Editörler

Suderin Murat
Gülçin Tellioğlu
Leyla Yücel

Yayın Kurulu

Meryem Akköse
Yağmur Dolkun
Bülent Irkkan
Elif İnan
Nejat Kutup
Mahmut Özturan
Doğanay Sevindik
Zeynep Şişman
Elif Vargı






Fotografya Yayın Kurulu
adına İmtiyaz Sahibi
Ş. Uğur Okçu


E-Mail Fotografya
fotografya@ada.net.tr

Yayınlanmasını İstediğiniz
Fotoğraf Haberleri İçin

fotografya@fotografya.gen.tr

ADANET Fotoğraf Editörü

Ş. Uğur OKÇU
 
ara


    Sayı 20    SERGİ SALONU    Pinhole
Pinhole Adana Pinhole Grubu
PINHOLE

PINHOLE NEDİR?

Pinhole, objektifsiz fotoğraf demektir ve en eski fotoğraf tekniklerinden biridir.

İngilizce’de iğne deliği (pinhole), fotoğraf literatüründe ise karanlık oda ya da karanlık kutu (Camera Obscura) adıyla anılan fotoğraf tekniği aslında oldukça basit bir ilkeye dayanır. Söz konusu ilke, bugünkü bilgilerimize göre, yaklaşık olarak milattan önce beşinci yüzyıldan beri bilinmektedir. Çinli düşünür Mo Ti, deneysel gözlemleri sonucunda, karanlık bir ortama açılan küçük bir delikten giren ışığın dışarıda bulunan ışıklı nesnenin tümüyle baş aşağı bir yansımasını meydana getirdiğini yazmıştı.

Gerek teknik, gerekse tanım çok basittir: Karanlık oda/kutu fotoğrafı, objektifsiz fotoğraftır. Bilinen fotoğraf makinelerindeki objektiflerin yerini, 0,25-1 mm çapındaki bir delik alır. Işık bu delikten geçer ve karanlık ortam sağlayan kameranın içinde bulunan ışığa duyarlı yüzey üzerinde bir görüntü oluşturur.

Sözü edilen iğne deliğinin karşısına bir fotoğraf filmi ya da fotoğraf kâğıdı koyduğumuz zaman, artık kutumuz fotoğraf çekmeye hazırdır.


İĞNE DELİĞİNDEN SIZAN IŞIK

Fotoğrafik görüntünün elde edildiği ilk günden bu güne, fotoğraf teknolojisinde sayısız yenilik ve değişim oldu. Ve genellikle fotoğraf için hep bir fotoğraf makinesine gereksinim duyuldu. Fotoğrafa başlamanın da, başlayamamanın da nedeni oldu “fotoğraf makinesi”…

Fotoğraf  için yalnızca bir karanlık kutunun (Camera Obscura) yeterli olduğu ilkesinden yola çıkarak, Adana’nın çeşitli ilköğretim okulları ve liselerinde okuyan bir grup genç ile, Pinhole Fotoğraf tekniğiyle anıtsal yapıları fotoğrafladığımız bu çalışma, gençlerin  fotoğrafa başlamasının, sanatla ve sanatçılarla tanışmasının, dünyaya ve yaşadıkları kente farklı bakmaya başlamalarının da öyküsü  aslında.

2003 yılında Çukurova Üniversitesi’nde Ahmet Selim Sabuncu’nun bir workshop’u vardı, pinhole fotoğraf tekniğine dair. 2006 yılında fotoğraf makinemin düşüp kırılmasına kadar bu tekniği uygulama girişiminde bulunmadım hiç. İşte bugün burada sergilediğimiz çalışma, biri olumlu, biri olumsuz iki olayla başladı aslında.

Oysa ki öğrencilerimle fotoğraf alanında bir çalışma yapmayı AFAD’da fotoğrafa başladığımdan beri istiyordum. Ancak öğrenci ailelerinin ekonomik sıkıntıları yanında, fotoğraf için pahalı bir “fotoğraf makinesi”nin gerekli olduğu düşüncesi, klasik anlamda fotoğraf çalışması yapabilmemi olanaksız kılıyordu.

Fotoğraf çekmek için sadece karanlık bir kutu olan camera obscura’ya ihtiyaç vardı ve onu da biz herhangi bir kutudan yapabilirdik. Gerisi sabır, emek ve özveri işiydi.

