ENGLISH
Editör/Yayın Yönetmeni

Koray Olşen

Yayın Kurulu

Reyhan Bilir
Aygün Doğan
Koray Özbaysal



Fotografya Yayın Kurulu
adına İmtiyaz Sahibi
Ş. Uğur Okçu


E-Mail Fotografya
fotografya@ada.net.tr

Yayınlanmasını İstediğiniz
Fotoğraf Haberleri İçin

fotografya@fotografya.gen.tr

ADANET Fotoğraf Editörü

Ş. Uğur OKÇU

Marka Avukatı / Copyright Lawyer
ARABULUCU
Ayşe OKÇU
 


NEZİHİ GÖZEN - NFT VE MERKEZSİZ EVRENLER
NEZİHİ GÖZEN - PROFİL FOTOĞRAFI.jpg

 NFT VE MERKEZSİZ EVRENLER 

 NEZİHİ GÖZEN                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Mayıs - 2022 

 
Yeni bir çağın geldiğini hepimiz gözlemliyoruz. Bende bu yeni çağa ayak uydurmak isteyen ve arabasının direksiyonunu o yöne kıran birçok marka ve kişi ile iş birlikleri gerçekleştiriyoruz. Bu aşamalarda yaşadığım tecrübeleri hem iyi hem de kötü yanları ile fark ettiğim detayları sizinle paylaşmak istiyorum.
 
Öngörülere göre 2026 yılında günümüz internet kullanıcısının %25’ i Metaverse denilen ortamlarda zamanını geçiriyor olacak. Anlayacağınız 2020’li yılların sonunda 2030 yılların başında internet web 2.0 bitip yerini web 3.0’a bırakacak. Buda dijital pazarlamanın artık standart web site ve sosyal medya yapısından çıkıp daha çoklu evrenlerde yaşanabilir hale geleceğini ön görebiliriz. Burada kastettiğimiz “Doktor Strange: Çoklu Evren Çılgınlığında” olduğu gibi üstün körü şekilde bahsedilen evrenler değil elbette. Çok daha iç içe geçmiş ve birbirine bağımlı evrenlerden bahsediyoruz.
 
Tavuk yumurta paradoksu burada da karşımıza çıkıyor, çünkü çoklu evrenler mi web 3.0’ı doğurdu, yoksa web 3.0 ile mi çoklu evrenler hayatımıza girdi tam kestirilememekte Metaverse, Multiverse derken her markanın bir Metaverse şubesi açtığını, künefecilerin NFT yapıp sattığı bir gerçeklik ile karşılaştığımızda aşikâr. İlk olmak elbette önemli , ancak ilk olacağım diye de saçmalamasak mı?
 
Evet şu an tünelin ucundaki ışık biraz uzak ve tekinsiz gözükse de bu süreçlere iyi uyum sağlayan markalar ve kişilerin kendi pazarlarını oluşturup ürettikleri işler aracılığı ile ciddi anlamda gelir ve kazanç elde edebileceğini düşünenlerdenim.
 
Bu süreçte üç farklı markanın NFT ve Metaverse süreçlerine destek veriyorum. İlk dikkatimi çeken konu ne kadar karmaşık olursa olsun ilgi her geçen ilgi gün artmakta. Bilinmezler her geçen gün oyundan çekiliyor. Dün Metamask cüzdanının ne olduğunu anlamayanlar bugün markalardan gelen NFT ve kripto paralarını bu cüzdanlarda toplamaya davet ediyor. Şayet henüz bir Metamask cüzdanınız yoksa yakın zamanda açmanızı tavsiye ederim çünkü satın aldığınız kıyafetlerden, yiyeceklere kadar her şey o cüzdanda yer alacak ve siz kredi kartı ekstresı gibi oradan yaptığınız harcamaları, gittiğiniz yerleri, gezdiğiniz mekanları oradan görebileceksiniz.
 
HERŞEY SANAL OLACAK (MI?)
 
Pazarlama tarafında yapılan en büyük hata her şeyin sanal olacağı ve normal hayatın zamanla eriyeceği. Belleğin Azmi (Salvador Dali) tablosunda eriyen saatlerin aksine zaman kurgusu çok daha takip edilebilir ve yaşanabilir olacak, çünkü artık zaman ve mekân kavramı tamamen ortadan kalkacak. Yani uyurken, rüyanızı izlerken araya “Trivago” reklamı girip beş saniye izledikten sonra geç yapamayacaksınız. Kabul çok korkutucu bir gerçeklik öngörüsünde bulundum ama pazarlama dediğimiz bu tek dişi kalmış canavar hayatımızda daha fazla yer alacak. Bunun iyi yanı artık herkes sizi daha kolay bulabilecek, bunun kötü yanı siz herkesi çok daha fazla göreceksiniz.
 
