|
|
|
Merhaba,
Son günlerde yeni sayının ne zaman yayımlanacağına ilişkin sorular soran mail sayısında artış olmaya başlamıştı ki biz de son sayımızı nihayet bitirdik. Aslında dergimiz günler öncesinden hazırdı ama bu sayımızın özel öneminden dolayı yeni birşeyler eklemek isteğiyle sürekli erteledik.
Neydi bu sayıya özel önem atfeden durum ? Şahin Kaygun!
İlk fotoğraflarını paylaşmaya başladığı andan itibaren, sürekli kendini yenileyen yapısıyla her çalışması tartışma ve heyecan yaratan, çalışmalarıyla dünya fotoğraf tarihinde de yerini alan, grafikle başlayan yolculuğunu fotoğraf ve resim birleşimiyle devam ettirirken zamansız bir şekilde, belki de sanat yaşamının başlarındayken bizleri terkeden Şahin Kaygun'u ölümünün 10. yılında anmak istedik. Bu sadece bir anma değildi tabi ki. Kendisi Türk fotoğrafının öncülerinden biriydi ve fotoğrafa amatör, sanatsal ya da akademik ilginin giderek arttığı günümüzde, yapıtlarına, düşüncelerine ve hakkındaki yazılara ulaşılabilmesi için bir kaynak yaratmaya çalıştık. Bu bir başlangıç olmalı diye düşünüyoruz. Bizler sayfalarını, hüzünle ve "yaşasaydı daha neler yapardı" özlemiyle, sanat ve fotoğraf adına haz duyarak hazırladık. Sizlerin de bizlerle aynı duygu ve düşünceler içinde olacağınıza inanıyor ve kendisini bir kez daha saygıyla anıyoruz.
Geçtiğimiz Mayıs ayında Ankara, fotoğraf yönünden oldukça hareketli günler yaşadı. FSK tarafından organize edilen "FSK 2. Ankara Fotoğraf Günleri", Ankara'nın sergi ve gösteri açlığını yatıştırmaya olanak sağlarken bir yandan da farklı şehirlerde yaşayan sanatçı ve fotoğraf severlerin buluşmalarına, tanışmalarına, duygu ve düşüncelerini paylaşmaya olanak sağlamış oldu. İFSAK'la İstanbul'da , FSK'yla Ankara'da başlayan ve devam eden bu etkinliklerin diğer şehirlerimize de yayılmasını diliyoruz.
Mayıs ayında bizleri mutlu eden bir gelişme daha oldu. Çalışma gücünü kişi ve kurumların katkılarından alan ve Türk Fotoğrafının imecesi olmayı hedefleyen Dergimize, Ege'den Mahmut Özturan'dan sonra, Adana'dan Haluk Uygur katıldı. Güney Anadolu temsilcisi olarak dergimize katkıda bulunmaya başlayan Uygur, Yunan/Türk benzeşimleri üzerine kurduğu ve devam ettirdiği çalışmasının ilk örneklerini de sergi salonunda beğenilerinize sundu.
Dergi hazırlığı aşamasında ise bir de üzücü haber aldık. Portfolyolarda fotoğraflarına yer vermek üzere sevgili Neyzen Cömert'le görüşmeye başladık. Fotoğraflarını gönderdi, kendisi ile görüşmelerimiz devam ediyordu ki aldığımız haber üzerine, önce kötü bir, bir nisan şakası yapıldığını düşündük ve inanmak istemedik. Neyzen Cömert, 1 Nisan 2002 tarihinde aramızdan ayrılarak son yolculuğuna çıkmıştı. Kendisini saygıyla anıyor, ailesine, sevenlerine ve Türk fotoğraf camiasına başsağlığı diliyoruz.
Bu sayıda, süregelen köşelerimize bir yenisi eklendi. Sıklıkla tartışmalarda, özel sohbetlerde, "fotoğrafta yeni bir şey üretilmiyor, herkes birbirini ve kendisini tekrar ediyor, ne olacak bu halimiz ?" denip durur ve hep yaratım sürecindeki sıkıntılardan, tıkanlamalardan bahsedilir. Biz de bu konunun bir ucundan tutalım dedik ve Eskişehir'den Anadolu Üniversitesi öğretim üyelerinden Faruk Atalayer, fotoğrafide yaratıcı süreç üzerine yazı serisine başladı. Umarım hep birlikte bir şeyler öğreniriz...
Onüçüncü sayımızda, portfolyolar köşemizi İzmir'den sanatçılara ayırdık. Tayfun Kocaman, Tufan Dinarlı ve sevgiyle andığımız Neyzen Cömert.
Sergi salonunda Haluk Uygur'un yukarıda bahsettiğimiz çalışmalarının yanısıra, Sami Türkay'ın Yazmacılar çalışmasını ve AFSAD, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü ve Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı işbirliği ile başlatılan çalışmanın sonucunda çocuklar tarafından çekilen ve basılan fotoğraflardan oluşan sergiyi sunduk.
Fotoğraftan Al Haberi'nde spor fotoğrafının emektarlarından İsmet Gümüşdere'nin fotoğraflarına yer verdik.
Yurt dışından ise fotoğrafın ustalarından Josef Koudelka'yı tanıtmaya çalıştık.
Serin, ekonomik ve siyasi sıkıntılardan arınmış ve bol fotoğraflı bir yaz geçirmeniz dileğiyle ve 14. sayıda buluşmak üzere Fotografya'dan dost sevgi ve selamlar.
Bülent Irkkan
Editör
|
|
|
Ziyaretçi Sayısı:1000835
|
|
|
Copyright and "Fair Use" Information
Dergimiz ticari bir kuruluş olmayıp amatör bir yayındır. Fotoğrafçıları ve dünyada yapılan fotoğraf çalışmalarını tanıtmak amacıyla bilgi ve haber yayınları yapmaktadır.
Bir kolektif anlayışıyla çalıştığı için makalelerde yer alan fotoğraflar ve alıntıların sorumluluğu makalenin yazarına, fotoğrafçısına aittir.
Dergide yer alan içeriklerden ve ihlallerden derginin herhangi bir sorumluluğu yoktur.
Fotoğrafya'da yayınlanan yazıların, fotoğrafların ve kısa filmlerin sorumluluğu
yazarlarına/fotoğrafçılarına/sanatçılarına/film yönetmenlerine aittir.
Dergimiz fotoğrafla ilgili gelişmeleri duyurmak amacıyla çalışmaktadır. Ek olarak, ülkemizde yeterince tanınmayan yabancı fotoğrafçılar ve fotoğraflarıyla ilgili bilgi de aktarmaktadır. Makalelerde yer alan fotoğraflar HABER amaçlı kullanılmaktadır. |