1 Mayıs 1953 doğumlu olan Aramis Kalay,1982 yılında fotoğrafla ilgilenmeye başladı. Ulusal ve uluslararası karma fotoğraf sergilerine katıldı. Bazı fotoğrafları ulusal ve uluslararası yarışmalarda ödüle değer görüldü. Ancak kendisi tek fotoğrafla ödül alınmasına ilke olarak karşı çıktığından uzun zamandır fotoğraf yarışmalarına katılmamaktadır.Kalay, yarışmalarda en az beş fotoğraflık portfolioların değerlendirilmesi gerektiğini düşünmektedir.
Aramis Kalay; ilki 1987 yılında, Paris’te "Gölgeler"konulu fotoğraflarıyla olmak üzere, İstanbul, Ankara, Bursa, Zonguldak ve Adana’da toplam 11 kişisel sergi açtı.
1990’da "Gölgeler" konulu 20 fotoğrafı Paris Bibliotheque National de France (Fransa Ulusal Kitaplığı) koleksiyonuna alındı.
1991 yılında Aix en Provence / Fransa "Akdenizlilik Kimliği" temalı Akdeniz Ülkeleri Fotoğraf Festivaline çağrılı olarak katıldı.
1993/Ankara AFSAD 4. Fotoğraf Sempozyumuna iki bildirisi ile katıldı. (Konu başlıkları: Fotoğraf Yazıları- Fotoğraf Yayınları ve Fotoğraf Sanatı- Sanatçısı- Galeriler)
1994’te İstanbul Kaya ÖZSEZGİN’in yazdığı Türk Plastik Sanatçıları (Ansiklopedik Sözlük) kitabında yer aldı. (Yapı Kredi Yayıncı S:200) 1996 Mart’ında Karakutu Cep Fotoğraf Albümleri 5. sayısı 10 fotoğraftan oluşan portfoliosu ile kendisine ayrıldı.
Nisan 1998’de Fransa / Paris’te Bibliotheque National de France koleksiyonunda bulunan fotoğrafı "USTALARDAN ELLER" konulu sergide günümüz grafik sanatlları etkinlikleri içinde yer aldı.
1999 Nisan - Ağustos aylarında Paris/Fransa’da Sipapress’in düzenlediği "İSTANBUL" konulu sergide yer aldı. Sergi, Osmanlı İmparatorluğun 700. yılı kutlamaları çerçevesinde Paris’te Parc De Bagatelle’de açıldı. 1999’da Engin Özendes’in hazırladığı "TÜRKİYE’DE FOTOĞRAF" kitabında iki sayfa ile yer aldı.(Tarih Vakfı Yayını)
Kalay’ın fotoğrafla ilgili düşünceleri çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlandı. İfsak’ta çeşitli dönemlerde yönetim kurullarında görev aldı. Şubat 1997’ye kadar birkaç dönem Onur Kurulu üyeliğinde bulundu. İFSAK Fotoğraf seminerlerinde 1996 yılına dek çeşitli dönemlerde karanlık oda dersleri verdi. Zamansızlık nedeniyle Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fransızca Öğretmenliği Bölümündeki eğitimini yarıda bırakan Aramis Kalay yaşamını serbest fotoğrafçılık yaparak sürdürmektedir. Kalay,şu sıralar 2001 yılında açmayı düşündüğü konusu kendinde saklı sergi için çalışmaktadır.
|