Editörler

Gülçin Tellioğlu
Bülent Irkkan
Ş.Uğur Okçu

Yayın Kurulu

Meryem Akköse
Can Gazialem
Elif İnan
Şirin Karadeniz
Nejat Kutup
Doğanay Sevindik
Aylin Yılmazbayhan
Leyla Yücel






Fotografya Yayın Kurulu
adına İmtiyaz Sahibi
Ş. Uğur Okçu


E-Mail Fotografya
fotografya@ada.net.tr

Yayınlanmasını İstediğiniz
Fotoğraf Haberleri İçin

fotografya@fotografya.gen.tr

ADANET Fotoğraf Editörü

Ş. Uğur OKÇU
 
ara


Adobe PhotoShop’da Fotoğraflarınıza Derinlik Vermek Yasar Burak Savak

Bir çok sefer, çektiğiniz fotoğrafı  bilgisayarınıza aktardığınızda arka fondaki karmaşık figürler net olduğu için, istediğiniz vurguyu veremediğinize tanık olmuşsunuzdur. Dijital amatör makinalar (point-shot) ve bazı SLR benzeri (SLR-like) makinalar ile çekilmiş fotoğraflarda bu tür durumlara en sıklıkla rastlarız. [1] Bu yazımda, işte bu tür fotoğraflara nasıl derinlik vererek vurgulamak istediğimiz enstantanenin ortaya çıkmasını sağlayabileceğimize değineceğim. Bunu yaparken, PhotoShop programının belki de en önemli iki özelliği olan “Mask”ları ve “Layer”ları kullanacağız.

 Dilerseniz önce bu iki özelliğe kısaca değinelim.

 “Layer”lar (katmanlar) fotoğrafınız üzerinde rötuş yaparken yeni katmanlar oluşturabilmenizi sağlar. Her katmandaki nesneler diğer katmanlardan bağımsız olarak rötuşlanabilir. Ayrıca her katman, görünür ya da saklı yapılarak rötuş kolaylaştırılır. Örnekleyecek olursak, fotoğrafınızın sadece bir parçasını rötuşlamak istiyorsunuz:

 1-    Önce o parçayı seçersiniz, ardından “CTRL-C” ya da “Edit” menüsünden “Copy” seçeneğini seçersiniz.

2-    Daha sonra “Layer” menüsünden “New” seçeneğini seçerek yeni bir katman oluşturursunuz. Böylece imajınız iki katmandan oluşur.

3-    Sonra “Layers” mini-penceresinden yeni yarattığınız katmanı seçerek buraya kopyaladığınız imaji yapıştırırsınız ve diğer katmanlardan bağımsız olarak rötuşlarsınız.

 Diyelim ki,  rötuşun sonuna geldiniz ancak aynı fotoğrafın üzerinde başka bir rötuş denemesi daha yapmak istiyorsunuz. Yukarıda belirttiğim 1’den 3’e kadar olan adımları tekrar etmek, üçüncü katmanınızı oluşturmanızı saglar. Sonra soldaki “Layers” mini- penceresinden, yarattığınız ikinci katmanın yanındaki göz işareti olan kutucuğa tıklayarak bu katmanı saklarsınız ve yeni rötuşunuza başlarsınız. İki olasılığı karşılaştırmak için yapmanız gereken tek şey, birini saklayıp diğerini görünebilir yapmakdır.

 Yukarıda verdiğim örnek, “Layers”ın bize getirdiği sayısız güzelliklerden sadece biri. İlerleyen sayılarımızda “Layers”ı çok daha değişik amaçlarla kullanacağız.

 “Mask”lar, PhotoShop’un genelde layer’lar ile birlikte kullanılan ve en az layer’lar kadar çeşitlilik, yaratıcılık ve kolaylık getiren elemanlarıdır.

Kanımca; PhotoShop’u iyi ve verimli bir şekilde kullanabilmenin yolu, bu iki elemanı çok iyi anlamaktan geçer.

 Aşağıdaki resimde PhotoShop’ı ilk çalıştırdığınızda karşınıza gelen genel pencere ve de sağ alt köşe’de “Layers” mini-penceresi görünmektedir.



1- Fotografı Aç:
İlk atacağımız adım, üzerinde çalışmak istediğimiz resmi açmak (resim-2).



2- Ana layer’ın bir kopyası olan yeni bir layer oluştur:
Eğer, daha önce PhotoShop ile üzerinde çalışıp layer’lar yaratmadıysanız, fotoğrafınız sadece bir adet layer‘dan ibarettir. “Layers” mini-penceresinde bu layer’ın üzerine gidip sağ tıklayın. Karşınıza çıkan seçeneklerden “Duplicate Layer” seçeneğini işaretleyin. PhotoShop, bu layer’ın bir kopyasını yaratıp otomatik olarak “[layer’ın ismi] copy” adını verir. Verdiğim örnek fotoğraftaki layer’ın ismi “background” olduğu için, aynı layer’ın bir kopyasını oluşturduğumda PhotoShop, yeni layer’a “background copy” adını verdi (resim-3).



3- Oluşturduğun yeni layer üzerinde “Gaussian Blur” filtresini uygula:
Yeni oluşturduğunuz layer’ı “Layers” mini-penceresinde işaretleyin (resim-3’te sağ alt pencere). Daha sonra “Filters” menüsüne giderek “Blur” ve ardından “Gaussian Blur” seçeneklerini işaretleyin. Karşınıza “Gaussian Blur” mini-penceresi açılır. Burada, arka fondaki fokus dışında kalan kısmın nasıl görünmesini istediğinizi “Radius” değeriyle oynayarak belirleyin. Ben, örneğimde bu değeri 5.4 olarak seçtim (resim-4).