Bu teknikten öğrencilerime ilk söz ettiğimde hiç biri inanmadı neredeyse. Cep telefonlarının bile “fotoğraf” çektiği, fotoğrafın bilgisayarla ilişkili karmaşık bir “teknoloji” olduğu çağımızda, basit bir konserve kutusuyla fotoğraf çekilebileceğine inanmak istememeleri, tüketime zorlanan bir nesil için oldukça “normal”di aslında. Tüm cep telefonları fotoğraf üzerinden pazarlanıyordu çünkü.

Böyle bir  çalışmayla fotoğraf için pahalı makinelerden çok, akıl ve özveriye ihtiyaç olduğunu, aslında fotoğrafı çekenin makine değil insan olduğunu göstermek de pekala mümkün olabilirdi.

Adana’nın güney ucunda bir okul olan Adasokağı Lisesinde başladık bu çalışmaya ilkin 20-25 kadar öğrenciyle. İlk deneme çekiminde şansımız yaver gitmeyip de bir “görüntü” elde edemeseydik, çalışma daha başlamadan bitecekti.

İlk çekimlerle beraber ben de öğrencilerimle birlikte öğrendim iğne deliği fotoğrafın inceliklerini. Teorik olarak bilmekle uygulama yapabilmek aynı şey değil çünkü. O yüzden bu çalışma öncelikle uygulamaya dayanan bir eğitim çalışmasıdır.

Kullandığımız teknik, çalışmanın konusunu da belirledi: Adana ve çevresinin anıtsal yapılarını, kültür mirası ürünlerini fotoğraflayacaktık. Böylece öğrenciler hem tarihi eserlere karşı bilinçlenecekler, hem de böylelikle kentlileşme sürecine katkıda bulunacaktık.

Bu arada fotoğraf çalışmaları ile öğrencilerin şiddete, uyuşturucuya ve suça yönelmeleri, zararlı sosyal çevrelerden uzak tutulması da engellenebilirdi. Gençler, fotoğraf aracılığıyla kendilerini ifade edebilirdi. Fotoğraf çalışmaları yanında, kentimizde gerçekleştirilen ulusal ve uluslararası kültür sanat etkinliklerine, festivallere öğrencilerimizin katılımını sağladık.

2007 yılında iki öğrencimizin Adana Rotary Kulübü'nün düzenlediği 4. Uluslararası Fotoğraf Yarışması'nda sergileme ödülü alması, hemen sonrasında altı öğrencim ile Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi tarafından düzenlenen 5. Fotoğraf Günleri'ne katılmak, bizi buraya taşıyan en önemli kilometre taşı oldu. Geçen yılki Uluslararası İstanbul Fotoğraf Festivali’ne de gösteri ve söyleşi ile katıldığımızı,  ayrıca İstanbul Lisesi’nde bir workshop yaptığımızı da belirtmeliyim.

Yine geçen yıl Çukurova Üniversitesi Fotoğraf Kulübünün davetiyle üniversitede bir söyleşi gerçekleştirdik.

Bu eğitim-öğretim yılı başından itibaren başka öğrenciler de katıldı çalışmalara. Yaptığımız çalışmayı proje haline getirdik ve Ulusal Ajans’tan bir miktar hibe aldık. Bu projenin içinde bugün görev yapmakta olduğum Tepebağ Lisesi öğrencilerinin yanı sıra, Adana’nın farklı ilçelerinden iki ilköğretim okulu ve altı farklı liseden öğrenciler bulunmakta. Bu öğrenciler arasında dijital veya analog fotoğraf makinesi sahibi olanların olması, bu tekniğin bir “tarz” olarak değerlendirildiğini görmek açısından ayrıca sevindirici.

Tüm bu öğrenciler bu süreçte fotoğrafı, karanlık odayı, AFAD’ı tanımanın yanı sıra fotoğraf aracılığıyla gerek Adana’dan, gerekse ülkemizden pek çok fotoğrafçıyı, ressamı, tiyatrocuyu, yazarı-çizeri, kısaca söylemek gerekirse farklı sanat disiplininden farklı sanatçıları yüz yüze tanıma olanağı buldu. Başta da belirttiğim gibi Adana’daki hemen hemen tüm etkinliklere katılmaktayız. Ve ben bu gençlerin arasından, önümüzdeki yıllarda, sadece iyi fotoğrafçıların değil, iyi müzisyenlerin, iyi ressamların, iyi oyuncuların da çıkacağına inanıyorum.

Ama en önemlisi bu çalışmanın, en azından, kültür sanat bilinci belirli oranda gelişmiş, yaratıcı, çağdaş, katılımcı ve paylaşımcı entelektüel bireylerin  yetişmesine hizmet edeceğini umuyorum.

