Editör

Tacettin Teymur

Yayın Kurulu

Tülin Ağca
Özlem Bağcı
Leyla Benli
D. Esra Ertürk
Bülent Irkkan
Elif İnan
Nejat Kutup
Fulya Köse
E.Kemal Mert
Doğanay Sevindik
Aylin Yılmazbayhan






Fotografya Yayın Kurulu
adına İmtiyaz Sahibi
Ş. Uğur Okçu


E-Mail Fotografya
fotografya@ada.net.tr

Yayınlanmasını İstediğiniz
Fotoğraf Haberleri İçin

fotografya@fotografya.gen.tr

ADANET Fotoğraf Editörü

Ş. Uğur OKÇU
 
ara


    Sayı 10    Kaktüs
Kaktüs Ali Rıza Akalın
TFDB'DE NÖBET DEĞİŞİMİ

Ülkemizde kurulu fotograf derneklerinin birliğini oluşturmak ve bu birlikteliğe resmi bir boyut katmak amacı ile kurulmuş bulunan Türkiye Fotograf Dernekleri Birliği'nin son toplantısı; Haziran 2001 ayında Ankara'da AFSAD'ın ev sahipliğinde yapıldı.

Birlik genel sekreteri ile bölge sekreterliklerini de belirleyecek seçimli toplantı sonucunda, nöbet değişimi kararı çıktı.

Atletizm kapsamındaki spor dallarının büyük bir çoğunluğu; bireyin kişisel nitelikleri doğrultusunda oluşan başarı ya da başarısızlık ölçülerine yöneliktir. Ancak, bir dal var ki takım oyunu ve ruhu ile gerçekleştirilmesi gerekiyor. 4x100m ~ 4x400m gibi bayrak yarışları buna bir örnek olabilir.

Bayrak takımı doğal olarak bireylerden oluşmasına karşın, elde ettiği başarı ya da başarısızlık takımın tümüne yöneliktir. Bu durum dikkate alındığında; bayrak takımının ilk sprinteri hızlı, 2. ve 3. sprinteri dayanıklı, 4 sprinteri ise mutlaka çok hızlı atletten oluşturulmaktadır.

Öte yandan, bu sprinterler kendilerine verilen (bir anlamda üstlenmeyi kabul ettikleri) görevi, kişisel kazanımlarının ötesinde takımının ve giderek de ülkesinin başarısına dönüştürmek durumundadır. Aksine, takım içinde öne çıkma isteği, kural tanımamazlık, performansı koruyamamak, hayal kırıklığı yaratan bir son ile noktalanacaktır.

Ayakkabının tabanı altında ezildikten sonra, "ALTIN KESİT"e sahip bir "SALIANKOS" olunduğunun farkına varmak, ne işe yarar ki. Önemli olan, yaşarken değerimizi keşfetmek ve bunu toplumla paylaşmaktır.

TFDB'nin yeni yönetici ekibi, bu durumu zaten biliyorlar.

Öte yandan, fotograf dünyamızın bireyleri olarak; öneri, eleştiri ve eylemlerimizle mutlaka katılımcı olmak, yazılı belge oluşturmak durumundayız.

"GENÇ FOTOGRAFÇILARA ALTIN ÖĞÜTLER"

Ülkemiz insanının "Akdenizli" kimliği; hem başarı hem de başarısızlıkları, olabilecek en uç noktada yaşamamıza neden oluyor. Ancak, bu saptamamda bir "püf noktası" var ki hayati öneme sahip. Siz, siz olun ilk işinizde mutlaka başarılı olun. Bundan sonraki tüm diğer işlerinizin başarısız olması hiç, ama hiç önemli değil.

Ağzınız ile kuş tuttuğunuzda elde ettiğiniz şöhret, ağzınızdaki kuşu kaçırdığınızda yok olup GİTMEZ.

Fotograf dünyasında bu yargımı pekiştirecek bir çok isim var.

Buna karşın, düşüncesi doğrultusunda üreten, bu üretimini ısrarla savunan, her etkinliğini yeni ürünleri ile gerçekleştiren bireylerin varlığı da inkar edilemez bir gerçek. Bu "gerçek" lerden bir ve belki de önde gelenlerden biride sayın Gültekin ÇİZGEN.

