www.afsad.org.tr 1977 yılında kurulan ve 1991 yılında "Kamu Yararına Çalışan Dernek" statüsü alan AFSAD, fotoğraf sanatının yaygınlaştırılması, geliştirilmesi, fotoğraf eğitimi ve fotoğraf severlerin dayanışmasını sağlamak amacı ile 23 yıldır çalışmalarını sürdürmektedir.
AFSAD'ın en önemli etkinlikleri arasında sergi ve gösteri çalışmaları yer almaktadır. Bu çerçevede geleneksel olarak her yıl bir "Ulusal Sergi" ve her ay dernek içi eğitim amaçlı "Ayın Fotoğrafları" yer almaktadır.
AFSAD'ın başka etkinlik kapsamında ise fotoğraf felsefesi ve kurumsal yapısının tartışıldığı, Ulusal Fotoğraf anlayışını oluşum ve gelişiminin değerlendirildiği seminerler, paneller ve sempozyumlar ayrıca AFSAD üyelerinin ve sanat severlerin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla her ay kültür-sanat söyleşileri ve gösterileri düzenlenmektedir.
Kendi alanında ülkemizin en uzun süreli yayını olan "FOTOĞRAF" dergisini çıkaran AFSAD'ın otuzu aşkın yayını arasında tüm fotoğraf derneklerinin ortak eğitim programı olarak izlediği "Fotoğraf Temel Eğitim Kitabı"da önemli yer tutmaktadır.
Herkese açık yapılan kurumsal ve uygulamalı temel fotoğrafçılık seminerlerinden yılda yaklaşık 600 kişi yararlanmaktadır.
Sanatın evrensel bir dil olduğu gerekçesiyle yurtdışı ilişkileri de geliştirmeye çalışan AFSAD, fotoğrafın ortak dili ve farklı kültürlerin birbirlerini tanımalarına ve barış içinde bir dünyanın kurulmasına katkıda bulunmak amacıyla bu güne dek çeşitli ülkelerde sergiler ve saydam gösterileri düzenlemiştir.
AFSAD Kültür Bakanlığı (Ankara Belgeseli Projesi), ILO (Çalışan Çocuklar Projesi), Ankara Valiliği (Ankara Kültür ve Sanat Festivali), Sosyal Hizmetler ÇEK (Yaşlılarımız), Ankara B.Ş.Bel.(Havagazı Fabrikası), Kent Koop (Ankara), ve TOBAV (Sanata Evet) gibi kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak pek çok proje gerçekleştirmiştir.
Bu projeler içinde en önemlisi GAP çalışmasıdır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde organize olarak belgeleme çalışmasına, ilk kez 1989 Mayıs ayında "Suya Özlem" sergisiyle başladı. Bir süre ara verilen çalışmalara, 1995'de dönemin Cumhurbaşkanı'nın himayesinde GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile yeniden başlandı. Sırasıyla; 1995'de "Bir Fırat Öyküsü", 1996'da "Dört Mevsim GAP", 1997'de "Sözümüz GAP Üstüne", 1998'de "GAP'ta Kadın ve Çocuk", 1999'da "Suya Karışan Hayat, Hayata Karışan Su", yine aynı yıl "GAP'ta 10 Yıllık Birikim" adlı sergi çalışmaları ile devam edildi. Bu yılki çalışmanın konusu ise "İnanç Mozaiği" olarak düşünülmektedir. Sergiler GAP bölgesindeki illeri ve Ankara dışında ,ABD'de Los Angeles'da, Almanya'da Hamburg, Münster ve Dortmund'da ayrıca HABİTAT II'de izlenime sunulmuştur.
AFSAD tüm bu çalışmalarını üye ve aday üyelerinin profesyonel çaba, amatör ruh ve gönüllü katkılarıyla gerçekleştirmektedir. E. Kemal Mert
|