|
|
|
Bu önsözü, Yunan ve Türk fotoğrafçıların Atina ve İstanbul’un günlük yaşamı ile ilgili görüntülerini içeren yapıtlarından oluşan 'Merhaba Atina/Here İstanbul' adlı albüme büyük bir memnuniyetle yazıyorum.
Kültürün temel özelliği iletişimin istikrarlı bir aracı olmasıdır, yeter ki halklar aynı zamanda kendi kültürel özelliklerini korurken öteki halkların özelliklerine de gereken saygıyı göstersinler. Bizi farklı kılan, yani kültürümüz, geçmişte olduğu gibi bugün de, iletişimimiz için en sağlam araç olarak belirmektedir. Günlük yaşantının kültürü, ufak tefek ayrıntıları algılama biçimidir. Böylece kültür, yaşamla ilgili görüntüler etrafında oluşan bir iletişim aracına dönüşür ve komşumuzu “tanıma” olanağını sağlar, bu komşu ister Yunan olsun ister Türk.
Burada, Yunan ve Türk fotoğrafçılar yapıtlarıyla Atina ve İstanbul imajının oluşmasında önemli derecede katkıda bulunmuşlardır ve yaratıcılıklarıyla sürekli olarak bu imajın yerleşmesi yönünde mesajlarını yenilemektedirler.
İki ülkede düşünce ve sanat alanındaki yaratıcılık halklarımız için yapıcı bir iletişim alanı oluşturabilir. Türk fotoğrafçıların çektiği Atina ve Yunanlı meslektaşlarının çektiği İstanbul fotoğraflarının ortak bir albüm içinde sunulması her iki toplum arasında iletişimin ve temasın kolaylaşmış olduğunun kanıtıdır.
Bu albümde yer alan fotoğrafların, Atina ve İstanbul’un günlük yaşam görüntülerinden de öte
bir şey ifade ettiklerine inanıyorum. “Komşunun gözüyle” insanın sıradan yaşamının resmini çiziyorlar ve kendimiz oradaymışçasına “öteki kentle ilgili sahneleri yanı başımıza getirmemizi” sağlıyorlar.
Yirmibirinci yüzyılın başında kültürel ve eğitimsel ilişkilere öncelik veriyoruz. Bu tür ilişkilerin aramızdaki temasları geliştirebilecek konumda olan kimselere önemli derecede diyalog ve eğitim olanağı sağlayacağına ve böylece yörede barışın ve işbirliğinin kurulması yönünde katkıda bulunacağına inanıyoruz. Kü1tür ve eğitim yoluyla değişim, yapısal ve düşünsel devrimlerin gerçekleşmesine, barışçı, demokratik bir işbirliğine ve bir arada yaşamaya yol açacaktır.
Ülkelerimizin yurttaşları arasındaki iletişimi ve diyalogu güçlendirmek özellikle önemlidir. Elinizdeki bu yapıtla bu yönde önemli bir adımın atılmış olduğuna inanıyorum.
|
|
|
Ziyaretçi Sayısı:1000507
|
|
|
Copyright and "Fair Use" Information
Dergimiz ticari bir kuruluş olmayıp amatör bir yayındır. Fotoğrafçıları ve dünyada yapılan fotoğraf çalışmalarını tanıtmak amacıyla bilgi ve haber yayınları yapmaktadır.
Bir kolektif anlayışıyla çalıştığı için makalelerde yer alan fotoğraflar ve alıntıların sorumluluğu makalenin yazarına, fotoğrafçısına aittir.
Dergide yer alan içeriklerden ve ihlallerden derginin herhangi bir sorumluluğu yoktur.
Fotoğrafya'da yayınlanan yazıların, fotoğrafların ve kısa filmlerin sorumluluğu
yazarlarına/fotoğrafçılarına/sanatçılarına/film yönetmenlerine aittir.
Dergimiz fotoğrafla ilgili gelişmeleri duyurmak amacıyla çalışmaktadır. Ek olarak, ülkemizde yeterince tanınmayan yabancı fotoğrafçılar ve fotoğraflarıyla ilgili bilgi de aktarmaktadır. Makalelerde yer alan fotoğraflar HABER amaçlı kullanılmaktadır. |