Şayet Meta’nın youtube kanalına girip videolarını izlerseniz bizi bekleyen geleceği daha iyi ön görebilirsiniz. Verilen mesaj açık ve net. Facebook yani güncel adı ile Meta diyor ki; Amerika’da yaşayan birisi hiç evinin koltuğundan kalmadan Caddebostan sahilde bisiklet sürebilecek, hayatında hiç uçağa binmemiş birisi Fransa Louvre müzesinde Mona Lisa’ya dokunabilecek, Meksika’da yaşayan İsmail Diyarbakır’da yaşayan amca oğlu ile tenis maçı yapabilecek. Verdiğim örneklerin imkânsız ve uç olması kafanızı karıştırmasın amacım dalga geçmekten ziyade imkânsız anların artık imkansızlıktan çıkıp rasyonel hayatın bir parçası olacağına sizi uyandırmak. Ben böyle bir gelecek istemiyorum diyen herkese saygım sonsuz ama bundan 15 sene önce eski ilkokul arkadaşını ekran karşısından “dürteceksin” deselerdi kimse inanmazdı ama şu an yaptıklarımız yapacaklarımızın çok ufak bir parçası gibi duruyor.
 
MERKEZSİZ RÖNESANS MI?
 
Şayet NFT bir devrim başlattıysa ve Metaverse herkese eşit haklar sunacaksa neden olmasın ama burada çok ince bir çizgi var ve şu an gördüğüm kadarı ile merkezi olmayan geleceğin ince çizgisi daha kendi merkezi çizgisini oluşturmak isteyenler tarafından manipüle edilmeye başlanmış bile. Merkezi yok sayarak başka merkezlerin çekim küvetine girmemekte yarar var.
 
TEKNİK PROBLEMSİZLİKLER
 
Şu an için Metaverse hayallerine engel olan iki problem var. İlki tabi ki internet bağlantı hızı, ikincisi ise kullanılan çağ dışı Oculus Quest gibi gözlüklerin hantal ve pahalı olması. İlkinin çözümünü Elon Musk uzaya uydu yollayarak çözmeyi planlıyorken, ikincisinin çözümü şu an bu yazıyı yazarken okumak için taktığım standart gözlüklerin Metaevrenler için olan versiyonlarının çıkması. Bu proje üzerin de hem Apple, hem Google ,hem de Facebook, pardon Meta çalıştığı düşünülürse çok kısa sürede çözüme ulaşacağımız kesin.
 
YAKIN GELECEK YANIMIZDA
 
Yukarıda yazdığım 655 sözcükten çıkartmanız gereken dersleri madde madde sizlere anlatıyorum değerli okuyucum. Şayet ben 3-5 sene sonra eli eteği şehirden çekip bir balıkçı kasabasında balıkçılık yaparak geçimimi sağlayacağım, sanal-manal evrenler umurumda değil diyorsan o zaman size çok büyük saygı duyuyorum.
 
Yediğin, okuduğun, giydiğin, kullandığın her araç bir NFT olacak ve senin adına bir cüzdanda saklanacak. Sen o cüzdandan ibaret olacaksın. Ona iyi bak yoksa hayatını çalabilirler. Malum bu aralar cüzdan patlatma haberleri çok revaçta.
 
Ne yapıyorsan,ne satıyorsan, ne çiziyorsan,ne ile uğraşıyorsan onu NFT ve Metaverse evrenine entegre etmenin bir yolunu bulmaya bak çünkü para her geçen gün sanal olma yolunda hızla ilerliyor ve paranın musluğu ve havuzu yavaş yavaş değişecek.
 
Bu alemler beni aşar deyip eline telefonu alıp 10 sene önce yapmadığın şeyi yapıp instagram’ dan kedi videosu izlemeye devam edebilirsin elbette ancak unutma ki yakın zamanda instagram üstünden NFT satışı yapılmaya başlanacak. Neden senin eserlerinde değerli hale gelmesin?
 
Kapı açıldı ve içeriye girmemize çok az kaldı. Her ne kadar çok heyecanlı olsak da temkinli olmakta yarar var. Bilgi, cesaret ve üretimle insanoğlu çok daha güzel yerlere gelebilir (mi?)
Neden olmasın?
 
Ziyaretçi Sayısı:696
 
   
 
   
 

Barındırma: AdaNET

 

Copyright and "Fair Use" Information

Dergimiz ticari bir kuruluş olmayıp amatör bir yayındır. Fotoğrafçıları ve dünyada yapılan fotoğraf çalışmalarını tanıtmak amacıyla bilgi ve haber yayınları yapmaktadır.
Bir kolektif anlayışıyla çalıştığı için makalelerde yer alan fotoğraflar ve alıntıların sorumluluğu makalenin yazarına, fotoğrafçısına aittir.
Dergide yer alan içeriklerden ve ihlallerden derginin herhangi bir sorumluluğu yoktur.

Fotoğrafya'da yayınlanan yazıların, fotoğrafların ve kısa filmlerin sorumluluğu
yazarlarına/fotoğrafçılarına/sanatçılarına/film yönetmenlerine aittir.

Dergimiz fotoğrafla ilgili gelişmeleri duyurmak amacıyla çalışmaktadır. Ek olarak, ülkemizde yeterince tanınmayan yabancı fotoğrafçılar ve fotoğraflarıyla ilgili bilgi de aktarmaktadır. Makalelerde yer alan fotoğraflar HABER amaçlı kullanılmaktadır.

AdaNET Ana Sayfa X-Hall Instagram