Bu çalışmanın en önemli başarısı, “33 Genç Fotoğrafçıdan İğne Deliği Fotoğrafları” adıyla,  3 Haziran-31 Ağustos 2008 tarihleri arasında İstanbul Modern Sanat Müzesinde öğrencilerimizin fotoğraf sergisinin açılması oldu.(Bu serginin gelecek yıl yurt dışında da açılma olasılığının olduğunu söylemeliyim.)  Bunun üzerine önce İstanbul Modern’de, ardından Toplum Gönüllülerinin isteğiyle Samsun’da çocuklara yönelik “iğne deliği fotoğrafı” üzerine uygulamalı eğitimler yaptık. Çalışmaya katılan tüm çocuklar hem bu tekniği, hem de karanlık oda çalışmalarının büyülü atmosferini çok sevdi. Bu da gösteriyor ki, bu teknik, Hakkari'den Edirne'ye tüm devlet okullarında uygulanabilir ve böylelikle birçok öğrencinin fotoğrafın doğası hakkında bilgi sahibi olması, fotoğrafa erken yaşlarda başlayabilmesi sağlanır; insanlar fotoğrafa başlamak için yıllarca “fotoğraf makinesi” almayı “beklemez”.

Ve bir hayalimiz daha var: Yaptığımız çalışmayı kitaplaştırmak ve bunu da Türkiye'deki tüm  lise kitaplıklarına hediye etmek...

Bu çalışmanın başarıya ulaşmasında emeği geçenlere, özellikle fotoğraf konusundaki bilgilerini bizimle paylaşan ustalarımız Mehmet BALTACI ve S.Haluk UYGUR’a, AFAD Başkanı Tahsin SEZER ve Yönetim Kurulu üyelerine, tanıştığımız ilk günden beri çalışmamız konusunda bizi motive eden Engin ÖZENDES’e teşekkür ederim.

www.adanapinhole.com

Nuri GÜRDİL




KARANLIK KUTULAR



Camera Obscura Yapımı



Camera Obscura Çekimlerinden



PinHole Fotoğraflar

Akın Faik SAYILGAN

Alican ÇİÇEK

Ali DEMİRCİ

Cumali HARMANDALI

Cumali HARMANDALI

Çiğdem ÖZDEMİR

Ece MEZARCI

Eren ERYOL

Erkan BAĞ

Hasan MUNGAN

Hatice ÇAM

Hüseyin ASLAN

Nurullah KUZU

Ramazan KAYAKŞU

Rıdvan ÇAKIR

Yusuf Şaban ÖZTÜRK


Efe IŞIN

Seher ÖNEN


Alican ÇİÇEK

Beyhan GÜLER

Burhan GÜLER

İsa BÜYÜKBAYRAM


Cemile POLAT

Elem ŞEFLEK

Erhan SAYGILI

Ezgi ÖREN

Fatma BAL

İsa ULUÇAY

Fuat ERGİN

Fuat ERGİN

Ozan GÜRDİL


Rezzan AK


Çağatay Seyhan SOLAK

Erdal KOÇAK


PinHole Negatif Pozitif Fotoğraflar

Nurullah KUZU

Nurullah KUZU

Ömer ATABEY

Ömer ATABEY

Serdal ÖZSARIGÜL

Serdal ÖZSARIGÜL

Fatma ÇEVİK

Fatma ÇEVİK



Ziyaretçi Sayısı:1000788
 
   
 
   
 

Barındırma: AdaNET

 

Copyright and "Fair Use" Information

Dergimiz ticari bir kuruluş olmayıp amatör bir yayındır. Fotoğrafçıları ve dünyada yapılan fotoğraf çalışmalarını tanıtmak amacıyla bilgi ve haber yayınları yapmaktadır.
Bir kolektif anlayışıyla çalıştığı için makalelerde yer alan fotoğraflar ve alıntıların sorumluluğu makalenin yazarına, fotoğrafçısına aittir.
Dergide yer alan içeriklerden ve ihlallerden derginin herhangi bir sorumluluğu yoktur.

Fotoğrafya'da yayınlanan yazıların, fotoğrafların ve kısa filmlerin sorumluluğu
yazarlarına/fotoğrafçılarına/sanatçılarına/film yönetmenlerine aittir.

Dergimiz fotoğrafla ilgili gelişmeleri duyurmak amacıyla çalışmaktadır. Ek olarak, ülkemizde yeterince tanınmayan yabancı fotoğrafçılar ve fotoğraflarıyla ilgili bilgi de aktarmaktadır. Makalelerde yer alan fotoğraflar HABER amaçlı kullanılmaktadır.

AdaNET Ana Sayfa X-Hall Instagram