Editörler

Gülçin Tellioğlu
Bülent Irkkan
Ş.Uğur Okçu

Yayın Kurulu

Meryem Akköse
Can Gazialem
Elif İnan
Şirin Karadeniz
Nejat Kutup
Doğanay Sevindik
Aylin Yılmazbayhan
Leyla Yücel






Fotografya Yayın Kurulu
adına İmtiyaz Sahibi
Ş. Uğur Okçu


E-Mail Fotografya
fotografya@ada.net.tr

Yayınlanmasını İstediğiniz
Fotoğraf Haberleri İçin

fotografya@fotografya.gen.tr

ADANET Fotoğraf Editörü

Ş. Uğur OKÇU
 
ara


Bölüm 7 (Nereden almalı?)
Dijital fotoğraf makinası alırken - Bölüm 7

Artık makinanızı seçtiniz ve iş gidip onu satın almaya kaldı.. İstediğiniz fotoğraf makinasını almanın birden fazla yolu vardır.. Ben bildiklerimi sıralayayım..

1. En yakın mağazadan gidip almak.
En kestirme ve hızlı yol budur.. Zaten gözünüze istediğiniz makinayı satan bir yer kestirmişsinizdir, oradan gider alırsınız. Bunlar Teknosa'lar, fotoğraf malzemeleri satan yerler, büyük alışveriş merkezleri vs her yer olabilir. İstisnaları da olmakla beraber genellikle en pahalı seçenek budur. Avantajı, bi aksaklık olduğunda, bir bozukluk durumunda başvuracağınız insanların nerede olduğunu bilirsiniz. Genelde fiyatlar amerika fiyatlarının yaklaşık iki katıdır. Ancak avrupa fiyatları üç aşağı beş yukarı yakındır.

2. Türkiyedeki bir internet sitesinden almak.
Türkiye'de artık bir çok ürün (hatta iğneden ipliğe desek yalan olmaz) internet üzerinden satılıyor. Açıkçası ben şimdiye kadar Türkiye'den yaptığım alışverişlerin %90 ini http://www.hepsiburada.com dan yaptım. Hiç bir şikayetim olmadı.. Ofis sandalyesinden printer'a, hard diskten modeme kadar bir sürü şey aldım, sorun yaşamadım. Tek kötü yanları, sitenin araması korkunç. Hiç bir şey bulunamıyor.. Onun dışında gayet hızlı hizmet veriyorlar. Öteki alışveriş sitelerini bilemiyorum, çünkü çok fazla alışveriş yapmadım, ancak online alışveriş Türkiye'de bayağı gelişti.. Eğer bir bozukluk olursa da yolluyorsunuz, tamir edip (ya da değiştirip) geri gönderiyorlar, benim aldığım bir disk arıza yaptı ve sorun çıkmadan halledildi. Online alışveriş yaparken ilk önünüze gelen yerden almayın, bir fiyat araştırması yapın, Türkiye'de ben pek başka bir örneğini bilmiyorum, www.akakce.com isimli bir site var, kendi çapında karşılaştırmalar yapıyor.. Çok kısıtlı bir bağlamda yapıyor ama hiç yoktan iyidir . EN azından hangi dükkanların olduğunu görüyorsunuz araştirirken.

3. Yurtdışından bir internet sitesinden almak.
Bunun için önce "international" nitelikli bir web sitesi bulmanız gerekli... Bunlar içinde en başarılısı http://www.bhphotovideo.com dur. Çok da fahiş olmayan taşıma ücretleri alırlar.. Ancak ürünlerin gümrüğünü verirsiniz. BIr kaç arkadaşım ismarladı ve paket direk evlerine geldi.. Sanırım gümrükte örnekleme yoluyla kontrol yapılıyor.. Pek bilgim yok bu konuda doğrusunu isterseniz. Aranızda mutlaka ismarlamış olan arkadaşlar vardır, onlar bildiklerini yazarlarsa iyi olur. Yurt dışından bir şeyler alırken dikkat edeceğiniz konu garanti konusudur. Bazı firmalar uluslararası garanti verirken büyük çoğunluğu sadece bölgesel garanti verirler. O yüzden özellikle fotoğraf makinası alırken yanında uluslararası garanti de satarlar Onu da almayı düşünebilirsiniz.

Bu arada bir ara gümrüklerle ilgili bir araştırma yapmıştım, bundan 8-10 sene önce bir uygulama vardı hala sürüyor mudur bilmem: Belli dini ve milli günler döneminde (mesela kurban bayramı öncesi) belli bir miktara kadar olan eşyalardan gümrük alınmıyordu (o zaman bu miktar 500 markti), eğer bu tip bayramlara yakın dönemlerde alışveriş yaparsanız gümrük ödeseniz bile daha az ödeyebilirsiniz.. Ancak dediğim gibi şu andaki durumu araştırmak lazım.

4. Yurtdışından (tercihan amerikadan) gelen bir arkadaşınıza yüklemek.
En ekonomik yollardan biridir. Fotoğraf makinası gibi kişisel bir eşya taşıma konusunda da sorun çıkarmayacaktır. Yalnız bir çok durumda kutunun sizin dışınızda birisi tarafından açılmasına katlanmanız gerekir. Bir de çoğunlukla kullanım kılavuzları çok yer tuttuğu ve ağır olduğu için onlar da pek size ulaşmaz. Eğer arkadaşınız yurt dışında yaşayan birisi ise gelişinden en az iki ay önce ismarlamanızı öneririm. Hatta eline geçince makinayı açsın kullansın. Çünkü eğer bir aksilik olursa götürüp geri verme imkanı vardır. Yoksa ilk siz burda elinize aldığınızda bir problem görürseniz bütün hevesiniz kursağınızda kalir. Ancak yurt dışına kısa süreli bir ziyarete gittiyse tabii o zaman bu şans pek olmaz. Orada yaşayan birisiyse genelde onun kendi kartıyla kendisi ismarlarsa daha hızlı gelebilir. Firmalar kredi kartı adresleri konusunda çok hassas oldukları için kendi kredi kartınız sorun olabilir. Ancak mutlaka sizin ismarlamanız gerekirse mesela amazon.com 'teslim adresi' ile 'fatura adresi' ni ayrı girmenize izin veriyor ve sorun olmuyor. Fakat başka yerlerde pek bu tip bir uygulamaya rastlamadım. Eğer kredi kartınızın kayıtlı olduğu adres ile verdiğiniz teslim adresi farklıysa önce bankadan teyit ediyor bir sürü işlem yapıyor ve teslimat çok gecikiyor.

