Editör

Bülent Irkkan

Yayın Kurulu

Tülin Ağca
Leyla Benli
D. Esra Ertürk
Elif İnan
Nejat Kutup
Fulya Köse
E.Kemal Mert
Doğanay Sevindik
Tacettin Teymur
Aylin Yılmazbayhan






Fotografya Yayın Kurulu
adına İmtiyaz Sahibi
Ş. Uğur Okçu


E-Mail Fotografya
fotografya@ada.net.tr

Yayınlanmasını İstediğiniz
Fotoğraf Haberleri İçin

fotografya@fotografya.gen.tr

ADANET Fotoğraf Editörü

Ş. Uğur OKÇU
 
ara


KART EMÜLSİYONUNDAN RENK ELDE ETME

Her amatör fotoğrafçının portföyünde mutlaka 9 X 13 veya 10 X 15 boyutunda renkli kart baskıları vardır. İlk denemelerinizi bunlar üzerinde yapmanızı öneririm. Bu baskılar arasında iyi olmadığını düşündüğünüz bir kaçını alıp test çalışması yapmalısınız. Bir bistürü , maket bıçağı veya keskin uçlu herhangi bir şeyle bu kartların en koyu noktalarını ( siyah yerleri ) çok hafif ve çok yüzeyden kazıyın. Kırmızı veya pembe bir renk çıkacaktır. Derin kazırsanız bu renkleri bulamazsınız, kartın tabanına ulaştığınız için beyaz çıkacaktır.
Bunu tamamladıktan sonra ikinci bir kart alıp yüzeyini pamukla veya herhangi bir bez parçasıyla ıslatın (nemlendirin) . Gene çok ince bir şekilde koyu yerlerin yüzeyini kazıyın. Bu kez turuncu ve sarı ile karşılaşacaksınız. Derin kazıdığınız taktirde gene kart tabanındaki beyaza ulaşırsınız.
Şimdi aynı şeyi daha büyük boyutlu ( örneğin ; 20 x 30 veya 30 x 40 boyutlu ) bir fotoğraf için tasarlayınız.
Özellikle Siyah-Beyaz negatifinizden renkli karta yapılmış bir baskıda, kazıma ile sonucu çok etkileyici sonuçlar elde edebilirsiniz. Fotoğraf S/B iken bazı yerlerinde kazıma sonucu renklerin elde edilmiş olması daha keyifli bir sunum kazandırabilir. Kazıma işlemini renkli negatiften yapılmış baskılarda da uygulayabilirsiniz. Renkli negatiften yapılmış bir baskıda zaten yeterince renk bulunduğundan, kazıma elde edilmiş renklerin fotoğrafınıza fazlaca bir katkısı olmayabilir. Ancak S/B negatiften renkli karta yapılmış bir baskıda fotoğraf gri tonlardan oluşuyorken, bazı yerlerinde renk oluşturulması daha bir anlamlı olacaktır. Kazıma işlemini yaparken , kazınan yüzey fotoğrafın üzerine yapışıp kaldığında kirlenmeye yol açacaktır. Bu durumda fotoğrafın tamamını musluk altında yeniden yıkayıp kurumaya bırakabilirsiniz veya kazıma sırasında bu lekeleri temizleyerek kirlenmeye engel olabilirsiniz.
Önemli bir hatırlatma da bulunmalıyım. Kullanacağınız kartların, mat kart olması gerekir. Parlak yüzeyli kartların yüzeyindeki ince parlak jelatin, kazıma işlemi yapmanıza izin vermez.

Fotoğraf: Tekin ERTUĞ

Fotoğraf: Kemal MERT




Ziyaretçi Sayısı:1000498
 
   
 
   
 

Barındırma: AdaNET

 

Copyright and "Fair Use" Information

Dergimiz ticari bir kuruluş olmayıp amatör bir yayındır. Fotoğrafçıları ve dünyada yapılan fotoğraf çalışmalarını tanıtmak amacıyla bilgi ve haber yayınları yapmaktadır.
Bir kolektif anlayışıyla çalıştığı için makalelerde yer alan fotoğraflar ve alıntıların sorumluluğu makalenin yazarına, fotoğrafçısına aittir.
Dergide yer alan içeriklerden ve ihlallerden derginin herhangi bir sorumluluğu yoktur.

Fotoğrafya'da yayınlanan yazıların, fotoğrafların ve kısa filmlerin sorumluluğu
yazarlarına/fotoğrafçılarına/sanatçılarına/film yönetmenlerine aittir.

Dergimiz fotoğrafla ilgili gelişmeleri duyurmak amacıyla çalışmaktadır. Ek olarak, ülkemizde yeterince tanınmayan yabancı fotoğrafçılar ve fotoğraflarıyla ilgili bilgi de aktarmaktadır. Makalelerde yer alan fotoğraflar HABER amaçlı kullanılmaktadır.

AdaNET Ana Sayfa X-Hall Instagram