Editör

Bülent Irkkan

Yayın Kurulu

Özlem Akdağ
Meryem Akköse
Mustafa Alibaşoğlu
Dilek Bal
Erdal Bektaş
Can Gazialem
Elif İnan
Nejat Kutup
Doğanay Sevindik
Ceyda Taşdelen
Gülçin Telioğlu
Aylin Yılmazbayhan
Leyla Yücel






Fotografya Yayın Kurulu
adına İmtiyaz Sahibi
Ş. Uğur Okçu


E-Mail Fotografya
fotografya@ada.net.tr

Yayınlanmasını İstediğiniz
Fotoğraf Haberleri İçin

fotografya@fotografya.gen.tr

ADANET Fotoğraf Editörü

Ş. Uğur OKÇU
 
ara


Yeni Çıkan Fotoğraf Katolog/Albüm ve Kitaplardan Bazıları
Atila CANGIR’ın Fotoğraf Katoloğu

Atila CANGIR’ın Fotoğraf Katoloğu yayınlandı. Kitabın sunuş yazısını Ara GÜLER ve önsözünü ise Jale Necdet ERZEN yazmıştır.

Kitabı, (Ankara Üniversitesi) bu tür çalışmalara duyduğu ihtiyaç ve destekleri sayesinde oluşmuştur. Fotoğraf kitabı- üniversitenin basımevinde 1000 adet duatone olarak basılmış ve bunların bir kısmı ülkemiz üniversitelerinin ilgili fakülte kütüphaneleri, merkez kütüphaneleri, fotoğraf dernekleri gibi kuruluşlara Sayın Rektör tarafından gönderilecektir. Kalanlarını ise Sayın Cangır fotoğrafseverlere ulaştırılmayı düşünüyor. Kitapta 70 adet fotoğraf yer alıyor.


Tuğrul ÇAKAR’ın son kitabı “cam evlerin kadınları”

Ekim 2004 tarihinde yayınlanan albümde sanatçının yapay mankenler ve çıplak çalışmalarından oluşan 39 fotoğraf yer almaktadır. 96 sayfa olan kitap 750 adet basılmış ve numaralandırılmıştır.

Kitapta yer alan fotoğraflar 2002 yılında Ankara British Council Sanat Galerisinde sergilenmiştir. Fotoğraflar siyah beyaz olarak basılmış daha sonra el ile boyanarak renklendirilmiştir. Kitapta Handan Tunç, Haluk Uygur, Hafize Kaynarca ve Ahmet Selim Sabuncu’nun Tuğrul ÇAKAR ve fotoğrafları hakkında yazıları da bulunmaktadır.


Faruk AKBAŞ’ın Fetiye Fotoğraf Kitabı

Faruk Akbaş’ın fotoğrafları ile Fethiye’nin tanıtıldığı kitap geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Sanatçının aynı zamanda yaşadığı yer olan Fethiye, ülkemizin en önemli turizm beldelerinden biri. FETAV (Fethiye Tanıtma Vakfı) tarafından hazırlanıp basılan kitapta Fethiye ve çevresinin doğa, tarih ve yaşam üçlemesine fotografik bir bakış amaçlanmış.

Yerler ve Yüzler alt başlığıyla yayınlanan kitap, BBC  yazarlarından John Laughland’ın yazdığı metinlerle desteklenmiş; kitapta kullanılan metinler ingilizce olarak hazırlanmış. Fethiye bölgesinin coğrafik, sosyal, turistik değerleri gözönünde tutularak oluşturulan kitap, insanı, çevresi ve yaşam biçimini her yönüyle göstermektedir.

Görsel açıdan oldukça doyurucu çalışmaların bulunduğu kitabın, ülkemizin yurt dışı tanıtımı için önem taşıyan kitaplar arasında yer alacağı kuşkusuzdur.

Akbaş kitapta sualtı ve hava çekimlerini de kullanarak farklı bir bakış getirmiş. Kitap, 21 x 30 cm. boyutlarında, 180 sayfa ve renkli olarak hazırlanmış.


