Back to Main Page

Back to Main PageSon SayıÖnceki SayılarEditörlerİletişim



Editör

Osman Ürper



Yayın Kurulu

Şeyda Aytem
Ayşegül Çakır



ADANET Fotoğraf Editörü

Uğur OKÇU



E-Mail Fotografya

afp@ada.com.tr


Sayı 2

ALDI GÖZÜM SEYREYLEDİ

Osman Ürper

Türkiye de Fotograf ve dernekler dense ilk akla gelen isimlerden birisi de Dursun Ali Sarikoç'tur. 25 yili asan fotograf yasaminda Türk fotografina büyük emegi geçen Sarikoç bir baska büyük emegini kitap haline getirdi. Al Gözüm Seyreyle"Karadeniz'den" ismini verdigi kitap onun üç büyük tutkusu olan Doga , Karadeniz ve Fotografin bir kesisme noktasidir.

95 sayfada 120'nin üzerinde fotograf. Ülkemizin üst sinirlarini olusturan Karadeniz bölgesinin Bolu'dan Artvin'e degin süren onlarca seyahatin, binlerce kilometrenin, günler hatta yillar süren emegin belgesi ve öyküsü.

Kitabin sayfalarini çevirdiginizde Çamlihemsin selalesiyle çagliyor, Yedigöllerin karli ve sessiz dinginliginde dinleniyorsunuz.

Bir renk paleti olup bir yesile bir kirmiziya boyuyorsunuz Borçka'daki Karagölde. Ovit daginin eteklerinde çiçek kokularini burnunuzda hissedip, zirvesindeki karla üsüyorsunuz. Sarp kayaliklara kurulmus kalede bayrak olup, asagiya el salliyorsunuz güvenle.

Yaylalardan geçerek zirvelere çikiyor, bulutlara kavusuyorsunuz. Bir sis olup çöküyorsunuz daglarin üstüne.

Bir su zerrecigi olup derelerden siril siril akip gidiyorsunuz. Bir kelebek olup çiçegin dalina konuyorsunuz.

Bir marti olup uçuyorsunuz adanin üstünde Sinop'ta ya da Akçakoca'nin mavi sularina ag atip umut bekliyorsunuz.

Eski bir kemer köprüye çikip düsünüyorsunuz altindan ne sular geçmis diye.

Karadenizin zengin bitki örtüsü ormanlari, agaçlari, dagdaki çiçekleri ile, hirçin denizi, yalçin kayaliklari ile, üzerine sis çökmüs tepeleri ile, zirvesi karli daglari ile, sizlere uzaktan hirçin ve sert gelen ama taniyinca dünyanin en tatli insanlari diye düsüneceginiz dogasi ile özdeslesmis insaniyla ayri bir yasam sevinci verir.

Hele birde misir ekmegini, hamsili pilavini, yayla peynirini, tereyagini, mihlamayi ve sütlaci tattiysa damaginiz...

Karadeniz artik sizde de bir tutku ve aliskanliktir. Yesil sevdaya sizde kapilmissiniz demektir.

Kitapta eksik kalmis tek tat Karadenizin zengin özelliklere sahip kendine özgü insani pek fazla islenmemis. Kimbilir onuda baska bir kitapta ya da çalismada isleyecektir. Gözüne saglik Dursun usta deyip kitaptaki önsözü yazan Hasip Pektas'in çagrisini yineliyoruz: "Iste size bir çesme. Suyu "Sarikoç" yaylalarindan geliyor. Bir özveridir onunki, bir tutkudur. Karadeniz tutkunlarinin bulusmasidir bu çesmenin basi. Hadi toplanin buraya. Kana kana içmeye hazirlanin bu güzellikleri."