Editör

Osman Ürper

Yayın Kurulu

Şeyda Aytem
Ayşegül Çakır
Handan Turan
Zerrin Yazar






Fotografya Yayın Kurulu
adına İmtiyaz Sahibi
Ş. Uğur Okçu


E-Mail Fotografya
fotografya@ada.net.tr

Yayınlanmasını İstediğiniz
Fotoğraf Haberleri İçin

fotografya@fotografya.gen.tr

ADANET Fotoğraf Editörü

Ş. Uğur OKÇU
 
ara


Fotoğraf Üzerine Notlar Mustafa Yılmazer
1) Zaman makinesi zamani mekana dönüstürür. Zamanin içinde bir ülke gibi gezeriz. Çünkü onunla uzak zamanlara degil, o zamanlardaki mekanlara ulasiriz. O hayatlari görüp algilayabiliriz. Peki, mekani zamana ne dönüstürebilir? Fotograf makinesi. O da zaman makinesi gibi bir ani alip, zamandan çikariyor, bir nesne haline getiriyor. Zamanin disina koyuyor. Mekani da zamana dönüstürüyor ayni zamanda; Mekanin tek bir anini sürekli karsimiza getirerek, onu sürekli kiliyor, ölümsüzlestiriyor, mekandan da kurtariyor, zamandan da. Fotograf makinesi mekani zaman, zamani mekana dönüstüren bir zaman makinesidir.

2) Fotografin üstünlügünün matematiksel kaniti: Bazen bir an, on ya da yüz andan daha degerlidir.

3) Fotograf, tarihi, geçmisi çarpitir. En çok birlikte oldugumuz insanlari degil, birlikte daha çok fotografimiz olanlari animsariz.

4) Bir fotograf albümünde

Sararir çocuklugum

Dün bakanlari tanimiyorum

Yarin bakanlar da beni tanimayacak.

5) Nasil fotograf makinesi resim sanatini anlarin kaydi olmaktan kurtardiysa, gelecekte video kamerada fotograf sanatini kurtaracak. Dügünler, eglenceler, çocugun büyümesi kamera ile tespit edilecegi için, fotograf daha sanatsal kullanilabilecek .

6) Bir fotografin spontan mi, kurgulanmis mi oldugunu nereden bileceksiniz? Ikinci dünya savasinin en ünlü fotograflarindan biri Okinawa Adasina Amerikan bayragini diken Amerikan deniz piyadeleridir. Sonradan bu fotograf için uzun uzun provalar yapildigi ortaya çikti. Belki de en iyisi, dogal enstantanelerin kurgulanmis gibi,kurgulanmis sahnelerin dogal gibi görünmesidir.Nasil dogal çiçeklerin yapay, yapay çiçeklerin dogal görünenini daha çok begeniyorsak.Dogal ile yapay arasindaki sinirla oynayarak yaniltmaktadir fotograf.

7) Fotograf dünyayi saptar. Bir ani parantez içine alir. Eger çok fazla kurgularsaniz, kafanizdaki dünyanin fotografini çekmis olursunuz. Dünyadaki kafalarin portreleri yerine.

8) Fotografçinin " zanaatkarligi" sayilan karanlik oda aslinda öznelliginin, kisisel bakisinin en iyi ifade buldugu yerdir.Eger çok kurgusal ya da orijinal sahneler çekip karanlik oda imkanlarini hiç kullanmazsaniz, fotograf sanatini kendi araçlari ile degil, dissal olarak zorlamis olursunuz. Dünyanin " absürd"lügünü rasyonel oyun yapilariyla anlatan Camus ve Sartre'in oyunlarinda mi,yoksa Beckett ve Ionesco'da mi daha fazla öz-biçim uyumu vardir sorusu bu duruma tekabül edebilir. Ne yalnizca karanlik oda fotografcisi, ne de yalnizca kare ve poz arayan fotografci. Bunlarin dengesi, fotografdaki öz-biçim uyumudur.

Mustafa Yilmazer




Ziyaretçi Sayısı:1000594
 
   
 
   
 

Barındırma: AdaNET

 

Copyright and "Fair Use" Information

Dergimiz ticari bir kuruluş olmayıp amatör bir yayındır. Fotoğrafçıları ve dünyada yapılan fotoğraf çalışmalarını tanıtmak amacıyla bilgi ve haber yayınları yapmaktadır.
Bir kolektif anlayışıyla çalıştığı için makalelerde yer alan fotoğraflar ve alıntıların sorumluluğu makalenin yazarına, fotoğrafçısına aittir.
Dergide yer alan içeriklerden ve ihlallerden derginin herhangi bir sorumluluğu yoktur.

Fotoğrafya'da yayınlanan yazıların, fotoğrafların ve kısa filmlerin sorumluluğu
yazarlarına/fotoğrafçılarına/sanatçılarına/film yönetmenlerine aittir.

Dergimiz fotoğrafla ilgili gelişmeleri duyurmak amacıyla çalışmaktadır. Ek olarak, ülkemizde yeterince tanınmayan yabancı fotoğrafçılar ve fotoğraflarıyla ilgili bilgi de aktarmaktadır. Makalelerde yer alan fotoğraflar HABER amaçlı kullanılmaktadır.

AdaNET Ana Sayfa X-Hall Instagram