Güler ETAN’ın “Türk Fotoğrafında 1960 Sonrası”

Akademisyen ve fotoğrafçı olan Güler Ertan,’60 sonrası fotoğraf ustalarımızın önemli bölümünden fotoğraf örnekleri; “Türk Fotoğrafında ’60 Sonrası” adlı kitapında bir araya getirmiştir. Bileşim Yayınevinden çıkan kitap Türk Fotoğraf tarihi açısından önemli bir yayındır.

Türk fotoğrafının son kırk yılına ışık tutan bu kitap, yıllardır fotoğrafa emek etmiş, fotoğraf üretmiş ve fotoğraf ile Türk kültürüne katkı sağlamış kişilerden bir derleme olma özelliği taşımaktadır. Kitapta 72 fotoğrafçının öz geçmişleri, fotoğraf hakkındaki düşünceleri ve ürettikleri fotoğraflardan örnekler yer almaktadır.


Sıtkı Fırat “Yansımalar” Fotoğraf Albümü

Fotoğrafta 55 yılını geride bırakan sanatçının, dünyanın ve ülkemizin çok çeşitli yerlerinde çekilmiş fotoğraflardan oluşan bu kitabı gelecek nesiller için oldukça anlamlı bir yayın.

Fotoğraflarında resimsel bir tarz olan sıtkı fırat daha öncede fotoğraf albümleri yayınlamıştır. Fotoğraf ile ülkemizi her köşesini yıllardır belgelemenin yanı sıra estetik ve şiirsel gönrüntüler ile kendine has keyifli fotoğraflar üretmektedir. Bu kitaptada yine düşsel ve etkileyici manzaralar ve portreler bulacaksınız.

 

Kerim BORA 'nın "Rüzgara Fısıldanan Sözler" Fotoğraf Kitabı

Afrika'da yedi yüzü aşkın AIDS hastasının fotoğraflarını çekip hikayelerini yazan Kerim Bora’nın "Rüzgara Fısıldanan Sözler" adlı kitabı yayınlandı.

Sanatçı, "Rüzgara Fısıldanan Sözler" fotoğraf projesi ile insanların dikkatini AIDS'e çekmektedir. Kitap, dünyada AIDS'in en yaygın olduğu bölge olan Sub-Sahara'da çektiği fotoğraflardan ve yaptığı röportajlardan oluşuyor.

Afrika'nın bu bölgesinde HIV virüsüne karşı savaş veren insanları anlatan proje Bora’nın bir senesini almıştır.

Afrika'daki çalışmasını Kenya-Uganda- Tanzanya arasında karayolu ile yaklaşık dokuz bin kilometre yol kat ederek gerçekleştiren başarılı fotoğrafçı bu esnada 700'ü aşkın AIDS hastasıyla tanışmış.

Bu hastalar ve yakınlarının sadece fotoğraflarını çekmekle yetinmeyip, onlarla ayrı ayrı röportajlar da yapmıştır. "Aslında projenin ana temasının AIDS olduğunu söylemem çok doğru olmaz. Çünkü HIV virüsünün pençesinde yaşam savaşı veren, hayatlarına tanıklık etme fırsatı bulduğum bu insanların hikayeleri, bir hastalığın çirkin yüzünü anlatmaktan çok kitlesel sorunların sosyal imkansızlıklarla birleşerek insan hayatını nasıl etkilediğini gösteriyor" diyor:

Kitapta her bir fotoğrafın arkasında yatan hikâyeleri de tüm ayrıntılarıyla okuyabilecek ve İnsanın içini sızlatan muhteşem siyah beyaz fotoğraflar görebileceksiniz.


“Türk Fotoğrafçıları Kütüphanesi” Fotoğraf Albümleri

Antartist yayıncılık tarafından yayınlanan Türk fotoğrafçıları Kütüphanesi fotoğraf kitapları dizisinin yirmi kitabı yayınlandı. Bugüne kadar çıkan 20 fotoğraf sanatçısının kitaplarında 40’ar fotoğrafı bulunuyor. 20x20 boyutlarında basılan kitapların yıl sonuna kadar 40 fotoğrafçıya ulaşması planlanıyor. Seri tamamlandığı zaman fotoğraf severlere 40 albümlük 1600 fotoğraflık bir koleksiyon sunulmuş olacak.


