Editör

Koray Olşen

Yayın Kurulu

Atila Köksal
Aysel Altun
Ayşe Saray
Berrin Cerrahoğlu
Dora Günel
Mehmet N.Savcı
Meltem Çolak
Necla Can Güler
Nilüfer Zengin
Koray Özbaysal






Fotografya Yayın Kurulu
adına İmtiyaz Sahibi
Ş. Uğur Okçu


E-Mail Fotografya
fotografya@ada.net.tr

Yayınlanmasını İstediğiniz
Fotoğraf Haberleri İçin

fotografya@fotografya.gen.tr

ADANET Fotoğraf Editörü

Ş. Uğur OKÇU
 
ara


Sinan Kılıç

MÜLTECİLERİN UMUT YOLCULUĞU


Ortadoğu’da son yıllarda yaşanan savaş koşulları Avrupa’ya doğru büyük göç dalgaları oluşturuyor. Medyaya yansıyan görüntüler yaşanan insanlık dramının sadece çok azını yansıtabilir.

Mülteciler için sınır ötesi - son durak, yeni bir başlangıç anlamına geliyor.

Her asrın, her dönemin kendi mültecisi ve göçmeni var. Kimileri ekonomik, çevresel veya siyasal sorunlar sebebiyle yurtlarını terk ederken, kimileri şiddetin kendilerini yakalamasından korkarak doğup büyüdükleri topraklardan -Edward Said'in ifadesiyle- ayrılarak "yersiz yurtsuzlar" kategorisine dahil oluyor.

Ege Denizi’nin iki yakası; Yunanistan ve Türkiye kıyılar,  Avrupa’ya geçmek isteyen göçmenlerin umut koridoru oldu. Ülkelerindeki iç savaş ve baskı rejimlerinden kaçan Ortadoğu ve Afrikalıların transit yolu haline gelen Ege Denizi’nde çoğu zaman ölümle sonuçlanan facialar yaşanırken karşı kıyıya geçmeyi başaranların hayatları orda yeni zorluklarla devam ediyor.

İzmir/Çeşme ilçesi, karşı kıyıya geçmeyi bekleyen mülteciler için Ege kıyılarındaki duraklardan sadece biri. Mülteciler, Yunanistan`ın Sakız Adası`na ulaşmak için Çeşme kıyılarında günlerce bekliyorlar. Gündüz kıyı bölgesinde ormanlık bölgelerde saklanan mülteciler, hava koşullarının elverişli hale gelmesini ve insan kaçakçılarının kendileri için hazırladıkları botlarının gelmesini bekliyorlar.

Mart/2016




"412 Ada; Kimsesizler Adası"


Türkiye'ye ülkelerindeki savaştan kaçıp gelen ve Avrupa ülkelerine ulaşmak için umut yolculuğuna çıkan ancak botlarının batması sonucu hayatını kaybeden mültecilerin cansız bedenleri, ailelerine teslim edilemezse 'Kimsesizler adası' olarak bilinen kimsesizler mezarlığına defnediliyor.

Yalnızca geçen yıl yaklaşık bin kişi hayatını kaybederken, bunlardan bir kısmı İzmir'deki Doğan çay Mezarlığı'nda isimsiz mezarlarda toprağa verildi.

Çok sayıda isimsiz mezardan oluşan ve '412 Ada' olarak geçen alanın bir diğer adı ise "Kimsesizler adası".

Mezar taşları ve isimleri olmayan kaçakların kabirlerinin başında, üzerinde numaraların bulunduğu demir ve tahta levhalar bulunuyor.

Sığınmacılar için mezarlıkta ayrıca bir yer bulunmuyor. Kimsesiz Türklerle, sığınmacılar mezarlıkta yan yana yatıyor.











Ziyaretçi Sayısı:1000538
 
   
 
   
 

Barındırma: AdaNET

 

Copyright and "Fair Use" Information

Dergimiz ticari bir kuruluş olmayıp amatör bir yayındır. Fotoğrafçıları ve dünyada yapılan fotoğraf çalışmalarını tanıtmak amacıyla bilgi ve haber yayınları yapmaktadır.
Bir kolektif anlayışıyla çalıştığı için makalelerde yer alan fotoğraflar ve alıntıların sorumluluğu makalenin yazarına, fotoğrafçısına aittir.
Dergide yer alan içeriklerden ve ihlallerden derginin herhangi bir sorumluluğu yoktur.

Fotoğrafya'da yayınlanan yazıların, fotoğrafların ve kısa filmlerin sorumluluğu
yazarlarına/fotoğrafçılarına/sanatçılarına/film yönetmenlerine aittir.

Dergimiz fotoğrafla ilgili gelişmeleri duyurmak amacıyla çalışmaktadır. Ek olarak, ülkemizde yeterince tanınmayan yabancı fotoğrafçılar ve fotoğraflarıyla ilgili bilgi de aktarmaktadır. Makalelerde yer alan fotoğraflar HABER amaçlı kullanılmaktadır.

AdaNET Ana Sayfa X-Hall Instagram