Sayın ÇİZGEN, kendi tanımlaması ile "DOĞRUDAN FOTOGRAF"ın bir neferi, "FOTOGRAF ÇEKMEYİ" ısrarla vurguluyor. "FOTOGRAF YAPMAYI" ise ısrarla küçümsüyor. Düşünsel alandaki çıkış noktasını, köklerinin kültür değerlerine yaslıyor. Bu değerlere yabancı etkilerle yapılan ulamaların "damardan" verilen nesneler gibi geçici ve zararlı olduğunu söylüyor. Ve sonrada koruyucu tedbirlerini genç fotografçılara şöyle sıralıyor.

- Önce fotografa ve onda başarılı olacağına inan. "Tutkusuz" bu işler asla olmaz.
- Yaşamın sosyal, ekonomik, kültürel gidişiyle eğer fotograf bir "yaşam biçimi" haline gelirse, çelişmez.
- Fotografta ekilen biçilir, merak etme, "aç kalmazsın".
- Fotografın yapısını ve kimliği kavra "bilgiye" inan.
- Sanat ve fotograf da bir "kültür" olayıdır.
- Kendini koru ve kolla. Yabancılaşma. Son tahlilde sanat "kimliğin iz düşümüdür".
- Hedeflerin olsun, her şey, uygarlık tarihinde "iradeyle" bir sistem içerisinde planlanıp, programlanmasıyla sonuçlandırılmıştır.
- Çalışmaya inan, "çalışmadan" asla olmaz. Takvime bağlanmış bir hızla, herşeyi planlayarak çalış.
- Fotografçı "portfolyosuyla" konuşan kişidir.
- Her şeyi, tüm çabanı zamana yay, yaşamı "global gör". Sanat, uzun bir koşudur.
- Ülkeni "sev", ona "inan".
- Kendini tanı, ülkeni "tanı" , dünyayı keşfet.
- Doğrudan fotograf, temelde, doğası gereği görüp gördürmektir. "Görmesini öğren".
- Modaları boş ver, sanatta "süreç" kavramını anla.
- Fotografın biçim dünyasını tanı, anlatımın güçlü olsun, fotograflarında "atmosfer olsun".
- Fotografın tüm "platformlarında bulun", fotografı izle. Edebiyatını izle, fotograf başkalarının iyi ve kötü işlerinden öğrenilir.
- Ben, bu programı uyguladım. 42 yıldır fotograf vadisinde bu tatlı yolculuk sürüyor. Sonuçlardan hiç davacı değilim. Dünyayla dostum.
- Ama genç fotograf eri, sen sen ol, bu martavallara da inanma! Kendi yolunu kendin seç. kendi kendinin hocası ol.

"KOLAY GELSİN"
G.Çizgen.


Sayın Çizgen'in Ankara'da açmış olduğu sergisinde konuklarına dağıttığı metnin bir bölümünü "Kaktüs"'ün bu sayfalarına alarak bir nevi bir kültür hizmeti yapmayı hedefledim.

Üzerinde düşünmek, katılmak / katılmamak size kalıyor.

Kalın Sağlıcakla,



Ziyaretçi Sayısı:1000614
 
   
 
   
 

Barındırma: AdaNET

 

Copyright and "Fair Use" Information

Dergimiz ticari bir kuruluş olmayıp amatör bir yayındır. Fotoğrafçıları ve dünyada yapılan fotoğraf çalışmalarını tanıtmak amacıyla bilgi ve haber yayınları yapmaktadır.
Bir kolektif anlayışıyla çalıştığı için makalelerde yer alan fotoğraflar ve alıntıların sorumluluğu makalenin yazarına, fotoğrafçısına aittir.
Dergide yer alan içeriklerden ve ihlallerden derginin herhangi bir sorumluluğu yoktur.

Fotoğrafya'da yayınlanan yazıların, fotoğrafların ve kısa filmlerin sorumluluğu
yazarlarına/fotoğrafçılarına/sanatçılarına/film yönetmenlerine aittir.

Dergimiz fotoğrafla ilgili gelişmeleri duyurmak amacıyla çalışmaktadır. Ek olarak, ülkemizde yeterince tanınmayan yabancı fotoğrafçılar ve fotoğraflarıyla ilgili bilgi de aktarmaktadır. Makalelerde yer alan fotoğraflar HABER amaçlı kullanılmaktadır.

AdaNET Ana Sayfa X-Hall Instagram