|
|
Yokluğun Savunması |
Tolga Suyolcuoğlu |
|
Varligimizin süphelenecek bir yani yoktur. "Ben" sözcügü aslinda, zihinden ve bedenden ibaret, basi - sonu belli bir süreçtir. Formülle yazarsak : Zihin + Beden = (BEN) düsünen bir nesneyim. Descartes, zihnin oyunu olan süpheyi ortadan kaldirmistir 400 yil önce. Yasam, organik bulmaca gibidir bir sorunu çözersin bin sorun çikartir ortaya. Yasamin kisiligine dokunursan, kaprisli bir dünya sunar sana. Descartes, Benligi parçaladi zihin - beden diye ikiye ayirdi ve Yasamin kisiligine dokunus oldu. Formülle yazarsak : Zihin - Beden = THING (Sey) yani insan degil. Yasama, Bati medeniyeti yanlis yapti. Anlamak yerine degistirmeye çalisti. Uyum yasasindan habersiz Bati. Güçsüzler degil tam tersine yetkin varliklar uyumun ne demek oldugunu bilirler.
Dedem yok artik. James Joyce yok. Asik Veysel yok. Milton yok. Yahya Kemal yok. T.S. Eliot yok. Ahmet Hamdi Tanpinar yok. 1986 Datça'daki rüzgar esmiyor bize dogru. Varligin felsefesini yaptilar, kolaydir bu. Varlik - Yokluk ikiz kardes " Bulunmayani bilemezsin.Olanaksizdir bu. Dile de getiremezsin. Düsünülebilen ve olabilen aynidir çünkü. "Parmenides de yok artik Bir sayisi öylesine genis bütündür ki Bati düsüncesi kavrayamamistir ve zihinden bedeni ayirmak zorunda kalmistir anlayamadigi için. Varlik yoklugu içinde barindirir ondandir ki Sartre hariç, Bati literatüründe yokluk düsücesi yok.
ISPAT SANAT
Varligi içindeki yoklugu ilk ve tek farkeden sanatçi sezgisi olmustur dünya tarihinde de. "Ey, insanoglu, Bilemez, Söyleyemezsin, çünkü bildigin ancak Bir kirik hayaller sehridir günesin kavurdugu, ... ". (Çorak ülke, T.S. Eliot, 1922)
"Ne içindeyim zamanin / Ne de büsbütün disinda, / Yekpare, genis bir anin / Parçalanmaz akisinda ... (Bütün siirleri, A.H. Tanpinar) Ya da Rembrandt'in isigi farkli görmesi, Chopin'in sesleri farkli duymasi, Gökhan Bulut'un beyazi farkli göstermesi ayni yoklugu farkli biçimlerde varliga dönüstürmesidir. Sanatçi, önce boslugu sezer, sonra sanatini bulur ve verir eserlerini. Içindeki bosluklar ya da yokluklar doldukça varlik sebebini anlar ve varligina tümler.
"Hiç olmayan dünya
Geliyor, geçmeye"
James Joyce
A. Tolga Suyolcuoglu
|
|
|
Ziyaretçi Sayısı:1001046
|
|
|
Copyright and "Fair Use" Information
Dergimiz ticari bir kuruluş olmayıp amatör bir yayındır. Fotoğrafçıları ve dünyada yapılan fotoğraf çalışmalarını tanıtmak amacıyla bilgi ve haber yayınları yapmaktadır.
Bir kolektif anlayışıyla çalıştığı için makalelerde yer alan fotoğraflar ve alıntıların sorumluluğu makalenin yazarına, fotoğrafçısına aittir.
Dergide yer alan içeriklerden ve ihlallerden derginin herhangi bir sorumluluğu yoktur.
Fotoğrafya'da yayınlanan yazıların, fotoğrafların ve kısa filmlerin sorumluluğu
yazarlarına/fotoğrafçılarına/sanatçılarına/film yönetmenlerine aittir.
Dergimiz fotoğrafla ilgili gelişmeleri duyurmak amacıyla çalışmaktadır. Ek olarak, ülkemizde yeterince tanınmayan yabancı fotoğrafçılar ve fotoğraflarıyla ilgili bilgi de aktarmaktadır. Makalelerde yer alan fotoğraflar HABER amaçlı kullanılmaktadır. |