştır.

Gize piramitleri tahmini olarak M.Ö 3000 yıllarında eski krallık döneminde yapıldığı zannedilmekte. Bunlar; Keops, Kefren ve Mikerinos piramitleridir ve isimlerini aldıkları firavunlar tarafından yaptırılmıştır.

Gize piramitleri dünyanın en büyük piramitlerdir. Bunlarla birlikte ve Mısır'da yüzlerce irili ufaklı piramit mevcuttur. Gize piramitlerini diğerlerinden ayıran farkların başında içlerinde yazı bulunmaması ve nasıl yapıldıklarının hala çözüme ulaşmamış olmasıdır.

Keops'un oğlu Kefren için yapılmış piramit 136 metre yüksekliğe sahip.

Kefren piramidinin dış yüzeyinde yer alan kaplamalar bugün sadece tepesinde görülebilmekte.

Gize piramitlerinden İçi ziyaret edilebilen tek piramit olan Kefren piramidinin mezar odası.

Piramitler ile ilgili çeşitli matematiksel bulgular arasında ilginç olanları şunlar: Keops piramidinin yüksekliginin 1 milyarla çarpımı yaklasık olarak güneşle dünyamız arasındaki mesafeyi veriyormuş (149.504.000km)

Piramitlerin üzerinden geçen meridyen karaları ve denizleri tam iki eşit parçaya bölüyormuş. Keops Piramidinin Taban cevresinin, yüksekliğinin 2 katına bölünmesinin pi=3.14 sayısını veriyormuş.

62 metre yüksekliği ile Gize Piramitleri içerisinde en küçüğü olan Mikerinos Piramidi Kefrenin oğlu için yaptırılmış.

Piramitler hala yapımları esnasında ki gizi korumaktalar. İşçilerin olağanüstü bir çabayla günde 10 metreküp taşı üst üste koyduklarını kabul edersek keops piramidinde yer alan yaklaşık 2.5 milyon metreküp taş, 250.000 gün, yani yaklaşık 664 yılda yerleştirilebiliyor. Oysa piramitler 20 ila 30 yıl arasında bir sürede tamamlanmıştır.

70 metre uzunluğunda ve 30 metre yüksekliğinde olan Sfenks 14.yy da Memluk'lar tarafindan top bataryalarına talim hedefi olarak kullanılmış ve ciddi biçimde zarar görmüş.

M.Ö. 2520 yılında Keops'un oglu Kefren'in mezar kompleksi için yontulmuş. Sfenks Mısır dilinde 'SEZP-ANHE' Yaşayan görüntü) anlamında. Tarih boyunca Sfenks Nil nehrine bakiyor ve nehir yoluyla gelenleri karşılıyordu.

Kahirede antik usullere göre papirüs üreten kuruluşlar var.

Nil Nehri kıyıları Kahire'de gezinti için oldukça hoş mekanlara sahip. Modern Mısır mimarisine sahip bir çok otel ve yapı Nil nehrinin kıyılarında yer almakta.

Kahire'nin görülmesi gereken yerlerinden biride 14 yüzyıldan kalma ünlü pazarı "Han Halili Pazar". (15.JPG)

180 metre yüksekliğinde olan Kahire kulesi modern yapılardan biri. Tepesinde iki katlı döner restoran'I bulunan kulenin manzarası tüm kahire'ye hakim. Ufukta piramitler görülebilmekte.

Önümüzdeki sayıda ünlü Kahire Müzesinde buluşmak dileğiyle şimdilik hoşcakalın diyorum.

Murat Selam

  • Mısır - 1, Murat Selam
  • Mısır - 1, Murat Selam
  • Mısır - 1, Murat Selam
  • Mısır - 1, Murat Selam
  • Mısır - 1, Murat Selam
  • Mısır - 1, Murat Selam
  • Mısır - 1, Murat Selam
  • Mısır - 1, Murat Selam
  • Kefren Piramidi
  • Mısır - 1, Murat Selam
  • Mısır - 1, Murat Selam
  • Mikerinos'un ve üç aile üyesine ait Piramitler
  • Sfenks
  • Mısır - 1, Murat Selam
  • Mısır - 1, Murat Selam
  • Han Halili Pazar
  • Mısır - 1, Murat Selam




Ziyaretçi Sayısı:1000533
 
   
 
   
 

Barındırma: AdaNET

 

Copyright and "Fair Use" Information

Dergimiz ticari bir kuruluş olmayıp amatör bir yayındır. Fotoğrafçıları ve dünyada yapılan fotoğraf çalışmalarını tanıtmak amacıyla bilgi ve haber yayınları yapmaktadır.
Bir kolektif anlayışıyla çalıştığı için makalelerde yer alan fotoğraflar ve alıntıların sorumluluğu makalenin yazarına, fotoğrafçısına aittir.
Dergide yer alan içeriklerden ve ihlallerden derginin herhangi bir sorumluluğu yoktur.

Fotoğrafya'da yayınlanan yazıların, fotoğrafların ve kısa filmlerin sorumluluğu
yazarlarına/fotoğrafçılarına/sanatçılarına/film yönetmenlerine aittir.

Dergimiz fotoğrafla ilgili gelişmeleri duyurmak amacıyla çalışmaktadır. Ek olarak, ülkemizde yeterince tanınmayan yabancı fotoğrafçılar ve fotoğraflarıyla ilgili bilgi de aktarmaktadır. Makalelerde yer alan fotoğraflar HABER amaçlı kullanılmaktadır.

AdaNET Ana Sayfa X-Hall Instagram