Gaussian Blur’u fotoğrafımıza uyguladığımızda fotoğrafımız, net olmayan bulanık bir hal alır. Bu noktada, kısaca layer’larımıza bir daha değinelim. Şu anda çalışma ortamımızda iki adet layer var (benim örneğimdeki isimleriyle):

 - Background copy

- Background

 “Layers” mini-penceresinde her ikisinin de yanlarında göz işareti göreceksiniz. Bu işaret, o layer’in görünür ya da görünmez oluşunu kontrol eder. Göz işaretinin üzerine tıklayıp işaret gri bir renk alınca, layer görünmez olur. Tekrar tıklandığında işaret siyah olur ve layer yeniden görünür hale geçer.

 Bir başka önemli nokta da, “Layers” mini-penceresindeki yukarıdan aşağıya olan sıralama, aynı zamanda layer’ların hiyerarşisini gösterir. Örneğin; en üstteki layer tamamen opak ise, onun altındaki tüm layerler görünmez olur. Diyelim ki; en üstteki layer %70 transparan ise ya da bu layer’a birazdan yapacağımız gibi bir mask uygulanmışsa, alttaki layerler görünmeye başlar.

  4- Oluşturduğun yeni layer üzerinde Mask yarat:
En üstteki layer’ımıza “Gaussian Blur” filtresi uyguladığımız için ve de bu layer %100 opak olduğu için, fotoğrafımız tamamen flu hale geldi (resim-5). Şimdi, fotoğrafın bazı yerlerindeki istemediğimiz blur etkisini yok etmeye başlayacağız. Bunun için mask’ları kullanacağız. “Layers” mini-penceresinde en üst layer’ın seçilmiş olduğunu kontrol ettikten sonra, yine aynı pencerenin altındaki içinde beyaz bir daire olan gri dikdörtgen sembole tıklayın. “Layers” mini-penceresinde, layer’ınızdaki ufak fotoğrafçığın yanında beyaz bir dikdörtgen oluştuğunu göreceksiniz. Bunun üzerine tıklayın ve seçtiğinizden emin olun. 


5- Fırça seç: 
Soldaki “Aletler” mini-penceresinden “Fırça” (Brush) aletini seçin. Ardından PtohoShop penceresinin üst kısmında bulunan “Alet Seçenekleri” toolbar’ından fırça boyutunu seçin. Başlangıçta büyük bir fırçaya ihtiyacınız olacak. Son rötuşları yaparken daha küçük fırçaları kullanmalısınız. Ben kenarları yumuşak olan 300pt fırçasını seçtim (resim-6). Sizin için ideal olan fırça, resminizin çözünülürlüğüne göre değişeceğinden, duruma göre deneme-yanılma metoduyla fırça boyutuna karar vermelisiniz. Zira, “Edit” menüsünün altındaki “Undo” seçeneği, her zaman yaptıklarınızı iptal edip baştan başlamak için hazır. Bunun yanısıra, “History” mini-penceresinden yaptığınız tüm değişiklikleri adım adım geri alabilirsiniz.


6- Fırça renk ayarlarını yap:
PhotoShop’un fırça için otomatik seçtiği renkler siyah zemin üzerine beyazdır. Ancak sizin maskınız beyaz olduğu için, fırça renk seçimini beyaz zemin üzerine siyaha çevirmeniz gerekir. Bunu tek bir tıklamayla yapabilirsiniz. “Aletler” mini-penceresinde siyah kare üzerinde beyaz bir kare göreceksiniz (pencerenin altına doğru). Bunun hemen yanındaki “<->“ (çift yönlü ok) işaretine tıklayın. Beyaz ile siyahın yer değiştirdiğini göreceksiniz (resim-7).



7- Fırçayı uygula:
Fokusu kaybetmek istediğiniz yerleri -örneğimizde arka plan-, fırçayla boyayın. Bu işlemi yaparken, boyamak istediğiniz alana göre bazen fırça boyutunu değiştirmeniz gerekebilir.



Ve sonunda fotoğrafımıza derinlik vererek ilgiyi istediğimiz noktaya çektik.

 Referans olması için, örneğimdeki “Layers” mini-penceresini resim 9’da görebilirsiniz.



Aşağıda örnek fotoğrafımızın önceki ve sonraki hallerini görebilirsiniz.

 Sorularınız ve önerileriniz için e-posta adresim: burak@savak.net.

 Esenlikler dileklerimle bir sonraki sayıda gorusmek üzere…

Yasar Burak Savak




ÖNCE

SONRA

 




Ziyaretçi Sayısı:1000597
 
   
 
   
 

Barındırma: AdaNET

 

Copyright and "Fair Use" Information

Dergimiz ticari bir kuruluş olmayıp amatör bir yayındır. Fotoğrafçıları ve dünyada yapılan fotoğraf çalışmalarını tanıtmak amacıyla bilgi ve haber yayınları yapmaktadır.
Bir kolektif anlayışıyla çalıştığı için makalelerde yer alan fotoğraflar ve alıntıların sorumluluğu makalenin yazarına, fotoğrafçısına aittir.
Dergide yer alan içeriklerden ve ihlallerden derginin herhangi bir sorumluluğu yoktur.

Fotoğrafya'da yayınlanan yazıların, fotoğrafların ve kısa filmlerin sorumluluğu
yazarlarına/fotoğrafçılarına/sanatçılarına/film yönetmenlerine aittir.

Dergimiz fotoğrafla ilgili gelişmeleri duyurmak amacıyla çalışmaktadır. Ek olarak, ülkemizde yeterince tanınmayan yabancı fotoğrafçılar ve fotoğraflarıyla ilgili bilgi de aktarmaktadır. Makalelerde yer alan fotoğraflar HABER amaçlı kullanılmaktadır.

AdaNET Ana Sayfa X-Hall Instagram