Editör

Osman Ürper

Yayın Kurulu

Şeyda Aytem
Ayşegül Çakır






Fotografya Yayın Kurulu
adına İmtiyaz Sahibi
Ş. Uğur Okçu


E-Mail Fotografya
fotografya@ada.net.tr

Yayınlanmasını İstediğiniz
Fotoğraf Haberleri İçin

fotografya@fotografya.gen.tr

ADANET Fotoğraf Editörü

Ş. Uğur OKÇU
 
ara


Bayfok Fotoğraf Günleri Hafize Kaynarca
AMATÖR RUH PROFESYONEL ÇABA

2. BAYFOK FOTOGRAF GÜNLERI

Üniversite fotograf kulüplerinin düzenledigi etkinliklerin sayisinda ve kalitesinde görülen artis oldukça sevindirici. Üstelik de bu etkinlikleri ögrenciler plânliyor ve gerçeklestiriyor ise daha da önemli ve etkileyici diye düsünüyorum. Iste, 6-8 Mayis 1998 tarihleri arasinda, Ankara Üniversitesi Iletisim Fakültesi Fotograf Kulübü'nün düzenledigi "2. Bayfok Fotograf Günleri" bunlardan birisi.

1991 yilinda kurulan BAYFOK (Basin Yayin Fotograf Kulübü) fotografa gönül veren ögrencileri bir araya getirmistir. Üniversite içinde ve disinda bir çok çalismaya katilan kulüp, "Bayfok 1. Fotograf Günlerini" Haziran 1992 tarihinde gerçeklestirmistir. Bugün, 7 yillik birikimin de katkisiyla, kendilerinin deyimi ile "fotografçilikta, amatör bir ruhla fakat profesyonelce çalismalarla" kendilerini ortaya koymaktadir.

Üniversitelerden, basindan ve fotograf dünyasindan çok sayida tanidik simanin katildigi fotograf günlerini izleyenlerin sayisi da oldukça yüksekti. Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Simber Atay, Ankara Üniversitesi'nden Atila Cangir, Mimar Sinan Üniversitesi'nden Ahmet Öner Gezgin, Gazi Üniversitesi'nden Ibrahim Demirel, fotograf sanatçilarindan Gültekin Çizgen, Ozan Sagdiç, Tugrul Çakar, Tahir Ün, Çerkes Karadag, Izzet Keribar, basindan Riza Ezer, Ali Öz, Kadir Aktay, vs gibi isimlerin yaninda, fotografa emek eden pek çok kisinin katildigi aktiviteleri üç gün boyunca pek çok ögrenci ile fotograf meraklisi da izledi.

Ankara Üniversitesi Rektörlügü'nün de destekledigi etkinliklerde, "Türk Basininda Foto-Muhabirliginin Dünü Bugünü" ve "Üniversite ve Derneklerde Fotograf Egitimi" konulu iki panel, sekiz sergi, iki workshop, 5 bildiri, 23 dia gösterisi, söylesi ve seminerin yer aldigi yogun programa, 40 civarinda konuk katildi. Bildiri ve söylesilerde, fotografin kuramsal, felsefi, elestirel boyutu yaninda, teknolojik gelismelerin fotografa etkileri üzerinde duruldu.

AFSAD, FSK, IFSAK gibi derneklerin, çesitli üniversitelerin fotograf kulüplerinin ve fotograf bölümlerinin de sergi ve gösteriler ile destekledigi fotograf günlerinde, her zamanki klasik tartismalar yine yapildi. Ancak, datavizyon, multivizyon gösterileri yapilamadi. (Plânlanmasina ve programa alinmasina ragmen bu teknolojik gösteriler, maalesef teknolojiye yenik düstü.) Ama, eski usül dia gösterileri ve konusmaya dayali seminer ve söylesiler zaman sorununa karsin yapildi. Hatta bazi söylesi ve seminerlerde, herhalde yanlislikla ya da daha bilgi olduklari için olsa gerek, izleyiciler konusmacidan daha fazla konustu.

Bir avuç üniversite ögrencisinin, böylesine kapsamli ve yogun bir programi plânlamalari, basariyla yürütmeleri, bir katilimci olarak beni duygulandirdi. Her ne kadar etkinliklerin tümünü izleyemediysem ve katilabildigim zaman da, saat kaymalari ve teknik bazi sorunlardan dolayi aksakliklara rastladiysam da, ben kisisel olarak BAYFOK'un bu etkinligini, profesyonel/tecrübeli bir çok kurumun düzenledigi etkinlikten çok daha basarili ve verimli buldum. Gerçekten amatör bir ruh ve profesyonel bir emek sergilediler.

Bu kadar genis bir katilimci kadrosu organize edilmis, fotograf günlerinin afisi, katilimcilar hakkinda bilgilerin de yer aldigi kapsamli bir program kitapçigi ve konuklarin yaka kartlari hazirlanmisti. Açilis kokteylinden, kapanis yemegine, sehir disindan gelen konuklarin konaklama yerlerinden, katilimcilarin ögle yemegine kadar pek çok ayrinti düsünülmüstü. Aktiviteleri yürüten ögrenciler ve ögretim elemanlari arasindaki görev dagilimini ve dayanismayi, özveri içindeki çabalari gördügünüzde, görevlerinin basinda uyuklayan ögrencileri hosgörüyle karsiliyorsunuz. (Saat 16'da yapilmasi gereken gösteri, saat 19'a sarktiysa ne yapsin simdi ögrenciler, elbette bütün gün kosusturmaktan yoruldular.)

Her seye ragmen Ankarali fotografseverlere, günahiyla sevabiyla fotograf dolu üç gün yasatti BAYFOK. Bu nedenle tüm emegi geçen ve katilan herkesi kutluyorum. Çünkü bu etkinliklerden sadece ögrenciler degil, amatör ve profesyonel pek çok fotografçi faydalandi. Böylesi fotograf dolu günlerde yeniden birarada olmak dilegiyle.

Hafize KAYNARCA



Ziyaretçi Sayısı:1000597
 
   
 
   
 

Barındırma: AdaNET

 

Copyright and "Fair Use" Information

Dergimiz ticari bir kuruluş olmayıp amatör bir yayındır. Fotoğrafçıları ve dünyada yapılan fotoğraf çalışmalarını tanıtmak amacıyla bilgi ve haber yayınları yapmaktadır.
Bir kolektif anlayışıyla çalıştığı için makalelerde yer alan fotoğraflar ve alıntıların sorumluluğu makalenin yazarına, fotoğrafçısına aittir.
Dergide yer alan içeriklerden ve ihlallerden derginin herhangi bir sorumluluğu yoktur.

Fotoğrafya'da yayınlanan yazıların, fotoğrafların ve kısa filmlerin sorumluluğu
yazarlarına/fotoğrafçılarına/sanatçılarına/film yönetmenlerine aittir.

Dergimiz fotoğrafla ilgili gelişmeleri duyurmak amacıyla çalışmaktadır. Ek olarak, ülkemizde yeterince tanınmayan yabancı fotoğrafçılar ve fotoğraflarıyla ilgili bilgi de aktarmaktadır. Makalelerde yer alan fotoğraflar HABER amaçlı kullanılmaktadır.

AdaNET Ana Sayfa X-Hall Instagram