Amerika'dan herhangi bir şey alırken ilk yapmanız gereken http://www.bızrate.com, http://www.pricegrabber.com, http://www.dealtime.com gibi sitelere gidip fiyatlara bakmaktır.. Ancak burda görürsünüz ki aradığınız ürün bir dükkanda (atıyorum) 800 dolar ötekinde 500 dolar. En ucuz olana hemen atlamayın, o dükkanın adını alın, sonra http://www.resellerratings.com adresine gidip sitenin ne kadar güvenilir ve dürüst olduğuna bakın... Genellikle bu tip internet sitelerinde fiyatlar çok ucuzdur, siz siparişi verirsiniz, sonra size bir mail gelir "siparişinizin onayı için 0-800-falanca numarasını arayın".. Telefondaki adam size ısrarla aksesuar satmaya çalışır, ama piyasada 100 dolar olan kartı 300 dolara, 20 dolar olan pili 100 dolara satmaya çalışır. Eğer hiç birini almazsanız bu sefer "kusura bakmayın ürün şu anda stoklarımızda yok, üç hafta izin vermeniz lazım' der ancak o üç hafta bir türlü geçmez. O yüzden fiyatı ucuz diye bu tip bir maceraya girmeye hiç değmez. Ortalık bu tip sitelerde kötü hatıraları olan bir sürü insanla doludur. O yüzden dikkatlı olmakta fayda var.

Bir de fiyatlarda "after mail in rebate" lafını görürseniz bilin ki o 'rebate' sizin hiç bir işinize yaramaz. Çünkü postayla gönderilen birşey ve sadece (çoğunlukla) amerika içinde geçerli. Özetle siz bir formu doldurup gönderiyorsunuz, onlar da size indirim miktarı olan parayı gönderiyorlar.

Bunun dışında www.techbargains.com ve http://www.digitaldeals.net gibi siteler o dönemde olan fırsatlar ve indirimler hakkında da önemli ipuçları verirler. Örneğin fotoğraf makinası satışında hiç aklımıza gelmeyen dell.com da bir sürü indirimli fotoğraf makinası almanın mümkün olduğunu bu sitelerden görebilirsiniz.

5. Yurt dışına gittiğinizde kendinizin gidip bir dükkandan alması
Yol parasını ve orda kalma masraflarını çıkarırsanız diğer bir ekonomik yol budur. Ancak sorun gittiğiniz yerde hangi dükkandan alacağınızı bilmemektir. Tavsiyem önce internetteki forumlardan bir soruşturmanızdır..Google'dan da arama yapabilirsiniz. İnternet siteleri olan bir çok dükkanı bulabilirsiniz bu şekilde. Amerikadaki bazı dükkanlar "price match" denen bir şey yapıyorlar.Yani o dükkandan daha ucuz satan bir yer bulursanız size o ucuz fiyattan veriyorlar.. İnternet sitelerindeki fiyatları da kabul ediyorlar. Forumlarda "ben senden daha ucuza aldım naber" mesajları çok yaygın olduğu için bir kaç mesajda hemen bulabilirsiniz böyle yerleri.. ..BIr mağazalar zinciri olan Sears'ta böyle bir uygulama yapıldığını bu tip mesajlardan biliyorum. Dükkan ya da dükknları bulduktan sonra da http://maps.yahoo.com/ adresine gidip kaldığınız otelden ya da evden o dükkana nasıl gidileceğini öğrenirsiniz. Kaldığınız yerin ve dükkanın adreslerini verdiğiniz takdirde size üzerinde yönler ve mesafeler çizili olan kroki verecektir.



Ziyaretçi Sayısı:1000388
 
   
 
   
 

Barındırma: AdaNET

 

Copyright and "Fair Use" Information

Dergimiz ticari bir kuruluş olmayıp amatör bir yayındır. Fotoğrafçıları ve dünyada yapılan fotoğraf çalışmalarını tanıtmak amacıyla bilgi ve haber yayınları yapmaktadır.
Bir kolektif anlayışıyla çalıştığı için makalelerde yer alan fotoğraflar ve alıntıların sorumluluğu makalenin yazarına, fotoğrafçısına aittir.
Dergide yer alan içeriklerden ve ihlallerden derginin herhangi bir sorumluluğu yoktur.

Fotoğrafya'da yayınlanan yazıların, fotoğrafların ve kısa filmlerin sorumluluğu
yazarlarına/fotoğrafçılarına/sanatçılarına/film yönetmenlerine aittir.

Dergimiz fotoğrafla ilgili gelişmeleri duyurmak amacıyla çalışmaktadır. Ek olarak, ülkemizde yeterince tanınmayan yabancı fotoğrafçılar ve fotoğraflarıyla ilgili bilgi de aktarmaktadır. Makalelerde yer alan fotoğraflar HABER amaçlı kullanılmaktadır.

AdaNET Ana Sayfa X-Hall Instagram