Fotoğraf Dergisi işbirliğinde çıkan kitaplar ile ülkemizde fotoğraf yayınları arasına fotoğraf sanatçılarının kendi seçtikleri eserlerden oluşan yeni fotoğraf albümleri katılmış olacaktır.


Merih Akoğul “Viyana” Fotoğraf Albümü

Merih Akoğul’un Objektifinden yansıyan bir başka Viyana. Merih Akoğul’un “Geçen Yaz Viyana’da” adlı fotoğraf kitabı, geçen yıl çektiği siyah-beyaz Viyana fotoğraflarından oluşuyor.  

Akoğul, fotoğrafları hakkında şunları söylüyor: “benim Viyana’m, görüntülerden oluşan, gelenekle geleceğin arasına kurulmuş bir hamakta gidip gelen, sıra dışı bir şehrin imgelerine ait. 2003 yılının sıcak yazında yaşadığım anları fotoğraf aracılığıyla anılara dönüştürdüm. Viyana’yı tam anlamıyla anlatmanın olanaksız olduğunu bilmeme rağmen, kendine has aurası olan bu şehri, filmin yüzeyini bir not defteri gibi kullanarak saptadım.”

Haziran, Temmuz ve Eylül aylarını Viyana’da geçiren Akoğul, bu projeyi 2003’te, Avusturya Hükümeti Başbakanlık Sanat Bursu ile gerçekleştirmiş.

Sanatçının kendine has duyarlı yaklaşımı ile hazırlanmış fotoğraflardan oluşan kitabındaki siyah beyaz Viyana görüntüleri, şehrin gizemli atmosferini, gündelik hayatın sıradanlığı içindeki sakinliğini ve canlılığını sunuyor bizlere...


Fotoğrafevi Yıllıkları

Fotoğrafevi bir yıl içinde galerisinde açılan fotoğraf serilerinde ve gerçekleştirilen slayt gösterilerinde izlenen fotoğrafları yılın sonunda bir albümde toplamaktadır. Bu çalışmayı gelenekselleştiren Fotoğrafevi geçtiğimiz yılda bunu sürdürmüş ve 2004 yıllığını yayınlamıştır.

Bu yayınlar ile fotoğrafevi hem kendi kurumsal yayın arşivini oluşturmakta hem de Türk fotoğrafının belleğinin gelişmesine katkı vermektedir. Fotoğrafevinin bu yıllık çalışmaları, bünyesinde her türlü fotoğraf etkinliği yapan sanatçıların yaptığı faaliyetlerin belgelenmesi ve geleceğe taşınması açısından da büyük önem taşımaktadır.

İsteyen fotoğraf severle Fotoğrafevinden bu yıllıkları ücretsiz olarak edinebilir.




Ziyaretçi Sayısı:1000547
 
   
 
   
 

Barındırma: AdaNET

 

Copyright and "Fair Use" Information

Dergimiz ticari bir kuruluş olmayıp amatör bir yayındır. Fotoğrafçıları ve dünyada yapılan fotoğraf çalışmalarını tanıtmak amacıyla bilgi ve haber yayınları yapmaktadır.
Bir kolektif anlayışıyla çalıştığı için makalelerde yer alan fotoğraflar ve alıntıların sorumluluğu makalenin yazarına, fotoğrafçısına aittir.
Dergide yer alan içeriklerden ve ihlallerden derginin herhangi bir sorumluluğu yoktur.

Fotoğrafya'da yayınlanan yazıların, fotoğrafların ve kısa filmlerin sorumluluğu
yazarlarına/fotoğrafçılarına/sanatçılarına/film yönetmenlerine aittir.

Dergimiz fotoğrafla ilgili gelişmeleri duyurmak amacıyla çalışmaktadır. Ek olarak, ülkemizde yeterince tanınmayan yabancı fotoğrafçılar ve fotoğraflarıyla ilgili bilgi de aktarmaktadır. Makalelerde yer alan fotoğraflar HABER amaçlı kullanılmaktadır.

AdaNET Ana Sayfa X-Hall Instagram