Editör

Bülent Irkkan

Yayın Kurulu

Tülin Ağca
Özlem Bağcı
Leyla Benli
D. Esra Ertürk
Elif İnan
Nejat Kutup
Fulya Köse
E.Kemal Mert
Doğanay Sevindik
Tacettin Teymur
Aylin Yılmazbayhan






Fotografya Yayın Kurulu
adına İmtiyaz Sahibi
Ş. Uğur Okçu


E-Mail Fotografya
fotografya@ada.net.tr

Yayınlanmasını İstediğiniz
Fotoğraf Haberleri İçin

fotografya@fotografya.gen.tr

ADANET Fotoğraf Editörü

Ş. Uğur OKÇU
 
ara


Yol Notları : Hindistan Faruk Budak

Hindistan... Doğuya yapılacak bir yolculuğun en farklı görüntülerinin yaşanacağı, inanılmaz yansımalarla insanın belleğinden asla çıkmayacak bir ülke. Yaşamın en uçlarda yaşanabildiğinin en çarpıcı görüntülerinin sıradanlaştığı, ama inanılmaz bir hoşgörünün de derinlerde gizlendiği bir koskoca altkıta.

Hindistan’ı en yoğun bir şekilde yaşayabileceğimiz beş önemli kent gezi programımda yer alıyordu. Başkent Delhi, Hinduların ölmeye geldiği kutsal kent Varanasi, Erotik heykellerle süslü tapınakları ile meşhur Khajuraho, Taj Mahal ile ünlü Agra ve Sikhlerin kutsal Altın Tapınağının yer aldığı Amritsar.

Varanasi'da kremasyon (Hindu inançlarına göre ölü yakma) törenlerini görmek için sabah erkenden kalkmak gerekiyor. Sanırım bütün oteller müsterileri için böyle bir tur düzenliyorlar. Bence sabahın erken saatinde uğraşmaktansa böyle bir tur daha iyi. Sabahın alacakaranlığında rikşa ve kayık peşinde koşmaktan kurtuluyor insan. Bizim oteldekiler 2 $ istediler. Uygun bir fiyat. Rikşa ile Ganj'a getirip küçük teknelere bindirdiler. Büyük tekneler balık istifi ve dönecek yer yok gibi. Bu da fotoğraf çekmeyi güçleştiriyor. Hava açıksa çok iyi fotoğraf alınıyor.

Kremasyon iki yerde yapılıyor ve yanan cesetin fotoğrafının çekilmesi ciddi bir yasak. Kayıkçı, fotoğraf çekilmemesi konusunda sizi ikaz ediyor. 80-200lük bir zoom ve yüksek asa ile bir şeyler çekebilirsiniz. Tekneler, pek fazla yanaştırılmıyor. İnternet'ten öğrendiğime göre yabancılara fotoğraf çektirip sonra ayni ekipten baska adamlar gelip “yasak olan bir seyi yaptınız” diyerek 1000 dolar istiyorlarmış. Kayıkçı da ısrarla bahşiş istedi turun sonunda.Varanasi tüm kutsallığına rağmen Hindistan'da gördüğüm şehirlerden en pisiydi ve motor-rikşacılardan en çok bu şehirde tedirgin olduk.

KHAJURAHO

Varanasi'den bir tren yolculuğu ve arkasından uzun bir otobüs yolculuğu yapmak gerekiyor. Küçücük bir köy aslında burası. Ama tapınakları ve tapınaklar üzerindeki erotik ve değişik olayları anlatan heykelleri ile ünlü güzel ve sakin bir yer. Varanasi'den sonra inanılmaz temiz ve insanı rahatlatan bir vaha. Madya Pradesh eyaleti turizm örgütüne bağlı Hotel Payal'da kaldık. Köyün diğer tarafında, kırlık bir yerde güzel, temiz ve ucuz bir hotel. (9 $/double/nonAC). Hotelden merkeze ve tapınaklara 10 dakikada yürünüyor.

