Editör

Koray Olşen

Yayın Kurulu

Atila Köksal
Aysel Altun
Ayşe Saray
Berrin Cerrahoğlu
Dora Günel
Mehmet N.Savcı
Meltem Çolak
Necla Can Güler
Nilüfer Zengin
Koray Özbaysal






Fotografya Yayın Kurulu
adına İmtiyaz Sahibi
Ş. Uğur Okçu


E-Mail Fotografya
fotografya@ada.net.tr

Yayınlanmasını İstediğiniz
Fotoğraf Haberleri İçin

fotografya@fotografya.gen.tr

ADANET Fotoğraf Editörü

Ş. Uğur OKÇU
 
ara


    Sayı 35    DOSYA: Manipülasyon    Reha Bilir
Reha Bilir


DEĞİŞTİM BEN!


Photoshop uygulamasının 1987 yılında Michigan Üniversitesi doktora öğrencisi Thomas Knoll tarafından dünyada ilk kez kullanıldığını biliyoruz. Thomas Knoll’un kız arkadaşının sahilde çektiği fotoğraf üzerinde gerçekleştirdiği ilk photoshop uygulamasından kısa bir süre sonra da photoshop’un ilk izleri Türkiye’de görülmeye başlandı. Güler Ertan 2005 yılında yayınlanan “Türk Fotoğrafında 1960 Sonrası” isimli kitabında ilk Türk photoshop uygulamaları yapan isimlere yer vermişti. Sevgili Adnan Veli Kuvanlık,  o yıllarda manipülasyon uygulamaları yapıyor olmasına karşılık, onun çalışmaları photoshop ortamında değil,  karanlık odada agrandizör baskıda elde edilen uygulamalardı.

Ben de 1997 yılında açtığım “Dijital Kareler” isimli kişisel sergimden dolayı Güler Ertan’ın 2005 yılında yayınlanan kitabında fotoğraf üzerinde bilgisayar ortamında değişiklikler yapan ilk Türk fotoğrafçılar arasında gösterildim.

 “Dijital Kareler”de yer alan çalışmalar basit photoshop uygulamaları ve fırça kullanımları ile elde edilmiş görsellerdi.

İlk kez Eskişehir’de açtığım sergide fotoğraf üzerinde photoshop aracılığı ile yapılan değişiklikleri izleyen Eskişehirli fotoğraf severler şaşkınlıklarını açıkça dile getiriyorlardı. “Nasıl oluyor da böyle oluyor?” diye soran üniversite öğrencisinin şaşkınlığını hiç unutmadım. Daha sonra Ankara’da bir dernekte açtığım sergide “Adam geçmiş bilgisayar başına, fotoğraflarla oynamış. Bu fotoğraf mı şimdi?” diye soran dernek üyesinin bir yıl sonra photoshop uygulaması ile ürettiği çalışmasının ulusal bir yarışmada başarı elde ederek benimle birlikte aynı sahnede ödül aldığını da hiç unutmadım.

Dijital Kareler’den birkaç yıl sonra Konya’da bir fotoğraf stüdyosunun vitrininde “Photoshop ile türbanlı fotoğrafa saç eklenir” duyurusunu görünce photoshop’un ne kadar çabuk yayıldığını daha iyi anlamıştım. Vesikalık fotoğraflarda erkekler için sakal temizleme, kadınlar için göz makyajı gibi işlemler hızla yayılmaya başladı. Öyle ki “çırak” seviyesindeki çalışanlar bile photoshop uygulamaları ile vesikalık fotoğraf hazırlayabilir duruma gelmişti. Özellikle düğün fotoğraflarında gelinle damadı bulutlar üzerinde uçuran uygulamalar, Mardin’de evlenen çifti Niagara Şelalesi ile buluşturup unutulmaz düğün anıları (!) oluşturan çalışmalar programın oldukça yaygınlaştığını gösteriyordu.

Günümüzde tanıtım fotoğrafçılığının vazgeçilmezi olan manipülasyon için kullanılabilen onlarca bilgisayar programı var. Photoshop’un sürekli yenilenen versiyonları yeni uygulamalarla her geçen gün inanılmaz sonuçlar çıkarmamıza neden oluyor.

Aradan yirmi yıl geçmiş olmasına karşın, bugün hâlâ “Fotoğraf üzerinde photoshop uygulaması yapılmalı mı, yapılmamalı mı?”, “Photoshop icad oldu mertlik bozuldu”, “Fotoğraf üzerinde yapılan her uygulama fotoğrafı sanattan uzaklaştırır” gibi sorular ve söylemler ne kadar basit ve gereksiz kalıyor. Ancak sanatı anlayamayan ve sanat üretmekten uzak düşünceye sahip kişilerin bu tür iddialarla bu sözleri sarf ettiklerini düşünüyorum. “Biraz sanat lütfen” diyerek bu fotoğraf sanatçılarını (!) sanat tarihine minik bir göz atmaya davet ediyorum. 

Yaklaşık 20 yıldır photoshop uygulaması yapan birisi olarak koskoca bir okyanusta henüz bir damla bile bulamamış gibi hissediyorum kendimi. Son yılların çalışmalarına bakınca öyle başarılı ürünler görüyorum ki, hayran kalmamak mümkün değil. Yeter ki hayal gücünüzü çalıştırın, yaratıcılığınızı ortaya koyup özgün çalışmalar üretin. Başarı zaten kendiliğinden gelecektir.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

 





Ziyaretçi Sayısı:1000506
 
   
 
   
 

Barındırma: AdaNET

 

Copyright and "Fair Use" Information

Dergimiz ticari bir kuruluş olmayıp amatör bir yayındır. Fotoğrafçıları ve dünyada yapılan fotoğraf çalışmalarını tanıtmak amacıyla bilgi ve haber yayınları yapmaktadır.
Bir kolektif anlayışıyla çalıştığı için makalelerde yer alan fotoğraflar ve alıntıların sorumluluğu makalenin yazarına, fotoğrafçısına aittir.
Dergide yer alan içeriklerden ve ihlallerden derginin herhangi bir sorumluluğu yoktur.

Fotoğrafya'da yayınlanan yazıların, fotoğrafların ve kısa filmlerin sorumluluğu
yazarlarına/fotoğrafçılarına/sanatçılarına/film yönetmenlerine aittir.

Dergimiz fotoğrafla ilgili gelişmeleri duyurmak amacıyla çalışmaktadır. Ek olarak, ülkemizde yeterince tanınmayan yabancı fotoğrafçılar ve fotoğraflarıyla ilgili bilgi de aktarmaktadır. Makalelerde yer alan fotoğraflar HABER amaçlı kullanılmaktadır.

AdaNET Ana Sayfa X-Hall Instagram