MERHABA
Uzun bir aradan sonra, FOTOĞRAFYA'nın merakla beklenen 6. sayısıyla karşınızdayız.
Türkiye'nin ilk sanal fotoğraf dergisi "FOTOĞRAFYA", Uğur OKÇU 'nun çabalarıyla hiç bir ticari kaygı gütmeden, fotoğraf adına güzel işler üretmeyi düşünen gönüllü kişilerden oluşan yeni yayın kurulu ile yayın hayatına devam ediyor. Herşeyin sürekli değiştiği günümüzde, "FOTOĞRAFYA" nın değişime uğraması kaçınılmazdı. Yayın kurulu ile başlayan bu değişiklik, derginin içeriğine yeni eklemelerle devam etti. Bundan sonra da daha iyiyi, güzeli ve evrenseli yakalayabilmek için değişmeye devam edecek. Türk fotoğraf camiasına malolmuş derginiz "Fotoğrafya" nın, sizlerin eleştiri ve katkılarınızla daha da gelişeceğine inanıyoruz. Yeni yayın kurulu olarak, "Bir kurumda kişiler değişebilir, önemli olan kurumların devamlılığıdır" ilkesiyle yola çıkarken, öncelikle derginin ilk beş sayısını çıkaran eski yayın kuruluna bugüne kadar vermiş oldukları emekleri için teşekkür etmek istiyoruz.
6. sayımızdan itibaren dergimize erişimi kolaylaştırmak amacıyla http://www.fotografya.gen.tr adresini kullanmaya başladık. (Adanet'in sunucusunu kullanmaya devam ettiğimizi ayrıca belirtmek istiyoruz) Amerika'yı Keşfederken' de Gül EZEN sürekli karşınızda olacak.
Gezgin Fotoğrafçılar köşesinde, çok değerli araştırmacı ve fotoğraf tarihçimiz, ESFIAP ünvanlı Engin Özendes’in fotoğraf tarihiyle ilgili yazılarını okuyabilirsiniz.
Uzaklardan bölümünü Amerika'dan bize destek sağlayan Aylin Yılmazbayhan hazırlıyor. Sanat eleştirmeni Veronica VOLKOW'un fotoğraf hakkındaki düşüncelerini okuyabilirsiniz. Sanat ve Sanat Eğitimi üzerine yazıları ressam ve sanat eğitimcisi sayın Serap Etike hazırlayacak.
Ali Rıza Akalın'ın köşesindeki iki yazıyı da ibretle okuyun. Bu sayıda arkadaşımız Fulya KÖSE, sayın Özer KAMBUROĞLU ile Söyleşi yaptı.
Türk Exlibris Derneği Başkanı Doç. Hasip PEKTAŞ' ın "Internetteki Tipografi Sorunları ve Görsel Kirlenmeye Karşı Öneriler" yazısı kaynak niteliğinde. Murat SELAM, Kanarya Adaları'na yaptığı geziyi YOL NOTLARI bölümünde sunuyor.
Sayın Uğur BİLGE 'nin yazdığı Ankara ile ilgili Öyküyü zevkle okurken, eski Ankara fotoğraflarında kentleşmenin ne kadar acımasız olduğunu bir kez daha göreceksiniz. Eğitim bölümünü Temel ve İleri Düzey Eğitim olarak ikiye ayırdık. Temel Eğitim Bölümünde Tacettin Teymur'un "Fotoğraf Nedir?" konulu yazısı; İleri Düzey' de ise sayın Osman KARACAN' ın hazırladığı SUALTI FOTOĞRAFÇILIĞI ve Tülin Ağca'nın çevirisini yaptığı IŞIKLA BOYAMA TEKNİĞİ olmak üzere iki farklı konu var.
Platformlar köşesinde her sayımızda fotoğraf dernekleri, grupları ve diğer oluşumlarını tanıtacağız: AFSAD ile başlıyoruz. Fotoğraf Dünyasından Haberler ve Pano bölümlerinde Şinasi Barutçu Kupası ve Devlet Fotoğraf Sergisi ile ilgii haberleri ve yarışma duyurularını bulabilirsiniz.
Bit Pazarında ise yurtiçinde ve yurtdışında satılan ikinci el fotoğraf makinelerinin fiyatları yer alacak.
CİDDİYET bölümünde fotoğraf üzerine çok ama çok ciddi (!) konular üzerinde yazılar bulacaksınız.
Kitaplıkta Hafiza Kaynarca, Kara Kutu Cep Kitapları ve Aramis KALAY'ın albümünü çok güzel bir yazıyla sizlere tanıtıyor Bir Ülke Bir Fotoğrafçı bölümü bu sayıda getirdiğimiz önemli bir yenilik . Her sayıda farklı bir fotoğrafçıyı sizlere tanıtacağımız bu köşenin ilk konuğu Amerikalı Franke Rodriguez.
Portfolyolar bölümünde üç değerli fotoğraf sanatçımızın portfolyosu yer alıyor.Aramis KALAY, İlteriş TEZER, Ersin ALOK . Her sayıda; Yayın kurulumuzdaki arkadaşlarımızdan biri, fotoğrafın Suyunu! Çıkarıyor. Yeni umutlar da bizim çok önem verdiğimiz bir işlevi üstlenen yeni bölümlerimizden biri. Burada çalışmalarını başarılı bulduğumuz ve fotoğraf dünyasına tanıtmak istediğimiz kişileri bulacaksınız. 6. sayımızda Ayfer Aytaç ve Nureddin Özdener fotoğraflarıyla bu köşede yerini almış durumda. Bu sayıdan itibaren Fotoğrafya, internet ortamında yayınlanan bir derginin evrensel olması gerektiği düşüncesiyle, İngilizce olarak da yayımlanmaya başlayacak. Derginin çıkartılmasına yazı, fotoğraf ve her türlü yardımda bulunan kişi, kuruluş ve kurumlara sonsuz teşekkür ediyoruz. Gelecek sayılar için eleştiri ve katkılarınızı bekliyoruz. Hoşçakalın, dostçakalın Tacettin Teymur
Editör
|