Jain Tapınaklarına köyün merkezinden (gölden) 15 dakikada yürüdük. Burada bisiklet te kiralanabiliyor.

Tapınak giriş ücreti ile arkeoloji müzesine de giriliyor, bu nedenle biletinizi atmayın. Otobüs garajı tarafında pazar kuruluyor. Khajuraho için 24 saat yetiyor ama vakit varsa bu sakinliği daha fazla yasamanızı öneririm.

AGRA

Khajuraho'dan Agra'ya karadan gelmek için önce otobüs,sonra da tren yolculuğu gerekiyor. Uçakla 40 dakikalık bir yolculuk yapılıyor.

Agra'ya günübirliğine Delhi'den gelinebilir. Connaught Place'teki ITDC-Ashok Travels, Delhi'den Agra'ya tur düzenliyor. Tac-Mahal, Agra Kalesi ve Fatehpur Sikri mutlaka görülmeli. Günübirlik yorucu olabilir ama buna değer. Taj Mahal gerçekten enfes bir yapı. İnsanı büyülüyor. Sadece onun için Hindistan'a gidilebilir. Özellikle güneş doğarken ve batarken mermerin aldığı renk muhtesem. Dolunay zamanının da fotoğraf açısından çok güzel olduğu söyleniyor. Bu nedenle Agra'da kalabilirsiniz. Agra yemyesil bir şehir. Grand Hotel'de kaldık. Tren istasyonuna 1,5 km mesafede oldukça temiz ve iyi bir yemek salonu var. 15 $/double/nonAC.

Fatehpur Sikri eski bir Moğol kenti. Yalnız birincisi şehrin 40 km dışında. Bunun için bir şehir turuna yazılmak çok hesaplı. Turlar sabah 10'da tren istasyonundan başlıyor. Biran önce gidip Istasyon binasında peronlara bakan kısımdaki Tourism Information'dan bilet alın.

Agra'dan Delhi'ye trenle geldik. Sabah sekizde Karnataka Expresi var. Tren biletini önceden rezervasyon kısmından almak gerekiyormuş. Bize yanlış bilgi verdi gişedeki memur. "Sabah 7 buçukta gelin " demişti. Meğer o numarasız bilet veriyormuş. Neyse Agra-Delhi arası 3 saatlik bir yolculuk. Gündüz yataklıda gitmek bıkkınlık verdi. Seater ya da chair almak akılcı olurdu.

HİNDİSTAN İÇİN BAZI PRATİK BİLGİLER

Hindistan'a giderken traveler's cheque, özellikle de American Express almak oldukça emniyetli bir yöntem. Kaldığımız otellerin büyük çoğunluğu bu çekleri kabul ediyor ve nakit'e göre 1 rp kadar fazla veriyorlar.

Riksacıların istedigi ücretin üçte ikisini önerin, hatta bazen yarısını..üçte İkisinde ısrar edin. Hemen başka bir rikşacıya sorun. Razı olurlar ama yolda size otelinizi sorarlar, alışveriş yapmak isteyip istemediğinizi sorarlar. İstediği bir dükkana sadece bakmak için bile girerseniz taksi ücretinde indirim yapacağını söyleyenler bile çıkar. İnanmayın ve sadece istediğiniz yere götürmesini isteyin. Kabul ederseniz saatlece dolaşırsınız, kötü kazıklanırsınız veya alışveriş yapmazsanız yüklü bir taksi ücreti istemi ile karşılaşırsınız. Ayrıca kesinlikle binmeden önce pazarlık yapın ve kaç kişi olduğunuzu vurgulayın.

Agra ,Varanasi, Delhi gibi büyük şehirlerde müthiş bir komisyon furyası yaşanıyor. Otellerin ve dükkanların neredeyse tümü rikşacılara komisyon ödüyor. Türkiye'de bu rakam % 20 ila üçte bir arasinda. Orada da farklı değildir. Dolayısıyla bu komisyon size sunulacak hizmet veya ürüne ilave edilecektir. Bir otele geldiğinizde taksi veya rikşanın parasını ödeyin. ( o yine de sizi bekler.) Otel görevlisine geçen yıl buraya gelen arkadaşlarınızın tavsiyesi ile doğrudan geldiğinizi, rikşacıya komisyona gerek olmadığını söyleyip oda fiyatını sorun.

Kamu türü yada çok büyük bir otel değilse pazarlık yapın. İstediğiniz rakama inmiyorlarsa başka bir otelin ismini vererek oraya gideceğinizi söyleyin. Sırt çantanızı yüklenin. Siz kazanacaksınız. Bu yöntemle Agra'daki Grand Hotel'in fiyatını % 33 indirdik.

Günde ortalama 25 dolar harcayarak banyolu, çoğu klimalı 2-3 yıldızlı otellerde kalarak ve buralarda yemek yiyerek iyi bir tatil yapabilirsiniz. Otobüs oldukça ucuz bir yolculuk oluyor. Tüm masraflarınız da karadan otobüs ya da trenle 50 doları pek geçmeyecektir. Pansiyon türü yerler ile bu rakam daha da düşecektir.

Böyle bir yolculukta her ne kadar x-ray filmlere zarar vermiyor dense de uçuş sayısı arttıkça zarar verdiğini unutmayın. Bu konuda hassassanız, gitmeden önce bir x-ray torbası alın.

İçerisine uyku hapı konmuş Hindistan kekleri ile uyutularak soyulmuş bir çok yabancı turist var. Özellikle trenle yapılan uzun gece yolculuklarında dikkatli olun. Tüm eşyanızı zincirlerle ve asma kilitle bir yerlere bağlayın.

Uçaktaki yükünüz 20 kiloyu geçerse Delhi-İstanbul için kilo başına 13 USD isteneceğini unutmayın.

Tapınakların içinde genellikle fotoğrafa müsaade edilmiyor. Şüphe varsa bunu sorun. Her yerde çıplak ayakla giriliyor. Ayakkabılar için müslüman ve hindu tapınaklarında bahşiş istenebilir.

Caddelerde yaşayan insanların fotoğrafını çekmeye çalışmayın. (Riski sevmiyorsanız tabi ki)

Taj Mahal cuma günleri ücretsiz geziliyor. Bu nedenle çok kalabalık oluyor. Yankesicilere dikkat edin.

  • Khajuraho
  • Khajuraho
  • Tac-Mahal
  • Armitsar
  • Armitsar
  • Ganj Nehri
  • Pazar yeri
  • Agra
  • Agra
  • Yaşamın içinden
  • Varanasi
  • Varanasi
  • Varanasi, ipek kumaşları ile de ünlü
  • Varanasi, Ganj Nehri



Ziyaretçi Sayısı:1000843
 
   
 
   
 

Barındırma: AdaNET

 

Copyright and "Fair Use" Information

Dergimiz ticari bir kuruluş olmayıp amatör bir yayındır. Fotoğrafçıları ve dünyada yapılan fotoğraf çalışmalarını tanıtmak amacıyla bilgi ve haber yayınları yapmaktadır.
Bir kolektif anlayışıyla çalıştığı için makalelerde yer alan fotoğraflar ve alıntıların sorumluluğu makalenin yazarına, fotoğrafçısına aittir.
Dergide yer alan içeriklerden ve ihlallerden derginin herhangi bir sorumluluğu yoktur.

Fotoğrafya'da yayınlanan yazıların, fotoğrafların ve kısa filmlerin sorumluluğu
yazarlarına/fotoğrafçılarına/sanatçılarına/film yönetmenlerine aittir.

Dergimiz fotoğrafla ilgili gelişmeleri duyurmak amacıyla çalışmaktadır. Ek olarak, ülkemizde yeterince tanınmayan yabancı fotoğrafçılar ve fotoğraflarıyla ilgili bilgi de aktarmaktadır. Makalelerde yer alan fotoğraflar HABER amaçlı kullanılmaktadır.

AdaNET Ana Sayfa X-Hall Instagram